Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη τύπου του Στ.Μπίρου σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε
κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, που έγινε στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΝ.ΠΕ. Ειδικότερα, ο κ. Μπίρος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Οικονομικών, Δημόσιας Περιουσίας και Κληροδοτημάτων, κ. Κωνσταντίνο Μασούρα, όπου και συζήτησε πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην Π.Ε. Φλώρινας.
 Συγκεκριμένα ο κ. Μπίρος δήλωσε τα εξής: «Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα για την ενημέρωση που θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα. Όπως γνωρίζετε, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η ΕΝ.ΠΕ. πραγματοποίησε τις εκλογικές της διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Βρεθήκαμε στην Αθήνα και συμμετείχαμε σε αυτήν τη διαδικασία, όπου ο συνδυασμός μας κατάφερε να εκλέξει έναν ακόμα εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο. Ελπίζουμε η διοίκηση που θα προκύψει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν στη χώρα μας.
 Επειδή αυτή η διαδικασία έγινε το σαββατοκύριακο, καθίσαμε μία μέρα επιπρόσθετα για να πραγματοποιήσουμε κάποιες συναντήσεις αφού είχαμε ορίσει και ραντεβού συγκεκριμένα με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον κ. Κουκουλόπουλο, όπου συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Φλώρινας.
 Πρώτο ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν η υλοποίηση των αναδασμών και η ολοκλήρωση των παράλληλων έργων για το φράγμα Τριανταφυλλιάς. Θέσαμε στον κ. Υπουργό το ζήτημα αυτό. Τον ενημέρωσα ότι αν δεν γίνουν οι υποχρεωτικοί αναδασμοί θα επιβαρυνθεί η κυβέρνηση με 10 εκ. ευρώ γιατί θα πρέπει να απαλλοτριώσει τις απαραίτητες εκτάσεις για να υλοποιηθούν τα παράλληλα έργα άρδευσης των συγκεκριμένων αγροκτημάτων σε όλη την έκταση των δημοτικών διαμερισμάτων, δηλαδή από το φράγμα Τριανταφυλλιάς μέχρι και τη Σιταριά, το Αρμενοχώρι, το Μεσονήσι, την Υδρούσα, τον Άγιο Βαρθοομαίο, τη Κολχική. Ενώ αν προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό αναδασμό θα μπορούν να γίνουν αυτά τα έργα με κόστος περίπου 2 με 2.5 εκ. ευρώ. Ο Υπουργός το είδε θετικά, μου απάντησε ότι αυτό θα το προχωρήσει άμεσα και μέσα στις επόμενες μέρες θα με ενημερώσουνε για το πότε θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή, για να προχωρήσουμε κι εμείς στην ανακήρυξη του υποχρεωτικού αναδασμού στη συγκεκριμένη περιοχή.
 Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν στις σταυλικές εγκαταστάσεις. Όπως ξέρετε πραγματοποιήσαμε δύο ημερίδες σχετικά με το θέμα αυτό, μία στο Αμύνταιο και μία στο Αμμοχώρι. Το πρόβλημα αυτό αφορά σε ποσοστό 95% τους γεωργοκτηνοτρόφους της περιοχής μας.  Ο Υπουργός και σε αυτό το ζήτημα ήταν πάρα πολύ θετικός και είπε ότι θα το εξετάσουμε συνολικά για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση. Το επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το Υπουργείο και ενδεχομένως οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Φλώρινας να υλοποιηθούν στο ακέραιο. Συζητήθηκε επιπλέον η χρηματοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων από το Υπουργείο για να μπορέσουνε οι κτηνοτρόφοι μας να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις που θα έχουν τις απαραίτητες υποδομές και δεν θα ενοχλούν τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων. Όπως μου είπε, το ζήτημα είναι μέσα στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τη νέα Κ.Α.Π. και θα υπάρχει χρηματοδότηση.
 Συζητήσαμε και το θέμα των νέων αγροτών και πως μπορεί αυτό να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Προβλέπεται από τη νέα Κ.Α.Π. ότι θα υπάρχει χρηματοδότηση νέων αγροτών σε όλη την περιφέρεια και είναι από τις προτεραιότητες οι οποίες εξετάζονται πάρα πολύ θετικά από το Υπουργείο και θα υπάρξουν τα ανάλογα κονδύλια.
 Στον κ. Κουκουλόπουλο αναφέρθηκα και για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού και  των αποζημιώσεων, των οποίων θα επιληφθεί το Υπουργείο.
Συζητήσαμε επίσης και το θέμα των φασολιών του Βαρυκού, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι αγρότες έχουν πάθει αρκετές ζημίες. Μου είπε ότι το ζήτημα αυτό θα το συζητήσει και με το αρμόδιο γραφείο στον ΕΛΓΑ για να δει μέσω ποιού κονδυλίου μπορεί να δοθεί η αποζημίωση και θα ενδιαφερθεί ο ίδιος προσωπικά για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Πέρα από αυτά όμως, συζητήσαμε και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην Π.Ε. Φλώρινας, λόγω και του ενδιαφέροντος που έχει ο ίδιος για όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αναφερθήκαμε στον κάθετο άξονα που έχει σχέση με την Κοζάνη και τη Φλώρινα, την ολοκλήρωσή του δηλαδή από τη Νίκη μέχρι και τη Λάρισα. Όπως είπε, πρέπει στον τομέα αυτό να εργαστούμε για να δούμε πως μπορούμε να απορροφήσουμε κονδύλια από το ταμείο συνοχής.
 Ήταν ιδιαίτερα θετική η στάση του σε όλους αυτούς τους τομείς και θεωρώ σημαντική τη συμβολή του Υπουργείου σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας όσο και στην Π.Ε. Φλώρινας.
 Επίσης, είναι ανοιχτός σε προτάσεις που θα κάνουμε εμείς σας περιφερειακή ενότητα για αρδευτικά ή άλλα παράλληλα έργα αναδασμού σε όλη την Π.Ε. Φλώρινας και όχι μόνο στη Φλώρινα. Ενδεχομένως και για νέα φράγματα ή ταμιευτήρες που θα προκύψουν στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα λόγω της εντατικής άρδευσης που γίνεται με τις γεωτρήσεις. Αυτά είναι θέματα που θα τα εξετάσουμε σε επόμενες συναντήσεις που θα κάνουμε με τον κ. Υπουργό.
 Πραγματοποίησα και μία συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείο Οικονομικών, Δημόσιας Περιουσίας και Κληροδοτημάτων, τον κ. Κωνσταντίνο Μασούρα, όπου συζητήσαμε εκτενώς τα θέματα που έχουν σχέση με τα πλωτά που η περιφερειακή ενότητα έχει προωθήσει για τις λίμνες της Βεγορίτιδας και της Χειμαδίτιδας και τα οποία είναι της τάξεως των 4.5 περίπου εκ. ευρώ και πρέπει να κατασκευαστούν οπωσδήποτε. Ως προς το ζήτημα αυτό, σε σχέση με το τι ισχύει για αντίστοιχα έργα σε θαλάσσιες και παράκτιες ζώνες, σε μας εδώ υπάρχει ένα κενό το οποίο το εξετάσαμε σήμερα και με την τοπική Κτηματική Υπηρεσία της Π.Ε. Φλώρινας. Συμφωνήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή ότι θα κάνουμε ένα υπόμνημα ως περιφερειακή ενότητα για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτά τα έργα και να υπάρξει νομιμοποίηση. Όπως ξέρετε υπάρχει πρόβλημα και στον Άγιο Αχίλλειο. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι νομιμοποιημένο. Θα κοιτάξουμε να το νομιμοποιήσουμε και με μια υπουργική απόφαση, με μια νομοθετική ρύθμιση, να κατασκευαστούν αυτά τα έργα χωρίς κανένα πρόβλημα.
 Τέλος, συζητήσαμε το θέμα της παραχώρησης στους ακτήμονες των αποκαλυφθεισών εκτάσεων λόγω της υποχώρησης της λίμνης Χειμαδίτιδας και της λίμνης των Πρεσπών. Πλέον είναι στη δική του αρμοδιότητα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Συμφωνήσαμε ότι θα εντείνει την προσπάθεια έτσι ώστε να μας παραχωρήσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις όσο γίνεται ταχύτερα. Από κοινού μετά, θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση με τους αγρότες της περιοχής για την παραχώρηση των εκτάσεων για τα επόμενα 25 χρόνια.
 Αυτές ήταν οι δύο συναντήσεις που κάναμε τη Δευτέρα ως περιφερειακή ενότητα και θεωρώ ότι θα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα για την Π.Ε. Φλώρινας.».
 Μετά το τέλος της δήλωσής του, ο κ. Μπίρος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
 Ως προς το περιορισμένο χρονικό διάστημα για τη μετεγκατάσταση των σταυλικών εγκαταστάσεων και την ανάγκη δημιουργίας κτηνοτροφικών ζωνών και κατάλληλων υποδομών, είπε τα εξής: «Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η κτηνοτροφία στην περιοχή μας είναι σε συνεχή υποβάθμιση. Σε αυτό υπάρχουν ευθύνες λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε σε κεντρικό επίπεδο αλλά και λόγω των ολιγωριών σε τοπικό επίπεδο. Όπως είπατε και εσείς, γενικότερα στην περιοχή μας υπήρχε ένα πρόβλημα διαχείρισης όλων αυτών των ζητημάτων που έχουν σχέση και με τις σταυλικές εγκαταστάσεις, με την εγχώρια παραγωγή και το πως πρέπει αυτή να προωθείται στο κέντρο, και με τις γαλακτοβιομηχανίες. Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε λύση και διέξοδο και ασχολούμαστε εντατικά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να συνεχίσουν. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί κεφάλαιο για την περιοχή μας και είναι ίσως ο μοναδικός τομέας που μπορούμε κεντρικά να σχεδιάσουμε και να δώσουμε έτσι λύσεις και ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και ως προς την εξασφάλιση υψηλότερου εισοδήματος για όσους ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτά τα ζητήματα είναι σοβαρά και πρέπει μαζί με τον Δήμο Φλώρινας, με τον Δήμο Αμυνταίου και λιγότερο ενδεχομένως με τον Δήμο Πρεσπών, να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να αποκεντρώσουμε αυτές τις δραστηριότητες και να δώσουμε προοπτική στον κτηνοτροφικό τομέα.
 Αυτό που αποδέχτηκε και ο Υπουργός είναι να δοθεί μια παράταση 3 με 5 χρόνια για τις μετεγκαταστάσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Ως προς τα πρόχειρα καταλύματα, εμείς θα πρέπει να δούμε πως μπορούνε να γίνουνε όσο το δυνατόν ταχύτερα, τουλάχιστον σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αδειοδότησή τους. Θα κάνω και μία εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο να δοθεί μια επιπρόσθετη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μπορούν να έχουν περισσότερα σταυλισμένα οικόσιτα. Όπως ξέρετε έχει γίνει αντίστοιχη αύξηση στην Περιφέρεια Ιωαννίνων με απόφαση του εκεί περιφερειάρχη. Εγώ ελπίζω ότι θα γίνει το αντίστοιχο και στη Φλώρινα. Αυτό φυσικά δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά σε πρώτο επίπεδο θα διευκολύνει την κατάσταση. Θα πρέπει να πείσουμε τον κτηνοτρόφο ότι αυτό αποτελεί προσωρινή λύση και έπειτα, σε ένα με δύο χρόνια, με έναν κεντρικό σχεδιασμό σε συνεργασία με τους Δημάρχους, τους κτηνοτρόφους και τις υπηρεσίες που διαθέτουμε, θα βρούμε μια οριστική λύση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε στον τομέα αυτό.».
 Ως προς τα μεγαλύτερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται ο Έλληνας αγρότης σε σχέση με τους ευρωπαίους, ο κ. Μπίρος δήλωσε: «Αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα που αφορά όμως στην κεντρική κυβέρνηση. Ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η χώρα που θα τροφοδοτεί όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη με προϊόντα ανταγωνιστικά και εξαιρετικής ποιότητας. Θα πρέπει να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και το Υπουργείο Οικονομικών να δοθεί εντολή στις τράπεζες ώστε τα επιτόκια των αγροτών να πέσουν. Εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρχει μηδενικό επιτόκιο. Αυτή ίσως είναι μία ιδέα και μια πρόταση που μπορούμε ενδεχομένως να την προωθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μπορούμε πραγματικά να δώσουμε ώθηση στον πρωτογενή τομέα, όπου η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την Ευρώπη.».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου