Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Δύσκολη πλέον έχει αρχίσει να γίνεται η κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας όπως σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ως αιτία αναγνωρίζεται η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Το 2009 η χρηματοδότηση ήταν 2,9 δισ. ευρώ, προοδευτικά μειώθηκε στο 1,9 δισ., ενώ για το 2013 και για το 2014
ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 1,6 δις.
Η περικοπή αυτή έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε αναλώσιμο και υγειονομικό υλικό. Οι συγκεκριμένες ελλείψεις αφορούν κατά περιόδους ακόμη και σε φθηνά υλικά γενικής χρήσης. Για τις συγκεκριμένες ελλείψεις, εκτός από την μειωμένη χρηματοδότηση,  μία από τις αιτίες είναι το ότι οι εταιρείες προμηθειών μένουν απλήρωτες (ρυθμίσεις – ομόλογα – συμψηφισμοί χρεών) για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα από μέρους τους για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών.
Είχαμε πληροφορηθεί επίσημα πως με βάση το μνημόνιο οι προσλήψεις αρχικά ήταν 1 πρόσληψη για κάθε 2 αποχωρήσεις, μετά το μέτρο έγινε 1:5, ακολούθως 1:10 κάτι που στην πράξη δεν υφίσταται.
Με αφετηρία το νέο μισθολόγιο και το πάγωμα στις προσλήψεις μόνιμες και επικουρικές, το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν 216 και σήμερα 2,5 χρόνια μετά έφτασε στους 190 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων.
Κύρια αιτία είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις υπαλλήλων, και η μη αναπλήρωση αυτών.
Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι οδηγοί των ασθενοφόρων που μετατάχθηκαν στο ΕΚΑΒ αφήνοντας ακάλυπτες ορισμένες από τις υπηρεσίες που εκτελούσαν έως τότε στο νοσοκομείο.
Πιο συγκεκριμένα το νοσοκομείο Φλώρινας σήμερα λειτουργεί:
  1. Χωρίς Φαρμακοποιό (αναμένεται πρόσληψη επικουρικού)
  2. Με τρεις αντί τεσσάρων ειδικών Παθολόγων
  3. Με δύο αντί τεσσάρων ειδικών Παιδιάτρων
  4. Χωρίς Νευρολόγο
  5. Χωρίς ΩΡΛ
  6. Με έναν Διευθυντή Ορθοπαιδικής και έναν Επικουρικό Ιατρό αντί τριών μονίμων Ορθοπαιδικών
  7. Με έναν Διευθυντή, έναν επιμελητή Α  και έναν Β ιατρούς Αναισθησιολόγους αντί τεσσάρων.
  8. Με έναν Διευθυντή Χειρουργικής και δύο Επικουρικούς χειρουργούς αντί τεσσάρων μόνιμων ειδικών Χειρουργών
  9. Χωρίς Διαιτολόγο
  10. Χωρίς Ψυχολόγο
  11. Με μία θέση καλυμμένη Κοινωνικής εργασίας αντί δύο μόνιμων.
  12. Χωρίς κάλυψη των δύο θέσεων Βοηθών Φαρμακείου.
Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλες συνταξιοδοτήσεις Ιατρών, Νοσηλευτών-τριών και Υγειονομικών Υπαλλήλων. Η στοιχειώδης λειτουργία του Νοσοκομείου εξασφαλίζεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες όλων των εργαζομένων. Εξακολουθούμε να παρέχουμε ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά φοβόμαστε και ανησυχούμε για το κοντινό μέλλον.
Ήδη παρατηρούνται αναγκαστικές μετακινήσεις ασθενών σε άλλους νομούς, προς αναζήτηση δημόσιων παρόχων υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ακόμη και για προβλήματα υγείας τα οποία κατά το παρελθόν αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά στο νοσοκομείο.
Λαμβάνοντας υπόψη την μη ολοκλήρωση του σχεδίου για το σύστημα Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην στελέχωση και λειτουργία του, παρουσιάζεται αύξηση των ασθενών στο νοσοκομείο, που οδηγεί στην αύξηση κατανάλωσης υλικού και αντιδραστηρίων, πολλαπλασιάζοντας τις ήδη μειωμένες λειτουργικές δαπάνες.
Στο συρτάρι του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, κλινών και οργανικών θέσεων. Ακόμη ανακοινώνεται ότι ένα από τα επόμενα μέτρα - δεσμεύσεις προς την ΤΡΟΙΚΑ είναι η αλλαγή χρήσης των μικρών νοσοκομείων της περιφέρειας προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου και η φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου. Επίσης δρομολογείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Μετά την φύλαξη, τις δευτερογενείς διακομιδές και τις μεταφορές των Νοσοκομείων, έτοιμη είναι η εστίαση και το σύνολο των εναπομεινάντων υπηρεσιών. Ακόμη η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εκχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων.
Την συγκεκριμένη ανάλγητη πολιτική που στοχεύει στην διάλυση των κοινωνικών αγαθών προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Αυτό  αναδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις που είναι η σύσταση μόνιμου μηχανισμού Διαθεσιμοτήτων-Απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα παραμένει η ίδια βαθμολογική κλίμακα του ισχύοντος άρθρου 8 του Π.Δ. 318/1992 με τη διαφορά όμως ότι καθορίζονται ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων ανά βαθμό σε κάθε υπηρεσία. Θεωρούν εξαρχής το 15% των Υπαλλήλων ως ανεπαρκείς και τίθενται σε καθεστώς Κινητικότητας - Διαθεσιμότητας – Απόλυσης. Και γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα. Πώς οι Διοικητές και οι Διευθυντές των υπηρεσιών των Νοσοκομείων θα χαρακτηρίσουν τουλάχιστον το 15% του προσωπικού ως ανεπαρκές, όταν με τη δική τους υπογραφή εκτελούν υπεύθυνες υποστηρικτικές εργασίες  και νοσηλευτική φροντίδα, κρατώντας μόνοι τους κλινικές και τμήματα σε ωράρια βάρδιας;
Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι εμείς δεν είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή αντικειμενικής, αξιοκρατικής και δίκαιης αξιολόγησης, η οποία θα γίνει όμως  με διαφανή τρόπο και ενιαία αντικειμενικά – αξιοκρατικά κριτήρια.
Η Φλώρινα είναι ακριτικός Νομός με αρκετές ιδιαιτερότητες όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, έλλειψη σύγχρονου οδικού δικτύου, η απόσταση από τα μεγάλα δημόσια υγειονομικά κέντρα παροχής υγείας, κάτι που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών δομών υγείας. Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των Ελλήνων υποβαθμίζεται λόγω της κρίσης και μάλιστα η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης έχει τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν από πρόωρη ανικανότητα – ακόμη και θάνατο. Η οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνει μέρα με την μέρα.
Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κάλυψη όλων των κενών θέσεων του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου μας, στελέχωση των Αγροτικών και Περιφερειακών ιατρείων σε Ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, κάτι που εμποδίζεται από τη δανειακή σύμβαση, είναι όμως όρος απαραίτητος για την επιβίωση του λαού μας ο οποίος αντιμετωπίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερες δυσκολίες.
Καλούμε εργαζόμενους, φορείς και πολίτες της πόλης σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουμε και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην δοθεί το κοινωνικό αγαθό της υγείας, βορά στα υπερκέρδη πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών παρόχων υγείας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  «ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
           Αντωνιάδης Βασίλης                                         Πλιάτσικας Ιωάννης


8 σχόλια:

  1. Και για μια ακόμη φορά ένας θεσμικός παράγων του νοσοκομείου μας συστηματικά αγνοεί και δεν αναφέρει πουθενά την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία δουλεύει με έναν Γιατρό και έναν επικουρικό και εφημερεύει 24 ώρες 365 ημέρες το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το μισό από αυτό που οι κανονισμοί ορίζουν και οι ασθενείς περισσεύουν ..... θέλω να πιστεύω πως και το νέο συμβούλιο του σωματείου δεν θα είναι απέναντι από την ΜΤΝ ... με ότι αυτό συνεπάγεται ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mε αυτά που διάβασα ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ...Τα Μπίτολα (ευτυχώς) είναι κοντα....και το Ελλήνικό κράτος μας έχει "γράψει εις τα παλαιοτέρα των υποδημάτων του" την υγεία των κατοίκων στην Φλώρινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρεις (3) Καρδιολόγοι από τέσσερεις (4), λόγω συνταξιοδότησης του κ. Λιασόπουλου. Δεν θέλει, λέει το ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ να προκηρύξει την κενή θέση του Καρδιολόγου... ούτε επικουρικός φαίνεται στον ορίζοντα! (Ο μέγιστος εξευτελισμός από την άλλη, είναι η "εφεύρεση" του θεσμού των επικουρικών ιατρών, αντί των μονίμων). Η διοίκηση του νοσοκομείου... "πέρα βρέχει"... δεν απαιτεί τίποτε... μην τυχόν δυσαρεστήσει τους κυρίους "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τα λέμε σε αυτούς που συναίνεσαν πολιτικά αλλά και τον κόσμο που με την ψήφο του στήριξε την συγκεκριμένη πολιτική.
    Εύχομαι να μην συμβεί σε κανένα τίποτε, που να χρειαστεί άμεσης αντιμετώπισης και να μην υπάρχει η δυνατότητα στο νοσοκομείο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ .???/ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ? Ο ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ? ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ? ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΑΣΕΙ...Ο Ν Ο Μ Α Τ Α /....ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΕΠΟΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΝΥΜΟΣ....ΕΡΩΤΩ ΩΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ......

      ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΣΕ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ? ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ....

      Διαγραφή
  5. Η διοίκηση του νοσοκομείου ΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ απαιτεί ...τΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι το ξέρω,τα λες στον Σταθίκα όταν σχεδιάζετε το πολιτικό σας μέλλον ΑΝΟΗΤΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AYTA EINAI TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΡΗΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή