Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Με τον... Τσακ Νόρις στις αποσκευές


«Μπορεί να χρεοκοπήσαμε οικονομικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να μην χρεοκοπήσουμε πνευματικά...». Σε μία περίοδο που η εικόνα της χώρας μας καταρρακώνεται, πέντε μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Αμύνταιο της Φλώρινας στέλνουν το μήνυμα ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, αυτή της δημιουργίας. Μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τον... Τσακ Νόρις, το ρομποτάκι τους, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για το Αμπού Ντάμπι.

Ο Τσακ Νόρις κατορθώνει το... ακατόρθωτο στα ανέκδοτα που κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Τρεις μαθητές του 2ου Δημοτικού Αμυνταίου αποφάσισαν να χαρίσουν το όνομα του υπερήρωα στο ρομποτάκι που συναρμολόγησαν, με την καθοδήγηση των καθηγητών του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αμυνταίου, Κωνσταντίνου Παπαγιάννη και Παύλου Ηλιάδη. Η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα. Βέβαια, πίσω από τη διάκριση δεν κρύβονταν οι υπερφυσικές δυνάμεις του Αμερικανού ηθοποιού, αλλά η πολυήμερη και κοπιαστική προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στο υπόγειο του σπιτιού του κ. Ηλιάδη, στο Αμύνταιο, είχε στηθεί η πίστα με το ρομποτάκι και οι προπονήσεις ήταν καθημερινές για τους τρεις δεκάχρονους μαθητές, τον Βαλάντη και τον Γιώργο Ελευθεριάδη και τον Κωνσταντίνο Ηλιάδη. Πρώτο βήμα ήταν η συναρμολόγηση του «Τσακ Νόρις», ο οποίος είχε κινητήρες και αισθητήρες. Το ρομποτάκι είχε ως αποστολή να διασχίσει το λαβύρινθο, συλλέγοντας τρεις μπάλες και να τερματίσει το γρηγορότερο δυνατόν. Και στον πανελλήνιο διαγωνισμό, όχι μόνον τα κατάφερε, αλλά τερμάτισε πρώτος με ένα δευτερόλεπτο διαφορά από το δεύτερο ρομποτάκι. Ο ενθουσιασμός των μαθητών είναι απερίγραπτος, καθώς κέρδισαν το εισιτήριο για τον παγκόσμιο διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 - 20 Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι.
Προπόνηση
Με το όνειρο να διακριθούν ανάμεσα σε 35 χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, τα Ελληνόπουλα προπονούνται καθημερινά για τουλάχιστον δύο ώρες. «Υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα με νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν χωρίς κανένα προσωπικό όφελος», ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης, επισημαίνοντας πως τα έξοδα της ελληνικής αποστολής καλύπτονται από το δήμο Αμυνταίου, τοπικούς φορείς, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται πως στον πανελλήνιο διαγωνισμό, στην κατηγορία των λυκείων, ήρθε πρώτο το 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας με το «Ρομποτάκι της Ανακύκλωσης». Οι μαθήτριες Αφροδίτη Γκέρτση, Αναστασία Ζαραφίδου και Ειρήνη Κοκκινίδου της α' τάξης, με τη στήριξη του εκπαιδευτικού Μπάμπη Ζαραφίδη, διακρίθηκαν για δεύτερη χρονιά. Στην περσινή Ολυμπιάδα, στη Μανίλα, οι τρεις μαθήτριες βρέθηκαν στη 13η θέση ανάμεσα σε 49 σχολεία παγκοσμίως.
«Να μη χρεοκοπήσουμε πνευματικά»
«Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί μπορούμε με τη συνεργασία και τη συστηματική δουλειά να σταθούμε σε διεθνές επίπεδο, σε τεχνολογία αιχμής. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τους άλλους. Μπορεί να χρεοκοπήσαμε οικονομικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να μη χρεοκοπήσουμε πνευματικά», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.
Χτες οι ομάδες τόσο του δημοτικού όσο και του Επαγγελματικού Λυκείου Αμυνταίου παρουσίασαν τις κατασκευές τους σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αμυνταίου.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

2 σχόλια:

  1. Γιάννης Κασκαμανίδης - δάσκαλος11 Νοεμβρίου 2011 στις 9:40 μ.μ.

    Κρατώ αυτά τα λόγια: "Υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα με νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν χωρίς κανένα προσωπικό όφελος." και "Μπορεί να χρεοκοπήσαμε οικονομικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να μη χρεοκοπήσουμε πνευματικά."
    Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από το Αμύνταιο. Συγχαρητήρια και στους συναδέλφους και μαθητές από την Πτολεμαϊδα.
    Στο άθλιο τοπίο που έχουν στήσει οι λάτρεις του χρήματος, εκπαιδευτικοί και μαθητές αποδεικνύουν ότι τα όνειρά μας μένουν ανέπαφα.
    ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΦΩΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.

    Γιάννης Κασκαμανίδης
    δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kανένα ποιό επίκαιρο όνομα δέν υπήρχε? Ο τζάκ νόρις έχει εξαφανιστεί ακόμη και απο τα βίντεο κλάμπ της γειτονιάς μου .
    Εγώ θα το ονόμαζα 'Αγγελος Χαριστέας !Τέλος πάντων παιδιά είναι και μπράβο τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή