Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Αφιέρωμα στις Πρέσπες και τη γύρω περιοχή - Δήμος Φλώρινας - Χιονοδρομικό Βίγλας - Χλωρίδα Πρεσπών

Του Σταύρου Π.Καπλάνογλου
Η πόλη της Φλώρινας δεσπόζει στο βόρειο μέρος της Δ. Μακεδονίας της περιφέρειας των 50 λιμνών και είναι μια πόλη σε μια περιοχή,  που κάνει την εμφάνιση της τα προϊστορικά χρόνια. Aπό την εποχή της εμφάνισης του Ελληνικού έθνους, με αρχική γνωστή ονομασία Λυγκηστίς,
μια ονομασία που κατά πάσα πιθανότητα πάρθηκε από τον πρώτο μυθικό ήρωα και Αργοναύτη Λυγκέα. Σήμερα, αυτή η πόλη, διατηρεί από πλευράς αρχιτεκτονικής, χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων νεοκλασικής και Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, με ένα υπέροχο συνδυασμό παρεμβάσεων στην κατασκευή τους, ντόπιων μαστόρων. Μια πόλη την οποία διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας, ομορφαίνοντάς την, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, εμπνέοντας, μάλιστα, δημιουργούς σε όλους τους κλάδους των τεχνών.
Έτσι, δεν είναι τυχαία, ούτε η επιλογή της πόλης για τα γυρίσματα 3 ταινιών του μεγάλου σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου ,ούτε η ύπαρξη τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ούτε η ύπαρξη πληθώρας μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο,- το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,- η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών-, η Δημόσια Βιβλιοθήκη "Βασιλικής Πιτόσκα" και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας- και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης "Ο Αριστοτέλης". ) αλλά και πολιτιστικών συλλόγων που ιστορία τους ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν ( Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης» που ιδρύθηκε το 1941, η «Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας», η «Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας», η «Εταιρεία Γραμμάτων και τεχνών» κ.α. ) . 
Στις όχθες του Σακουλέβα υπάρχουν εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών, που έβγαλαν ντόπιους δημιουργούς, των οποίων τα έργα έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών ζωγράφοι, γλύπτες κ.α, γεγονός που συνετέλεσε στην ύπαρξη της σχολής καλών τεχνών . Ενδιαφέρον για την περιοχή και την οικονομία της παρουσιάζει η ύπαρξή, σε απόσταση 19 χιλ περίπου, Χιονοδρομικού κέντρου. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα, 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 9 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.
Η ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, θα μπορούσε να απογειωθεί οικονομικά, εδώ και χρόνια, αν υπήρχε η αρωγή από την πολιτεία, η οποία με την πολύ σκληρή οικονομική και όχι μόνο, πολιτική της, εδώ και χρόνια, οδηγεί  τους καταναλωτές στο γειτονικό Μοναστήρι, είτε για αγορά εμπορευμάτων, είτε για παροχή υπηρεσιών. Η συρρίκνωση,αλλά και το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, η έλλειψη πόρων για το ΑΤΕΙ, αλλά και το Πανεπιστήμιο, οι ήξεις αφίξεις, σχετικά με την λειτουργία της Σιδηροδρομικής γραμμής, οι πολύ υψηλές τιμές των καυσίμων στην πιο κρύα περιοχή της Ελλάδος, αλλά και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς οδικού δικτύου δρουν, ανασχετικά, στην ανάπτυξη της οικονομίας της
Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 
Στις Πρέσπες συναντούμε πάνω από 1500 είδη φυτών. Ο αριθμός αυτός των ειδών αντιστοιχεί στο 25% των ειδών που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα μιας και το σύνολο τους είναι περίπου 6000. Στην περιοχή των Πρεσπών, ανάλογα με την τοποθεσία, έχουμε και διαφορετική βλάστηση. Σε αυτό συντελούν το υψόμετρο ,η ποιότητα του εδάφους, οι τοπικές ιδιομορφίες που αλλάζουν το μικρόκλιμα, αλλά και άλλοι παράγοντες. Έτσι,έχουμε φυτά διαφορετικά σε υγροβιότοπους απ'ότι σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο, αλλάζει  και η βλάστηση. Έτσι, συναντούμε υποαλπικές εκτάσεις στα 1600 μ-1700 μ. και αλπικές εκτάσεις στα υψόμετρα πάνω απο 1800 μ., ενώ σε χαμηλότερα σημεία, συναντούμε δάση με οξυά ,σημύδα και κωνοφόρα [ κέδρα,πεύκα και έλατα ]. Φτάνοντας στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, θα συναντήσουμε τις αναρριχώμενες φασολιές και τους υγροβιότοπους νούφαρα,καλάμια και άλλα υδροχαρή φυτά.

Δείτε το video με φωτογραφίες της Φλώρινας αλλά και πολλά φυτά της περιοχής κυρίως των Πρεσπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου