Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ανεργία, ύφεση και αδράνεια της αποκεντρωμένης διοίκησης «βυθίζουν» τη Δυτική Μακεδονία


Τα τελευταία χρόνια η ανεργία αποτελεί το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας. Τους τελευταίους μήνες μετά τις αρχές του 2010 παρατηρείται ραγδαία πτώση των εισοδημάτων της περιοχής, ενώ αν συνεχιστεί η τροπή των δεδομένων σε συνδυασμό με την ανεργία, η κατάσταση θα αποβεί τραγικότατη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική κοινωνία. Στα επόμενα 5 χρόνια πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός για να βγει η περιοχή από το αδιέξοδο.

Τις τελευταίες βδομάδες κυκλοφόρησαν τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας των Πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών που έδειχναν ότι οι κάτοικοι της Κοζάνης είναι στους πλουσιότερους στην Ελλάδα, κάτι που προξένησε πανελλαδικό ενδιαφέρον. Όμως όχι μόνο τα ποσοστά αυτά δεν ισχύουν αλλά δημιουργείται ψευδή αίσθηση στους κυβερνώντες και στην κοινή γνώμη ότι η περιοχή ευημερεί, ενώ το αντίθετο υποφέρει ήδη και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ χειρότερα. 
Η ανεργία πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω για τρεις απλούς λόγους. Πρώτος λόγος, η Δυτική Μακεδονία δεν έχει δημιουργήσει κατάλληλες προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, πολύ περισσότερο τώρα που η μεγάλη βιομηχανία της περιοχής, η ΔΕΗ δεν απορροφά νέο κόσμο. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα δώσει μια ώθηση, όμως δεν αρκεί για να σηκώσει τα βάρη της περιοχής. 
Το εισόδημα των πολιτών της περιοχής θα γνωρίσει ραγδαία πτώση όπως όλα δείχνουν. Από τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις της ΔΕΗ καταρρέουν, αυτό θα συμπαρασύρει με τη σειρά του και την υπόλοιπη οικονομική αλυσίδα, είτε λέγεται υπηρεσίες, είτε λέγεται ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι αναγκαία η προσαρμογή της οικονομίας στα σημερινά δεδομένα όμως η άκρατη φορολογία δεν αφήνει περιθώρια για εξομάλυνση της κατάστασης. 
Η ενίσχυση των παραμέτρων της τοπικής οικονομίας όπως η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, της υλοτομίας και του τουρισμού για τα Γρεβενά, η γουνοποιία και η παραγωγή όσπριων για την Καστοριά, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας για τη Φλώρινα, ενώ η Κοζάνη, η Εορδαία, το Βόιο και τα Σέρβια μπορούν να αναπτύξουν πολλαπλές δραστηριότητες αρκεί να μην βρίσκουν εμπόδια από την κρατική εξουσία. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης του εισοδήματος με στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης είναι μονόδρομος για τη Δυτική Μακεδονία. Η τοποθέτηση της αποκεντρωμένης διοίκησης στα Γιάννενα έχει αρνητικές συνέπειες για τη Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή βρίσκεται μακριά πλέον από το κέντρο των αποφάσεων που πλέον είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου. Με ότι και αν σημαίνει αυτό για τη Δυτική Μακεδονία...
Μιχάλης Αγραφιώτης
Πηγή: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου