Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός στη Μεγάλη Πρέσπα


Μετά από τρία χρόνια ανασκαφών, μια κοινή αλβανο-ελληνική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε έναν προϊστορικό νεκροταφείο εποχής του Χαλκού,  στο μικρό νησί της Μεγάλης Πρέσπας Μαλ Γκραντ (Μικρή Πόλη).

«Το νεκροταφείο έχει δέκα τάφους στους οποίους υπάρχουν υπολείμματα των σκελετών και κοσμήματα από κεραμικό υλικό. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. Είναι η πρώτη ανακάλυψη που κάναμε. Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι. Θα συνεχίσουμε τις ανασκαφές για άλλα δύο χρόνια», δήλωσε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο Έλληνας αρχαιολόγος  Σταύρος Οικονομίδης.
Το νεκροταφείο περιβάλλεται από ένα τείχος το οποίο κτίστηκε την  ρωμαϊκή περίοδο.
«Οι ανασκαφές έχουν επιβεβαιώσει ότι το νησί υπήρχε μια μικρή πόλη που κατοικείτο στα προϊστορικά χρόνια», δήλωσε ο Οικονομίδης και συμπλήρωσε: «στη συνέχεια μετατράπηκε σε νεκροταφείο».
Πηγή: echedoros-a.gr

2 σχόλια:

  1. Πάντα έχει ενδιαφέρον ένας αρχαιολογικός χώρος και ιδιαίτερα αυτός που ανακαλύπτεται για πρώτη φορά.
    Θα συνεχίσω όμως στενάχωρα και να γιατί.
    Χαρές και πανηγύρια με την ανακάλυψη και μετά ;
    Μετά κάθε χώρος με την τύχη του , που έχει και κάποια σχέση με την περιοχή που βρίσκεται π.χ. στον βορά, στον νότο, γύρω από την Αττική κλπ ).
    Εκείνον που ξέρω σαν παράδειγμα, είναι ο αρχαιολογικός χώρος ‘’Τούμπα Αρμενοχωρίου .
    .- έγινε γνωστός το 1898 πριν 113 χρόνια δηλαδή.[ πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια..!! ]
    .- η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1931 πριν από 80 χρόνια ,ούτε ένας αιώνας δηλαδή από τότε.
    .- πριν από 50 χρόνια αναγνωρίστηκε ως αρχαιολογικός ,δηλαδή ακριβώς μισός αιώνας
    .- πριν από 45 χρόνια αναγνωρίστηκε ξανά ως αρχαιολογικός ,ούτε μισός αιώνας δηλαδή
    .- πριν από 15 χρόνια γίνανε κάποιες ανασκαφικές εργασίες, που σταμάτησαν για διάφορους λόγους που δεν είναι για το σχόλιο αυτό, δηλαδή , εδώ δεν έχει λόγο η αναφορά σε αιώνες…
    .- εδώ και τρία χρόνια , λέγεται, ότι επιχειρείται η αναοριοθέτηση του χώρου που μέχρι σήμερα παρά το ότι έχει χαρακτηρισθεί ( !!! ) ως αρχαιολογικός ‘’επιμένει’’ να παραμένει ΄΄... χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα ή, αποσπάσματα χαρτών με δηλωτικά στοιχεία των ορίων του χώρου κατά την συνήθη πρακτική για την περίοδο εκείνη ...... ( η περίοδος αναφέρεται στην εποχή της επίσημης αναγνώρισης του χώρου ) .Δηλαδή πολλά τα βρίσκετε τα 3 χρόνια ; !!!
    Κατά τα λοιπά θεωρείται ως εξαιρετικής σημασίας από τους εντός και τους εκτός της χώρας αρχαιολόγους.!!!
    Από ψυχής εύχομαι καλλίτερη τύχη στον νεοανακαλυφθέντα χώρο της ‘’ μικρής πόλης ‘’ που ίσως θα την έχει καθώς [ ευτυχώς ]ασχολείται ''''' μια κοινή ΑΛΒΑΝΟ-ελληνική αρχαιολογική αποστολή '''' Σ.τ.γ.θ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα βγουν τώρα οι "αυτοπροσδιοριζόμενοι" και θα πουν.. ορίστε η αρχαία πρωτεύουσά μας.. η Ασλακόβιτσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή