Την Παρασκευή «έφυγε» από το ΥΠΕΚΑ, προς επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τελική πρόταση μέτρων της χώρας μας για την πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα.
Είχε προηγηθεί ως γνωστόν μια μακρά
περίοδος δικαστικής διένεξης αλλά και διαβουλεύσεων με την Κομισιόν, η οποία κατέληξε σε πρόταση για πώληση συγκεκριμένων μονάδων που ετέθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόψη των ενδιαφερόμενων εν είδει έρευνας αγοράς (market test). Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ελήφθησαν υπόψη από την ελληνική πλευρά για την κατάρτιση της τελικής πρότασής της. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να έχει επικυρωθεί η πρόταση από τους Ευρωπαίους και να τεθεί στη συνέχεια (προφανώς μετά τις εκλογές) σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση δεν απέχει πολύ από εκείνη που ετέθη σε έρευνα αγοράς. Εκτός όμως από την άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνει και την πώληση άλλων, σε συνδυασμό με την πώληση υδροηλεκτρικών, στο πλαίσιο δημιουργίας και πώλησης μιας τουλάχιστον «μικρής ΔΕΗ».
Για την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της επιχείρησης για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει.
Υπενθυμίζεται δε ότι στις προβλέψεις του Μνημονίου για διάθεση υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ιδιώτες, αναφέρεται ότι αυτή μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διάθεση λιγνιτικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα την οδηγήσει σε καθυστέρηση και δεν θα εμποδίσει την πώλησή τους «άνευ ελαχίστης τιμής».
Ο όρος «άνευ ελαχίστης τιμής» περιλαμβάνεται επίσης στο μνημόνιο και πρακτικά σημαίνει ότι στη δημοπρασία για τη διάθεση σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, δεν θα απαιτηθεί κατώτατο τίμημα που θα στηριχτεί σε κάποια αποτίμηση.
H συμφωνία με την Kομισιόν προβλέπει την πώληση των μονάδων Μελίτη 1 ισχύος 289 MW, Μεγαλόπολη 3 ισχύος 255 MW, Αμύνταιο 1 ισχύος 273 MW και Αμύνταιο 2 ισχύος 273 MW. Εκτός από τις πωλήσεις, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εκχώρηση από τη ΔΕΗ λιγνιτικής ισχύος από τις μονάδες Καρδιά 1 και Καρδιά 2 καθαρής ισχύος 275 MW η κάθε μία. Σε περίπτωση που δεν εκφραστεί ενδιαφέρον για εκχώρηση ισχύος, προς πώληση θα διατεθούν και οι δύο αυτές μονάδες.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι ο προβληματισμός που επικρατεί στη ΔΕΗ είναι για το πώς θα αξιοποιηθεί το έσοδο από την πώληση μονάδων. Εκφράζονται δηλαδή φόβοι ότι αντί να παραμείνει το έσοδο στην επιχείρηση, προσφέροντας ρευστότητα και μειώνοντας το δανεισμό, κατευθυνθεί για να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα είτε για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.
Πηγή: energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου