Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Το ξεκίνημα του ποδοσφαίρου στη Φλώρινα


Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στη Φλώρινα στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Τότε, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους και έπαιζαν ποδόσφαιρο στα λιβάδια έξω από την πόλη. Οι Φλωρινιώτες ήταν θεατές και για πρώτη φορά έβλεπαν μπάλα και ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι νέοι της Φλώρινας μαγεύτηκαν από το ποδόσφαιρο και όταν ο πόλεμος τελείωσε άρχισαν και αυτοί να κλωτσάνε την μπάλα χωρίς όμως να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το τέλος του πολέμου έφερε μια νέα εποχή, τον Μεσοπόλεμο (1920-1940), που για τους Φλωρινιώτες της πόλης ήταν μια περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την στροφή τους προς τον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής και πολιτισμό. Όλα άλλαξαν σε μικρό χρονικό διάστημα και γρήγορα οι νέοι απέβαλαν από την καθημερινότητά τους, τα περισσότερα ανατολίτικα στοιχεία, κατάλοιπα της τουρκοκρατίας. Τα χωριά όμως παρέμεναν στον μεσαιωνικό τρόπο ζωής. Οι χωρικοί ελάχιστα επηρεάστηκαν από τον αστισμό του Μεσοπολέμου.  
Την περίοδο αυτή, οι νέοι της Φλώρινας, με πάθος μάθαιναν ευρωπαϊκούς χορούς, έπαιζαν ποδόσφαιρο και παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα χοροδιδασκαλεία ήταν ιδιωτικά, το ποδόσφαιρο όμως ήταν διαφορετικό στην οργάνωση του και στη δομή του. Όλοι όσοι συμμετείχαν είτε ως μέλη της διοίκησης του σωματείου, είτε ως παίκτες, όλοι ήταν εθελοντές. Με πάθος αγωνιζόταν για την ομάδα τους, χωρίς οικονομικά οφέλη. Χρήματα δεν υπήρχαν και όταν χρειαζόταν χρήματα για κάποιες ανάγκες του σωματείου, οι καταστηματάρχες της πόλης ενίσχυαν οικονομικά την ομάδα. Αυτοί ήταν οι χρηματοδότες, αλλά και οι άνθρωποι της διοίκησης των ποδοσφαιρικών σωματείων.
Βασικός παράγοντας του αθλητισμού εκείνης της εποχής, αλλά και αυτός που έμαθε τους νέους της Φλώρινας να παίζουν ποδόσφαιρο ήταν ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, καθηγητής καλών τεχνών και γυμναστής του εξατάξιου γυμνασίου Φλώρινας. Ο Νικολαΐδης ήταν καθηγητής γυμναστικής του ελληνικού γυμνασίου Μοναστηρίου, αλλά εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, όταν εδώ λειτούργησε το γυμνάσιο. Αυτός μελέτησε τους κανόνες του παιχνιδιού και πήγαινε από γειτονιά σε γειτονιά και μάθαινε τους νέους ποδόσφαιρο, καθώς αυτοί τότε γνώριζαν μόνο να κλωτσάνε την μπάλα. Από τον γυμναστή Αναστάσιο Νικολαΐδη έμαθαν τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν σωστά ποδόσφαιρο και γρήγορα το ποδόσφαιρο εξαπλώθηκε σε όλες τις γειτονιές. Ο Νικολαΐδης συγκέντρωσε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από κάθε γειτονιά και στις 10 Σεπτεμβρίου 1923 ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της Φλώρινας, ο «Μέγας Αλέξανδρος». Οι καταστηματάρχες επωμίστηκαν τα οικονομικά της νεοσύστατης ομάδας. Με την δική τους οικονομική συνδρομή καλύφτηκαν όλα τα έξοδα.
Η αρχή είχε γίνει. Τα επόμενα χρόνια, το ποδόσφαιρο μάγεψε την νεολαία, και δεν ήταν λίγες οι ομάδες που ιδρύθηκαν, στην μικρή μας πόλη.
Δημήτρης Μεκάσης

4 σχόλια:

  1. Και φτάσαμε στο 2000 όπου η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα "Φιλυριακός" κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα "Φιλυριακός" έγραψε και γράφει ιστορία δόξας, όπως και ο "Νικηφόρος" της δεκαετίας του 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ "ΕΛΛΑΣ Α.ΚΑΛΛΙΝΙΚΗΣ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την ιστορία, κάπου εκεί στον μεαοπόλεμο είχε ιδριθεί και στην παλιά Δροσοπηγή (Μπελκαμένη) ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία <> που έδινε αγώνες, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των παλαιοτέρων, με την ομάδα του Νυμφαίου συνήθως και βέβαια υπάρχει και φωτογραφία στο Λαογραφικό Μουσείο της Δροσοπηγής. Οι αγώνες γινόντουσαν στο πιο επίπεδο λιβάδι που έβρισκαν και λόγω της μορφολογίας του εδάφους πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αποκτήσει γήπεδο το χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή