Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την κατάσταση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργου Κίρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας
Σταύρου Γιαννακίδη, του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Αντώνη Κύρινα, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπου Τσεβεκίδη, του Προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης και Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Κυριακίδη, του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Αναστάσιου Σιδηρά και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης Άρη Κουρκούτα. 
Ο Υπουργός ανέπτυξε το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και δεσμεύτηκε πως προγραμματίζεται σημαντικός αριθμός προσλήψεων για την κάλυψη μονίμων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, από τις οποίες 93 θέσεις ιατρών, 110 νοσηλευτών και 65 θέσεις λοιπού προσωπικού θα αφορούν νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, το 1/3 εκ των οποίων προορίζονται για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σχετικά με το γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου, αναφορικά με την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη, ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συρρίκνωση ή κατάργηση δομών στο σύστημα υγείας και πρόσθεσε πως δεν έχει ανοίξει από πλευράς Υπουργείου διάλογος σχετικά με την δομή του υγειονομικού χάρτη στην Δυτική Μακεδονία. Προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, του Υπουργείου Υγείας στην παρούσα φάση είναι η σταθεροποίηση του συστήματος και η λειτουργία όλων των υφιστάμενων δομών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρο Γιαννακίδη για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να συμβάλλει οικονομικά, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της υγείας, και να χρηματοδοτήσει με 500€ μηνιαίως για τρία χρόνια, τους 42 επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας. 
Ο Υπουργός είδε θετικά την πρόταση να αυξηθούν τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα (δέκα χρόνια από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας) για το δικαίωμα συμμετοχής των ιατρών στη λίστα των επικουρικών, ενώ συμφώνησε η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα να προστεθούν στις άγονες υγειονομικές ζώνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, δέχθηκε την πρόταση  του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης να συνδράμει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νέων ιατρών και κυρίως των ειδικευόμενων ιατρών. 
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της υγείας, έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες, αλλά έχει υποβάλει και τεκμηριωμένες προτάσεις προς το  αρμόδιο υπουργείο για να λειτουργήσουν εύρυθμα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. 
Μετά από όλες αυτές τις συσκέψεις και συναντήσεις με τους Υπουργούς Υγείας και την 3η ΥΠΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΑΠΑΙΤΕΙ πλέον από αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την Υγεία, την ΑΜΕΣΗ υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, την στελέχωση των μονάδων υγείας και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους, για να έχει ο κάθε πολίτης το υπέρτατο αγαθό που δικαιούται, την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπής, ποιοτικής παροχής υγείας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου