Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Έκθεση «Κοστούμια Όπερας»

Η έκθεση «Κοστούμια  Όπερας»  ειδικά σχεδιασμένη για το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας  παρουσιάζει μία σειρά από πρωτότυπα και μοναδικά κοστούμια του Τάσου Πρωτοψάλτου για μερικές από τις σημαντικότερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου. Σε ένα μοναδικό εκθεσιακό γεγονός συγκεντρώνονται κοστούμια εμπνευσμένα από τις πιο φημισμένες ηρωίδες του οπερετικού
κόσμου όπως η Ποππαία (LIncoronazione di Poppea, Claudio Monteverdi), η Βιολέττα (La Traviata, Giuseppe Verdi), η Μανόν (Μanon, Jules Massenet),  η Κάρμεν (Carmen, Georges Bizet),  η Φλόρια Τόσκα (Tosca, Giacomo Puccini), η Λούλου (Lulu, Alban Berg). Η έκθεση πλήρης στο περιεχόμενό της παρουσιάζει μία ποικιλία εποχών, ενδυματολογικών αντιλήψεων, υλικών και συναισθημάτων εμπνευσμένη από τον οπερετικό χαρακτήρα κάθε ηρωίδας. Παράλληλα αγκαλιάζει ολόκληρο το φάσμα της οπερετικής ιστορίας από το Μπαρόκ μέχρι την Όπερα του εικοστού αιώνα. Η έκθεση διοργανώνεται από το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και τη Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 στις 9 μ.μ. . Στις παράλληλες δράσεις της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις, παρουσιάσεις και ημερίδα αφιερωμένη στη σχέση της Όπερας με την εκπαίδευση.
 Διάρκεια έκθεσης
30/05 - 25/06/2014
Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 21:00
Κυριακή 11:00 – 13:00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας
Ταγμ. Φουλεδάκη 8 (Κτήριο Έξαρχου), Τηλ. 23850 29444

ΤΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ
Γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφο και Καλές Τέχνες. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival. Το έργο του περιλαμβάνει Σκηνογραφία/Ενδυματολογία για Όπερα, Θέατρο και Μπαλέτο, εγκαταστάσεις και performances. Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές και θεατρικές παραγωγές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. Το 2009 ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου και διδάσκει.  Έχει διδάξει, δημοσιεύσει και παρουσιάσει διαλέξεις διεθνώς.

Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου