Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Στο... πόδι οι τοπικές κοινωνίες για τα ΤΕΙ


Aύξηση της ανεργίας, «βροχή» λουκέτων σε εμπορικά καταστήματα, πτώση στην κτηματαγορά και εκατοντάδες ανοίκιαστα διαμερίσματα! Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με άμεσο αντίκτυπο στην περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής
οικονομίας προβλέπουν δήμαρχοι και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας με τις οποίες «σβήνονται» από το μηχανογραφικό πέντε Τμήματα ΤΕΙ, σε σύνολο 24, στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Γρεβενά, Φλώρινα, Μουδανιά και Δράμα. Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, οι συνολικές θέσεις μειώθηκαν δραστικά κατά 3.600 και σε τρία τμήματα ανακοινώθηκε μηδενικός αριθμός εισακτέων!
Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στις τοπικές κοινωνίες της Β. Ελλάδας δε λέει να κοπάσει μετά τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα πέντε αυτά τμήματα που δε θα δεχτούν εισακτέους το επόμενο σπουδαστικό έτος οδηγούνται ουσιαστικά στην κατάργησή τους. Πρόκειται για το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ-Θ με έδρα τα Μουδανιά, το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά, τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα και το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Καβάλας με έδρα τη Δράμα.
Ειδικά στη δυτική Μακεδονία, όπου εν μια νυκτί «κόπηκαν» χιλιάδες θέσεις εισακτέων και σε τρία τμήματα δε θα εισαχθεί ούτε ένας, οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν. Το κλείσιμο και άλλων εμπορικών καταστημάτων θεωρείταιι πλέον δεδομένο στην ευρύτερη περιοχή. «Ο αντίκτυπος για την τοπική οικονομία είναι σοβαρός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος. «Η μείωση των φοιτητών θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση στη ζήτηση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Καταστήματα θα οδηγηθούν σε “λουκέτο”, διότι η οικονομία της Φλώρινας στηρίζεται στους φοιτητές και δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να τη στηρίζει», εξηγεί ο κ. Βοσκόπουλος.
Η μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε ανάμεσα σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μειώθηκε σημαντικά, μάλιστα, ο αριθμός των εισακτέων ακόμη και σε τμήματα που διαχρονικά έχουν μεγάλη ζήτηση και υψηλό αριθμό εισαγομένων, όπως στα τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ σε αντίστοιχα τμήματα των υπόλοιπων ΤΕΙ παρατηρείται σταθερή, ακόμη και ανοδική κατανομή θέσεων.
«Τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής διαθέτουν αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, οργανωμένες θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις και αξιολογότατο σύγχρονο επιστημονικό και εργαστηριακό εξοπλισμό. Η αναστολή εισαγωγής σπουδαστών στα δύο τμήματα δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας της Σχολής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης, τονίζοντας ότι με τη στάση αυτήν το υπουργείο Παιδείας βάζει στην ουσία σε εφαρμογή το σχέδιο των περιφερειακών κολεγίων.
Πηγή: Αγγελιοφορος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου