Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τι είναι η ομαδική θεραπεία;


Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που βασίζεται στην ιδέα ότι η ομάδα έχει μία δυναμική ικανή να βοηθήσει τα μέλη της να διαχειριστούν  κρίσεις, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βρουν την εσωτερική τους γαλήνη. Στηρίζονται στην εχεμύθεια, την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών. Μοναδικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ατόμου σε τέτοιες ομάδες αποτελεί η άρση όλων των προκαταλήψεων και των αναστολών του.
Υπάρχουν ομάδες αυτογνωσίας-προσωπικής ανάπτυξης, ομάδες  υποστήριξης και θεραπευτικές ομάδες. Οι ομάδες προσωπικής ανάπτυξης αποτελούν ένα ταξίδι στα άδυτα μονοπάτια του εαυτού. Στόχος είναι η αναγνώριση, η κατανόηση και η εξέλιξη του εαυτού. Μέσα από την διαπραγμάτευση θεμάτων, όπως η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές σχέσεις κ.ά. οι συμμετέχοντες στην ομάδα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους και να οδηγηθούν στην προσωπική αλλαγή και ολοκλήρωση. Οι ομάδες προσωπικής ανάπτυξης καλωσορίζουν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, που θέλουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και όχι μόνο, καθώς και εφήβους, που χρειάζονται μια αρωγή στη συγκρότηση της ταυτότητάς τους και στη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν στην αναπτυξιακή φάση της εφηβείας.
Οι ομάδες υποστήριξης και οι θεραπευτικές ομάδες έχουν ως στόχο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, την ανακούφιση από τον πόνο και την προσπάθεια ανάκαμψης μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός. Οι ομάδες αυτές μπορεί να έχουν ομοιογενή βάση, δηλαδή να απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ή να είναι ετερογενείς, δηλαδή ομάδες που συνίστανται από ανθρώπους με διαφορετική δυσκολία. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχουμε ομάδες καρκινοπαθών, ομάδες απεξάρτησης (από ουσίες, τζόγο κτλ), ομάδες ατόμων που πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ομάδες κακοποιημένων γυναικών, ομάδες όπου πραγματεύονται θέματα απώλειας κτλ. Στη δεύτερη περίπτωση, όπου οι ομάδες είναι μικτές, προκύπτουν διαφορετικά θέματα και διαφορετικοί προβληματισμοί αποτελώντας έναν μικρόκοσμο της κοινωνίας. Οι ομάδες υποστήριξης απευθύνονται σε οποιονδήποτε άνθρωπο αντιμετωπίζει μία κρίση στη ζωή του (πένθος, αρρώστια, διαζύγιο, στρες, κρίσεις πανικού, κακοποίηση κ.ά.) και αναζητά την ανακούφιση και τη λύτρωση.
Τα οφέλη της ομαδικής θεραπείας είναι πολλά:
§  Η ομάδα παρέχει ένα ασφαλές πεδίο, μέσα στο οποίο τα μέλη μπορούν να νιώσουν ότι γίνονται αποδεκτά ως μέλη μιας ομάδας, να εκθέσουν το πρόβλημά τους, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.
§  Οι ομαδικές συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία στο κάθε μέλος να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που βιώνει ξεπερνάει τη σφαίρα του ατομικού και ότι υπάρχουν και άλλα άτομα με το ίδιο ακριβώς αρνητικό βίωμα. Αυτή η αντίληψη είναι εξαιρετικά ανακουφιστική. Όλα τα ταμπού, οι φόβοι, οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό εξαλείφονται.
§  Η λαϊκή ρήση «χαρά που μοιράζεται διπλή χαρά, πόνος που μοιράζεται μισός πόνος» φαίνεται να ισχύει. Τα μέλη της ομάδας δέχονται κατανόηση και υποστήριξη από ανθρώπους που έχουν υποστεί την ίδια ή παρόμοια δυσκολία είτε στο παρόν είτε στο παρελθόν.
§  Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας αποκτά διδακτική διάσταση: το άτομο ανακαλύπτει ποικίλους τρόπους αντιμετώπισης του ίδιου ζητήματος, γεγονός που το ωθεί να επαναπροσδιορίσει τη δική του στάση και να βρει πιο γόνιμους τρόπους διαχείρισης του προβλήματός του.
§  Το οικονομικό κόστος των ομαδικών συναντήσεων είναι λιγότερο από τις ατομικές συνεδρίες, ενώ η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι μεγαλύτερη.
Μουρτζούκου Σοφία
Ψυχολόγος ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου