Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η άγρια ζωή πεθαίνει στον κάθετο άξονα "Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής"


Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (στο ύψος του κόμβου Βογατσικού προς Κωσταράζι) με θύμα αυτή τη φορά ένα ζαρκάδι! Το άτυχο ζώο ηλικίας περίπου 2,5-3 ετών

και βάρους 30 κιλών παρασύρθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί από διερχόμενο όχημα, ο οδηγός του οποίου έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία!
Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος εκπρόσωπος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Το ζαρκάδι μεταφέρθηκε στο Δασαρχείο Καστοριάς για τις απαραίτητες εξετάσεις έπειτα από συντονισμό από τους ανθρώπους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έφερε συντριπτικό κάταγμα στον αυχένα και στο αριστερό πόδι, ενώ υπήρχαν και πολλές εκδορές στο σώμα του ένδειξη ότι πιθανώς να σύρθηκε για 20 περίπου μέτρα.
Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Αξίζει να τονιστεί ότι από το 2009 μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο κάθετο άξονα έχουν σημειωθεί ακόμη 12 ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα στα οποία έχουν σκοτωθεί 9 αρκούδες!
Ως άμεσο μέτρο για την προστασία οδηγών και άγριων ζώων ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προτείνει την ολοκληρωμένη τοποθέτηση επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης κατάλληλων διαβάσεων πανίδας - πράσινων γεφυρών κ.λπ. Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα!

Λίγα λόγια για το ζαρκάδι
Ζαρκάδι (Capreolus capreolus)
Το ζαρκάδι είναι ένα οπληφόρο θηλαστικό που μπορεί να ζήσει σε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πυκνά δάση έως και αλπικά λιβάδια. Το ζαρκάδι είναι φυτοφάγο και μηρυκαστικό ζώο. Το ίδιο αποτελεί φυσική λεία για τα σαρκοφάγα ζώα.
Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας το ζαρκάδι στη χώρα μας ειναι είδος τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα απαντάται μόνο στην ηπειρωτική χώρα, με νοτιότερο άκρο εξάπλωσης τα βουνά Οίτη, Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός. Παρόλο που για ορισμένες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμένη διεύρυνση της εξάπλωσης ή τοπική αύξηση του πληθυσμού (π.χ. Ροδόπη και ορισμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας), το ζαρκάδι δεν είναι άφθονο και στην Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βιολογικά χαρακτηριστικά: Το ζαρκάδι αποτελεί το πιο μικρόσωμο είδος της οικογένειας των ελαφοειδών (Cervidae), με ύψος μέχρι τον ώμο περίπου, στα 65 εκ., και βάρος 18-30 κιλά. Ζουν συνήθως 10-12 έτη και γεννούν μία φορά το χρόνο 1-2 μικρά (συνήθως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου).
Απειλές: Η σημαντικότερη απειλή για το ζαρκάδι παραμένει το λαθραίο κυνήγι. Επίσης, απειλείται από την αλλοίωση των βιοτόπων του και από την ανθρωπογενής όχληση (αναψυχή-τουρισμός, πυρκαγιές από ανθρωπογενή αίτια, κίνηση τροχοφόρων).
Μέτρα διατήρησης που υπάρχουν: Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ήδη από το 1969 (Nομοθετικό Διάταγμα 86/69) απαγορεύεται το κυνήγι του ζαρκαδιού σε όλη την επικράτεια, εκτός από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.
Μέτρα διατήρησης που απαιτούνται: Απαιτείται περισσότερη έρευνα της οικολογίας της εξάπλωσης και των ενδιαιτημάτων του ζαρκαδιού, αξιολόγηση των απειλών για τον πληθυσμό και το ενδιαίτημά του, ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένου σχεδίου διαχείρισης, διερεύνηση επανεισαγωγής σε περιοχές όπου το είδος προϋπήρχε, καθώς και δράσεις κατάρτισης του προσωπικού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείρισή του.

1 σχόλιο:

  1. δεν περισσεψαν λεφτα βλεπεις για να μπει ενας σωστος φραχτης!Φαγανε,φαγανε , φαγανε, που ελεγε και ο Μαυρογιαλουρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή