Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η διπλή ονομασία της Μακεδονίας στην αρχαιότητα


Η Μακεδονία στην αρχαιότητα ονομαζόταν και Μακετία. Η λέξη γραφόταν άλλοτε με ένα ταυ και άλλοτε με δυο, δηλαδή Μακετία ή Μακεττία. Ο αρχαίος συγγραφέας Μαρσύας, από τους Φιλίππους, στο έργο του «Μακεδονικά», εκ του οποίου σώζονται αποσπάσματα, αναφέρει ότι Μακετία ονομαζόταν παλιά η περιοχή της Ορέστειας, δηλαδή της σημερινής Καστοριάς. Ένας άλλος συγγραφέας της αρχαιότητας, ο Κλείδημος, αναφέρει ότι όλη η χώρα από τον Θερμαϊκό 

κόλπο προς τα βόρεια και τα δυτικά ονομαζόταν Μακετία. Αλλά και οι αρχαίοι λεξικογράφοι στο λήμμα Μακετία γράφουν Μακεδονία.
Μακετία λοιπόν η χώρα και Μακέτης ο Μακεδόνας. Μακετίς η Μακεδόνισσα και το επίθετο μακεδονικός, μακέσσας.
Όσο για την ετυμολογία και την προέλευση των λέξεων «Μακεδονία» και «Μακετία», οι αρχαίοι συγγραφείς συγκλίνουν στο όνομα «Μακεδών» της Μυθολογίας. Ο Ησίοδος στο έργο του «Γυναικών Κατάλογος ή Ήοιαι» αναφέρει ότι ο Μακεδών, ο γενάρχης των Μακεδόνων ήταν γιος του Δία και της Πανδώρας, κόρης του Δευκαλίωνα. Ένας άλλος αρχαίος συγγραφέας, ο Ελλάνικος, αναφέρει ότι ο Μακεδών ήταν γιος του θεού των ανέμων, του Αίολου.
Ετυμολογικά η λέξη «Μακεδών» βγαίνει από το επίθετο «μακεδνός» που σημαίνει υψηλός, αλλά και δωρικός. 
Δημήτρης Μεκάσης

5 σχόλια:

  1. Μόνο που απ'τον Μαρσύα δε σώζεται τίποτα.Υπάρχει απλώς αναφορά από άλλον ιστορικό πως ο Μαρσύας είπε αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H γραικυλασία, με ορτανσία και φαντασία οδηγεί στην αχαλινωσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για να έχει μάρσιπο, ε δεν θα πέρασε και..ωκεανό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσο χαζά σχόλια δεν έτυχε να διαβάσω ποτέ. Το άρθρο αναφέρει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του τόπου μας, και πρέπει να την σεβόμαστε, αν πραγματικά αγαπάμε αυτόν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για σοβαρευτείτε ρε παιδιά. Ο άνθρωπος έγραψε ένα σοβαρό κείμενο, αντλώντας ιστορικά στοιχεία από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Αν δεν έχουμε τις γνώσεις για να το σχολιάσουμε, πρέπει να γράφουμε ότι μας κατέβη; Αν εξαιρέσουμε το σχόλιο του 12:33, τα επόμενα δύο δεν έπρεπε να γραφούν. Έχει δίκιο και ο 01:23.- Α.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή