Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τα Αγγλικά είναι ... Ελληνικά!!!

Είμαστε περήφανοι για τη γλώσσα μας, παρόλο που την κακοποιούμε και κατά καιρούς την έχουμε χρησιμοποιήσει και ως μέσο - τρομάρα μας - πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό παλιότερα, ενώ σήμερα η ελληνική γλώσσα, για ορισμένους, αποτελεί το κλωτσοσκούφι της χυδαιότητας και της λεκτικής ευτέλειας.

Αντίθετα, οι ξένοι τιμούν την ελληνική γλώσσα και την έχουν περί πολλού, όπως αποδεικνύεται από σοβαρά δημοσιεύματα. Αυτή η ανάρτηση που πραγματοποιείται για ενημέρωση των νέων και μιας μερίδας αναγνωστών που δεν έτυχε να έχει τη σχετική ενημέρωση, έχει δει το φως της δημοσιότητας, παλιότερα, με άλλο κείμενο και για διαφορετικούς λόγους. Αφού, όμως, η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως επανερχόμαστε, προκειμένου να υποστηριχθεί ο τίτλος αυτού του κειμένου.
Τον ισχυρισμό πως "ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ είναι ...ΕΛΛΗΝΙΚΑ"!!! πρώτος επιχείρησε να αποδείξει ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας, στο κλείσιμο της 12ης ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Οκτώβρη του 1957 στη Νέα Υόρκη, ως Διευθυντής της Τράπεζας Ελλάδος. Άρχισε την ομιλία του στα Αγγλικά και στη συνέχεια, ενώ μιλούσε Αγγλικά, χρησιμοποιούσε ελληνικές λέξεις, εκτός από κάποιες αναπόφευκτες αγγλικές, όπως άρθρα, προθέσεις, συνδέσμους και βοηθητικά ρήματα. Ήθελε να τονίσει το μεγαλείο της γλώσσας μας, με τον άπειρο πλούτο και πως χωρίς τα Ελληνικά δεν μπορούσε να αρθρώσει κανείς τα Αγγλικά. Η ομιλία εκείνη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στους συνέδρους και γι' αυτό μετά δύο χρόνια, τον Οκτώβρη του 1959, επανέλαβε το εγχείρημα κι αυτή τη φορά με περισσότερες ελληνικές λέξεις. Ήταν μεγάλη ευτυχία αυτές οι πρωτοβουλίες του Ξ. Ζολώτα για τους γλωσσαμύντορες της πατρίδας μας, που δεν είναι και λίγοι. Αλλά υπάρχουν σοβαροί και διεθνούς κύρους Έλληνες γλωσσολόγοι, οι οποίοι είχαν τις ενστάσεις τους, διότι πολλές λέξεις έχουν άλλο νόημα στα Αγγλικά και έτσι δεν αποδίδεται σωστά η σημασία τους. Αυτό το ιδιαίτερης δυσκολίας παιχνίδι των λέξεων έφερε στο προσκήνιο των συζητήσεων και το θέμα του δούναι και λαβείν ανάμεσα στις γλώσσες. Ο Νίκος Δήμου έχει γράψει, με σατυρικό τρόπο, ένα ολόκληρο κατεβατό, που οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν στις αναρίθμητες δημοσιεύσεις του, στο οποίο περιγράφεται ο Έλληνας με ελληνοποιημένες λέξεις από ξένες γλώσσες. Στις ιστοσελίδες σημαντικών μας φιλολόγων, γλωσσολόγων και, γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος μπορεί να βρει κανείς θησαυρό δημοσιευμάτων, σχετικών με την πλούσια ελληνική γλώσσα. Όσοι εξυπηρετούνται μόνο με το FB, που είναι μια ηλεκτρονική σελίδα καθημερινότητας, το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν είναι να σέβονται την πλούσια και εύπλαστη γλώσσα μας και να την παίρνουν, πάντα στα σοβαρά κι όταν ακόμη γράφουν ασήμαντα πράγματα. Διότι, η γλώσσα μας είναι πολιτισμικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας.

Σπύρος Παπουτσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου