Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τι συμβαίνει με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;



Μετά την τροποποίηση του Ν. 3869/2010 περί Ρύθμισης Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων με το Ν. 4346/2015 (ΦΕΚ Α 152/20.11.2015), ορίζεται ότι:
Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει, στο δικαστήριο, πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί, από την εκποίηση, η κύρια κατοικία του, εφόσον, στο πρόσωπο του οφειλέτη, πληρούνται, σωρευτικά, συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όσοι, λοιπόν, μέχρι τις 31/12/2018, αιτηθούν την υπαγωγή τους, στον παραπάνω νόμο, μπορούν να ζητήσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους, υπό τον όρο ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου.
Μέχρι σήμερα, καμία επίσημη πληροφόρηση δεν έχει περιέλθει, σε γνώση του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ότι ο παραπάνω νόμος έχει τροποποιηθεί, ως προς την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2018. Επιπρόσθετα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει ότι σε κανένα σημείο του νόμου αυτού, όπως μέχρι σήμερα ισχύει,  δεν προβλέπεται ότι αυτός θα πάψει, γενικά, να ισχύει, μετά τις 31/12/2018. Η συγκεκριμένη προθεσμία υφίσταται, μόνο για το αίτημα προστασίας της κύριας κατοικίας.
Η προστασία της κύριας κατοικίας είναι μια, από τις βασικότερες διατάξεις του νόμου, για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, η οποία σαφώς και επιτακτικά θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις 31/12/2018. Ο νόμος 3869/2010 αποτελεί σημαντικό θεσμό - μηχανισμό δικαστικής προστασίας, για το σύνολο των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας, ο οποίος είναι απαραίτητος, στην εποχή της δεινής οικονομικής κρίσης, τόσο για αυτούς, που διαθέτουν κύρια κατοικία, όσο και για αυτούς, που δε διαθέτουν, αλλά δυστυχώς έχουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, από όλους, ότι πολλές φορές ακόμη και ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου, ιδίως λόγω της δραματικής πτώσης των τιμών των ακινήτων, δεν αποφέρει τίμημα, το οποίο επαρκεί, για την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών ενός οφειλέτη, με αποτέλεσμα αυτός να συνεχίζει να οφείλει και σε κάθε περίπτωση οι πιστωτές έχουν και άλλα μέσα, για την είσπραξη των οφειλομένων, όπως καταθέσεις λογαριασμών, σε τράπεζες κ.λπ.
Με βάση τα ως άνω, το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνει τους πολίτες ότι η δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας, με βάση τον νόμο αυτό, όπως μέχρι σήμερα ισχύει, παρέχεται μέχρι τις 31/12/2018.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αντιμετωπίζουν, με μεγαλύτερη προσοχή, τα ζητήματα, που άπτονται της υπερχρέωσης των πολιτών, γιατί η σωστή πληροφόρηση είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου να δώσουμε, σε αυτούς τους συμπολίτες μας, τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν, με ψυχραιμία, τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητάει, από την πολιτεία να προβεί, σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου, έγκαιρα και άμεσα, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, για την επέκταση της δυνατότητας προστασίας της κύριας κατοικίας και μετά τις 31/12/2018. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δηλώνει ότι οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση της δυνατότητας αυτής, θα μας βρει κάθετα αντίθετους, γιατί βλάπτει τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Το ΚΕΠΚΑ παραμένει, στη διάθεση των μελών του, για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, ή βοήθεια.

Για το Δ.Σ.
                                                 Ο Πρόεδρος  Η Γεν. Γραμματέας
                                    Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης      Παρασκευή Αν. Κτενίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου