Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

«Χαμογελάμε στη γυναίκα, χαμογελάμε στη ζωή!»

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Κλεινών Φλώρινας εκδήλωση-τιμή για τη γυναίκα.
Η εκδήλωση, η οποία
συνδιοργανώθηκε από τις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ του σχολείου σε συνεργασία με τη Δ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού Καστοριάς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής των τάξεων και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους σε πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Οι μαθητές των δυο σχολείων έδωσαν το στίγμα της ημέρας, παρουσίασαν γυναίκες ορόσημο που άλλαξαν την ιστορία και αναφέρθηκαν σε προσωπική τους έρευνα για τη ζωή της γηραιότερης γυναίκας του περίγυρού τους.
Οι εκπαιδευτικοί Αγάπη Βράντση (Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Κλεινών και υπεύθυνη εκπαιδευτικός για την τάξη ΣΤ’), Μαρία Θεοχάρη (υπεύθυνη εκπαιδευτικός για την τάξη Ε’ του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Κλεινών) και Θωμαή Βράντση (υπεύθυνη εκπαιδευτικός για την τάξη Δ’ του Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού) είχαν επίσημη προσκεκλημένη ταυτόχρονα στα σχολεία τους, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, την κυρία Μαρία Δημοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού «MyriaD Consultants» για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας (σύνδεση μέσω Skype).  
Η κυρία Δημοπούλου,  Ελληνίδα δικηγόρος, με καταγωγή από το χωριό Νίκη της Φλώρινας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και καταξιωμένη εμπειρογνώμονας σε θέματα  ισότητας των  δύο φύλων και νομοθεσίας. Έχει πολύ μεγάλη  εμπειρία στη διαμόρφωση κυβερνητικής πολιτικής και  έρευνας για τον κοινωνικό σχεδιασμό και την κοινότητα της εκπαίδευσης, ενώ εργάζεται εδώ και 30 χρόνια με κυβερνήσεις στην Αυστραλία και διεθνώς με σκοπό τη βελτίωση των πολιτικών προσπαθειών σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Το 2008 ορίστηκε επίσημα από την κυβέρνηση της Αυστραλίας ως υπεύθυνη στο Εθνικό Συμβούλιο για τη μείωση της επιθετικότητας ενάντια στις γυναίκες και τα παιδιά, της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής επίθεσης κατά γυναικών και παιδιών στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης. 
Επιπλέον, η Μαρία Δημοπούλου έχει λάβει βραβείο από τη Διεθνή Αμνηστία για την εργασία της σχετικά με τα δικαιώματα της γυναίκας. Έχει επίσης συνεισφέρει σημαντικά δουλεύοντας σε είκοσι οκτώ  διαφορετικές χώρες σχετικά με την υλοποίηση σχεδίων κατά της βίας γυναικών μεταναστριών από διαφορετικά κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα. Επίσης, έχει υλοποιήσει και πολλές έρευνες σε θέματα ισότητας των φύλων, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Η κυρία Δημοπούλου μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς την πολύτιμη εμπειρία της στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Αναφέρθηκε στον αγώνα των γυναικών του κόσμου για δίκαιη μεταχείριση και αξιοπρέπεια, ενώ τόνισε την ανάγκη για τη στήριξη αυτού του αγώνα από τους πατεράδες, τους συζύγους, τους αδερφούς και τους γιούς. 
Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία της κυρίας Δημοπούλου και της υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους. Η κυρία Δημοπούλου τους παρότρυνε να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για τη θετική αλλαγή του κόσμου, τους συμβούλεψε να δημιουργήσουν συνθήκες ισότητας των δύο φύλων και τους υποσχέθηκε πως θα τους επισκεφτεί το συντομότερο δυνατό στην περιοχή τους για να τους γνωρίσει από κοντά.
Αξιόλογοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:
Κίμων Σαββάκης, Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας
Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπ/κής Περιφέρειας Φλώρινας
Γιώργος Μασλάρης, Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς
Αλίκη Καζταρίδου, Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπ/κής Περιφέρειας Καστοριάς.
  Οι  τέσσερις ομιλητές παρουσίασαν την εμπειρία τους για τη θέση της γυναίκας στη γραμμή της ιστορίας, αναφέρθηκαν  σε στατιστικά στοιχεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης από γυναίκες στον χώρο της εκπαίδευσης και εξέθεσαν τις απόψεις  τους  για τις φιλικές-συνεργατικές σχέσεις των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο των Περιφερειών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και Καστοριάς. Τέλος, όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την κυρία Δημοπούλου, της ευχήθηκαν καλή δύναμη στον αγώνα της για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών όλου του κόσμου και την προσκάλεσαν σε μία ή και περισσότερες ακόμα μελλοντικές συναντήσεις κι όχι απαραίτητα διαδικτυακές. 
Η εκδήλωση και πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία έληξε με την ευχή να αποτελέσει  καθημερινή εφαρμογή από όλους το αισιόδοξο μήνυμα «Χαμογελάμε στη γυναίκα, χαμογελάμε στη ζωή!»
Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου 
Κάτω Κλεινών Φλώρινας
Αγάπη Βράντση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου