Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Φλώρινας στο πλαίσιο των δράσεών του και σε συνεργασία με την Διεύθυνση και τον Σύλλογο εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας , πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε 12 τμήματα της Α΄, Β΄ και Γ ΄τάξης . Συμμετείχαν περίπου
250 μαθητές. Οι συναντήσεις υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016.
Το θέμα των παρεμβάσεων ήταν η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από το υλικό Κέντρων Πρόληψης « Πλοηγήσου με ασφάλεια».

Τις παρεμβάσεις τις υλοποίησαν η Ρόζμαρυ Σιάκου- Ψυχολόγος και ο Θεόδωρος Βογδάνης –Κ. Λειτουργός.

Το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Π.Ε. Φλώρινας είναι αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε στις 15 Μαρτίου 1998 με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας και της ΤΕΔΚ Φλώρινας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ ( Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών).
Στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα εξαρτήσεων και πρωτοβάθμιας πρόληψης,  οι οποίοι είναι:
Βικτώρια Ζιώγα Κλ. Ψυχολόγος- Επ. Σύμβουλος- Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου
Σιάκου Ρόζμαρυ Ψυχολόγος- Επ. Σύμβουλος
Βογδάνης Θεόδωρος Κοινωνικός λειτουργός- Επ. Σύμβουλος
Παπαμιχαήλ Ολυμπία- Γραμματειακή υποστήριξη 
Το επιστημονικό προσωπικό  του κέντρου έχει εκπαιδευτεί από το ΕΠΙΨΥ , ΟΚΑΝΑ , ΚΕΘΕΑ και συμμετέχει σε όλες τις εκπαιδεύσεις που γίνονται από αυτούς καθώς και από άλλα κέντρα πρόληψης σε νέα εκπαιδευτικά υλικά πρόληψης των εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικής υγείας.
Η πρόληψη, πάντα στο πλαίσιο της προαγωγής της ψυχικής υγείας , επιστεγάζει όλα εκείνα τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποφευχθεί ή να εμποδιστεί η εμφάνιση μιας διαταραχής, μιας παθολογίας ή και μιας κοινωνικής δυσλειτουργίας.
Αυτό το καθιστά τον  πρώτο από τους τρεις πυλώνες της πρόληψης: Πρωτογενής, Δευτερογενής ( πρώιμη παρέμβαση ), Τριτογενής (Θεραπεία)
Οι δραστηριότητες του κέντρου πρόληψης είναι πολλές και περιλαμβάνουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά υλικά. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων εισάγοντας την έννοια της πρόληψης στο χώρο του σχολείου έχει άμεση συνεργασία , τόσο με σχολικούς συμβούλους καθηγητές και δασκάλους όσο και με μαθητές και των δύο βαθμίδων καθώς πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις και παρεμβάσεις που έχουν στόχο την επεξεργασία των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, την υιοθέτηση  υγιούς στάσης  ζωής, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού.  
Το 2015 τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης πραγματοποίησαν πολλές παρεμβάσεις στα σχολεία της Περιφέρειας. Καινοτομία αποτέλεσαν οι παράλληλες δράσεις σε μαθητές και γονείς.  Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν στην Βεύη, στον Φιλώτα, στο Βαρυκό, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Καλλινίκη, στο Αμμοχώρι στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, στην Αχλάδα. Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν η Ενδοσχολική Βία και ο Σχολικός Εκφοβισμός, η επικοινωνία στην οικογένεια, η επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις, εξαρτήσεις, προβληματισμοί για την εφηβική ηλικία.
Έγιναν πολλές παρεμβάσεις σε τάξεις  Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στην Φλώρινα , την Βεύη, τον Φιλώτα και το Αμύνταιο με θέματα των Εξαρτήσεων, τις αλλαγές στη Εφηβεία και τις διατροφικές διαταραχές.
Το 2015 το Κέντρο πρόληψης αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο «Προχωρώ» υλοποιώντας το επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχοντας το υλικό «Γυμνάσιο ερχόμαστε» που δημιούργησαν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων Δήμου Ζωγράφου και Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ταύρου. Παράλληλα τα στελέχη της Φλώρινας ανέλαβαν τις ομάδες γονέων του προγράμματος καθώς και την εφαρμογή του σε 2 τμήματα της 6ης Δημοτικού, στο 6ο Δημοτικό Φλώρινας και στο Δημοτικό Αμμοχωρίου
Οι δράσεις του Κέντρου όμως δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο του σχολείου.
Η οικογένεια αποτελεί τον πρώτο και βασικό φορέα κοινωνικοποίησης του παιδιού. Η ανάδειξη και υποστήριξη του γονεϊκού ρόλου στην σημερινή κοινωνία είναι πολύ σημαντική και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Το Κέντρο Πρόληψης συμβάλλει ενεργά σε αυτό το έργο με τη δημιουργία ομάδων γονέων που έχουν ως απώτερο σκοπό την βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. 
Οι ενημερωτικές συναντήσεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και άλλους πολιτιστικούς συλλόγους διαπραγματεύτηκαν θέματα για τα όρια στην παιδική ηλικία, την  αδελφική αντιζηλία, τον σχολικό εκφοβισμό, τις ανάγκες των παιδιών στην εφηβεία, τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Προσπαθώντας να επεκτείνει τις δράσεις του το Κέντρο Πρόληψης εφαρμόζει το ίδιο προγράμματα σε ομάδες παιδιών  που έχουν στόχο την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη , την ενίσχυση, την πρόληψη των εξαρτήσεων. 
Το 2016 άρχισε η συνεργασία με το Τοπικό τμήμα Φλώρινας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μαθαίνοντας να αγγίζουμε τον κύκλο».
Στα 17 χρόνια λειτουργίας του και δράσεών του σε όλη την περιφερειακή ενότητα,  το Κέντρο Πρόληψης υποδέχεται αιτήματα βοήθειας από κοινότητα που αφορούν σε εξαρτητικές συνήθειες : ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα, τυχερά παιχνίδια , εξαρτήσεις από ηλ. Υπολογιστή, τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, συναισθηματικές εξαρτήσεις , προβλήματα επικοινωνίας κ.α. και όλα αυτά το έχουν αναγάγει σε κέντρο προαγωγής της ψυχικής υγείας και απαραίτητο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιοχή μας.
Θεσμό πλέον αποτελούν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου)
Παιδικές θεατρικές παραστάσεις στους 2 μεγάλους Δήμους του Νομού, Φλώρινας και Αμυνταίου από επαγγελματίες ηθοποιούς και πάντα μετά από άδεια του Υπουργείου Παιδείας.
Η θεματολογία των παραστάσεων κρύβει μηνύματα ενίσχυσης της προσωπικότητας των παιδιών και καλλιέργειας των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν 74 Κέντρα Πρόληψης που πραγματοποιούν τις ίδιες δράσεις όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα κάτω από τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας τους. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε υποχρηματοδότηση από το κράτος με ορατή την απειλή του εκφυλισμού τους.( το Κέντρο πρόληψης χρηματοδοτεί-
ται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών). Μια τέτοια έκβαση θα είχε ως αυτονόητη συνέπεια την απώλεια της τεράστιας επένδυσης, όχι μόνο οικονομικής , αλλά και της επένδυσης σε ανθρώπινη προσπάθεια και προσδοκίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως και όλοι οι άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο Κέντρο πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π .Ε.  Φλώρινας έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία του, και το στήριξαν ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του. Μεγάλη ήταν η συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας  και των Δήμων.
Οι φορείς που αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια είναι:
Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας
ΠΕΔ Φλώρινας
Δήμος Φλώρινας
Δήμος Αμυνταίου
Δήμος Πρεσπών
Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Φλώρινας
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Φλώρινας
ΑΝ.Φλω
ΕΒΕ Φλώρινας
ΕΛΜΕ Φλώρινας
Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας
ΕΠΣ Φλώρινας
Το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν αφορά μεμονωμένα άτομα. Αφορά όλη την κοινωνία. Έτσι το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην προαγωγή και βελτίωση της ψυχικής υγείας μέσα από το έργο του καλεί  όλη την τοπική κοινότητα να αγκαλιάσει την προσπάθεια. Να γίνει κι αυτή μέρος της…!
                                                      O πρόεδρος του Κέντρου 
                                              Αντωνιάδης Γεώργιος 
                                                  Περιφερειακός Σύμβουλος  
                     
Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου
Βικτώρια Ζιώγα
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου