Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. € για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών 470MW στη Δυτική Μακεδονία προγραμματίζει για την επόμενη πενταετία η γαλλική EDF Energies Nouvelles, «Θεού θέλοντος και γραφειοκράτη επιτρέποντος».
Μετά από αναμονή δεκαέξι μηνών, η εταιρεία έχει πλέον εξασφαλίσει άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εγκατεστημένης ισχύος 249ΜW στη Μελίτη Φλώρινας.
Εκτός από το πρώτο πακέτο αδειών, η EDF Energies Nouvelles αναμένει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ και για άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, 150MW. Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 400MW αιολικών (500 εκατ. ευρώ) και 70MW φωτοβολταϊκών (200 εκατ. ευρώ) στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, επένδυση συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Το μνημόνιο με τη ΔΕΗ
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Πάρις Μουράτογλου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Βάσει αυτού, «οι δύο όμιλοι μελετούν την από κοινού ανάπτυξη ενός αριθμού έργων, με προτεραιότητα έργα αιολικής ενέργειας από την EDF Energies Nouvelles στη Φλώρινα, περιοχή μεγάλου δυναμικού, ισχύος τουλάχιστον 200ΜW, καθώς και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο ισχύος 90MW και υδροηλεκτρικό σταθμό με αντλιοστάσιο. Η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία του ομίλου ΔΕΗ με την EDF Energies Nouvelles στην Ελλάδα που έχει ξεκινήσει με την από κοινού λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 38ΜW στη Βοιωτία». Προς το παρόν, η EDF Energies Nouvelles προχωρά αυτόνομα σε αυτές τις επενδύσεις, διευκρινίζει στη «Μ» ο κ. Λαζαράκης. Πάντως, η θυγατρική της ΔΕΗ, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», φέρεται να αναμένει προτάσεις συνεργασίας από τη γαλλική εταιρεία.
Η συνεργασία ΔΕΗ και EDF αφορά τη δημιουργία ενός μεικτού σχήματος, με τη μορφή μιας holding και με ποσοστά 50%-50%. Κάθε έργο θα εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της σαν μια ξεχωριστή εταιρεία.
Ο «Γολγοθάς» μιας επένδυσης
1. Από τον Φεβρουάριο του 2011 η εταιρεία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Κάτω Κλεινών και Μελίτης.
2. Μόλις τον Απρίλιο του 2011 η ΡΑΕ ενέκρινε το επιχειρηματικό σχέδιο του συγκροτήματος αιολικών της Φλώρινας και προ ημερών έδωσε την έγκριση και για τις άδειες παραγωγής (27MW στη θέση Κούλα, 36MW στο Οδοντωτό, 39MW στη Γκούρνα, 30MW στο Πλάτωμα, 27MW στα Αμπελιά, 36MW στα Δραγατά, 30MW στο Γόνιμο, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών 3ΜW σε κάθε μία).
3. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες μέχρι να εγκριθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να προχωρήσει η επένδυση, εκτιμά ο Λουκάς Λαζαράκης, οικονομικός διευθυντής της RETD, θυγατρικής της EDF Energies Nouvelles, που εργάζεται για την ανάπτυξη του μεγάλου αιολικού πάρκου της Φλώρινας. Η εγκατάσταση των συνολικά 249ΜW στον νομό Φλώρινας θα απαιτήσει επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Εφ. «Μακεδονία»
και χαιρομαστε για αυτο;
ΑπάντησηΔιαγραφή