Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Μ.Σουλιώτης: "Ο προς ψήφιση Νόμος για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι μεγαλόπνοος"

Επήλυδες πρυτάνεις κατά των σαμουράι
Στις μεσημβρινές ειδήσεις του Σκάι ο κύριος Πορτοσάλτε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε, μεταξύ άλλων πολύ ενδιαφερόντων σχολίων και κρίσεών του, πως οι πρυτάνεις αντιδρούν στον επείσακτο πρύτανη, όπως τον προδιαγράφει ο προς ψήφιση νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή φοβούνται ότι μπορεί με την εφαρμογή του να διακοπεί η τρέχουσα θητεία τους. Αυτό δεν ευσταθεί γιατί πιθανότατα ο νέος τρόπος ανάδειξης του Συμβουλίου Διοίκησης και του πρύτανη θα ισχύσει άμα τη λήξει της θητείας των σημερινών πρυτάνεων, οι οποίοι έτσι ή αλλιώς και με τα ισχύοντα δεν δικαιούνται να ξαναθέσουν υποψηφιότητα. Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε εξερχόμενος πως στον νέο νόμο «αντιδρούν οι βολεμένοι», διαπίστωση ελάχιστα ακριβής ωστόσο, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των αντιδρώντων είναι ακριβώς οι «αβόλευτοι» και μη μόνιμοι λέκτορες, οι επίκουροι και οι ποικίλοι συμβασιούχοι των ΑΕΙ.

Αλλά πέραν των λόγων για τους οποίους οι πρυτάνεις αντιδρούν, εκθέτω μερικές σκέψεις για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει ο διορισμός του έξωθεν πρύτανη. Αυτός λοιπόν ο αξιοκρατικά επιλεγμένος άνθρωπος δεν θα φλέγεται από άμεσο ενδιαφέρον για τους προϋπολογισμούς των τμημάτων και για τους μισθούς των πανεπιστημιακών για τον απλούστατο λόγο ότι μετά τη λήξη της πρυτανικής θητείας του θα αναχωρήσει για την π.χ. Μινεζότα όπου υπηρετεί οργανικά. Οσο για τα προβλήματα υποδομής (κτιριακά, εργαστηριακά και άλλα) δεν θα προφθαίνει να επιλύσει κατά τη θητεία του κανένα από όσα απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Τούτο σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας θα μπορεί να ελίσσεται ανετότερα στα ζητήματα της μειούμενης χρηματοδότησης, καθώς θα έχει απέναντί του μια σύνοδο πρυτάνεων απαρτιζόμενη από εξτρά αμειβόμενους πανεπιστημιακούς οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι επείσακτοι και ότι ύστερα από τρία χρόνια θα επιστρέψουν στις εδραίες Μινεζότες τους, οπότε και θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν τού π.χ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Εκ των πραγμάτων, επομένως, ο έπηλυς πρύτανης δεν θα βλέπει το πανεπιστήμιο μακροπρόθεσμα-αντιθέτως, θα είναι ευεπίφορος στις βραχυπρόθεσμες βλέψεις, προσφορές και πιέσεις. Θα συμπαρατάσσεται περισσότερο με τους άλλους πρυτάνεις, με το Συμβούλιο Διοίκησης και με το υπουργείο, και δεν θα φέρεται ως σαμουράι που στηρίζει τους φοιτητές του (που δεν θα είναι καν «φοιτητές του») και με τους συναδέλφους (;) του.
Τονίζω ιδιαίτερα το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ όχι μόνον επειδή είναι σημαντικό για τους πανεπιστημιακούς καθώς αφορά στις απολαυές τους, αλλά και επειδή από αυτήν θα κριθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο προς ψήφιση νόμος δεν είναι μεγαλόπνοος καθώς περιορίζεται σε διαρρυθμίσεις γραφειοκρατικού - διοικητικού χαρακτήρα, οι περισσότερες επιμέρους διατάξεις του είναι ωστόσο σωστές και εκσυγχρονιστικές. Ο νόμος μπορεί να αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός, για τούτο ευελπιστώ πως η κ. Διαμαντοπούλου είναι σε θέση, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή να επιδείξει την ζητούμενη προσαρμοστικότητα ώστε να τροποποιήσει αυτό το (αμερικάνικης αρχοντοχωριατιάς) σημείο που δυναμιτίζει τη συζήτηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. (Αλήθεια, η κ. υπουργός, της οποίας τις πολιτικές αρετές αναγνωρίζω και υπολήπτομαι και για την οποία ο νόμος συνιστά κορυφαίο στοίχημα πολιτικής καριέρας, καλείται να προβληματισθεί με την ακόλουθη απορία μου που άπτεται της καθημερινότητος: αν και όταν ο κινεζικής καταγωγής, λαμπρό αστέρι του ΑΕΙ της π.χ. Μινεζότα και επίδοξος διεθνής πρύτανης επιλεγεί για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θα μεταβαίνει στη δοξολογία του πανέμορφου ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης και θα συνδιαλέγεται μέσω μεταφραστού με τον μητροπολίτη ή απευθείας αγγλιστί;
Και με τους υπαλλήλους της διοίκησης, με τις εξωπανεπιστημιακές υπηρεσίες, με τους πολίτες που θα τον επισκέπτονται για τις υποθέσεις τους, προφανώς κινεζιστί/αγγλιστί εναλλάξ; Γραφείο μεταφραστών του πρυτάνεως αχνοχαράζει στον ορίζοντα).
Περαίνων διακινδυνεύω μια πρόβλεψη: νέος πρύτανης του ΑΠΘ, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και εφ' όσον ισχύσουν οι σχετικές πρόνοιες του νέου νόμου αμετάτρεπτες, δεν θα επιλεγεί ο λευκορώσος μήτε ο μαλαισιανός ανθυποψήφιος, παρά -και πάλι- ο σημερινός πρύτανης Μυλόπουλος ή, αν αυτός θα κωλύεται εκ του νόμου, κάποιος εναλλακτικός πανεπιστημιακός του ΑΠΘ∙ εκατό τοις εκατόν.
Μίμης Σουλιώτης
Πηγή: Τα Νέα

1 σχόλιο:

  1. εισαι και εσυ πανεπιστημιακός μαζι με τον Μπεσσα και τον φίλο σας Λιανη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή