Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΔΕΗ: Ανατροπή πολιτικής από το ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμός σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ


Βόμβα μεγατόνων στα ενεργειακά δεδομένα της χώρας έριξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα εφαρμοστεί εάν στις 17 Ιουνίου αναλάβει την εξουσία. Στο κείμενο αναφέρεται στον πλήρη 

δημόσιο έλεγχο των ΔΕΚΟ μέσα σ’ αυτές και της ΔΕΗ, με σταδιακή μεταφορά του ιδιωτικού ποσοστού στο δημόσιο με ότι και αν σημαίνει αυτό για τη Δυτική Μακεδονία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονάδων και των ορυχείων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων που θα έχει άμεση ανατροπή στα μισθολογικά δεδομένα. Από την άλλη έντονος είναι ο προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που οφείλουν να δεσμευτούν πλέον στην αναθεώρηση των θέσεών του ως προς το πολύ σοβαρό ζήτημα.
Βαρύς προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία από τη «βόμβα» ΣΥΡΙΖΑ
Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην ΔΑΚΕ, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά ακόμη από το ΖΑΠΠΕΙΟ Ι. Μάλιστα, πολλοί γι’ αυτό το λόγο προσχώρησαν και σε άλλα κομματικά στρατόπεδα. Στην πρόσφατη αναφορά του για την ενέργεια αλλά και στο ζήτημα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, όπως και για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τα εξής… «όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ή αξιοποίηση περιουσίας ΔΕΚΟ, δεν εννοούμε εκποίηση παραγωγικών μονάδων όσο-όσο. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να σκοτώνουμε «για ένα κομμάτι ψωμί» μονάδες της ΔΕΗ, επιλεγμένες μάλιστα με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια. Εδώ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος… Το είπα και πέρσι από το χώρο αυτό, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό. Που θα υπάρξει άμεσα. Χωρίς αυτό, ό,τι τώρα δίνουμε, αύριο θα το μετανιώσουμε! Ή θα το πληρώσουμε πολλαπλάσια…». Πάνω σ’ αυτές τις δηλώσεις στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είχε σχολιάσει σχετικά… «κατόπιν αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι τη Νέα Δημοκρατία δεν την δεσμεύουν οι προτάσεις των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Η προπαγάνδα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι τα ίδια θα γίνουν και με τη Νέα Δημοκρατία είναι αβάσιμη και ανάξια σχολιασμού». Στο περσινό Ζάππειο και ο Αντώνης Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει λάθος το σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ, που δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. «Θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με σύγχρονο τρόπο ξεκινώντας από την απελευθέρωση της ενέργειας. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να μείνουν σε κρατικό έλεγχο. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή για το κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση». Τις επόμενες ημέρες είναι λογικό να περιμένουμε αντίδραση πάνω σ’ αυτά που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την κρατικοποίηση των ΔΕΚΟ και στην προκειμένη περίπτωση της ΔΕΗ.
Κρατικοποίηση της ΔΕΗ από το ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσεται η εκ διαμέτρου αντίθετη πρόταση για το μέλλον της επιχείρησης. «Θεμελιώδης στρατηγική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημόσιος έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας όπως η ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν σταδιακά υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί  στην προκειμένη περίπτωση η ΔΕΗ. Το χρονοδιάγραμμα, ο τρόπος, οι ρυθμοί και τα μέσα κάτω από τα οποία θα υλοποιηθούν οι ως άνω θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες στρατηγικές κατευθύνσεις μας θα καθορισθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Αριστεράς, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση θα αποτραπούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από το Ειδικό Ταμείο Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου…». Ουσιαστικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά ενέργειας και φυσικά ανατρέπει και αυτά που προβλέπονται από το Μνημόνιο, όμως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αφορά διότι εάν σχηματίσει κυβέρνηση η πρώτη ενέργεια θα είναι η καταγγελία του Μνημονίου, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για ενέργεια και ΔΕΗ.
Περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το ΠΑΣΟΚ
Στις 19 Απριλίου του 2012 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει στον γράφοντα για το ζήτημα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ τα εξής: «Ως προς την ενεργειακή πολιτική, πρέπει επειγόντως να ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού, να είναι ένα όργανο κύρους το οποίο θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε τη σωστή σύνθεση το σωστό κοκτέιλ. Ως προς τους λιγνιτικούς σταθμούς, ξέρετε ότι η ΔΕΗ που έχει μια ηγεσία διορισμένη από το κράτος, έχει προσφύγει κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους λιγνιτικούς σταθμούς και εννοώ την απόφαση του 2009 επί Κυβερνήσεως Καραμανλή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουμε του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε από το μνημόνιο υποχρέωση να διαπραγματευόμαστε με την τρόικα για το θέμα αυτό, αλλά το θέμα αυτό θα λυθεί μετά τις εκλογές και επί τη βάση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση την ανάγκη να προστατεύσουμε τον ορυκτό πλούτο και την περιουσία του ελληνικού λαού».
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά για το μέλλον της ΔΕΗ και την διαμόρφωση του σκηνικού όσον αφορά την ενέργεια αλλά και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση. Το σίγουρο είναι ότι η 17η Ιουνίου φαίνεται ότι θα ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε…
Μιχάλης Αγραφιώτης
Πηγή: kozan.gr

6 σχόλια:

  1. Μπορεί να μην το ψηφίζω τον Αλέξη, αλλά όσα λέει για τις ΔΕΚΟ είναι τα απολύτως αυτονόητα σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η οποία υπάρχει για χάρη και επ ωφελεία της κοινωνίας της, και άρα η έννοια του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΓΑΘΟΥ υφίσταται έμπρακτα.
    Αυτονόητα βεβαίως για όσους δεν έχουν μαστουρώσει από τη νεο-φολελεύθερη μαστούρα του "λιγότερου κράτους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "πολύ κράτος" έχει και πολλούς ΜΠΑΤΣΟΥΣ και πολλούς ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ!

      Διαγραφή
  2. ΟΛΑ ΚΑΛΑ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε παιδιά... υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ή μπορεί να κάνει αυτά που λέει? Τα ακούμε σαν ευχάριστο παραμυθάκι μέσα στις μαύρες μέρες που ζούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει κίνδυνος τώρα να χάσουμε και μάλιστα πολύ σοβαρά την εθνική μας κυριαρχία!
    Η καταγγελία του μνημονίου σημαίνει αυτόματα χρεοκοπία της χώρας! Δεν πρόκειται κανένας να μας λυπηθεί! Θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε!
    Αν υποθέσουμε ότι καταγγέλεται το μνημόνιο, είστε έτοιμοι να αντέξετε τα επακολουθα της καταγγελίας, της χρεοκοπίας! Ποιός σας προετοίμασε γιά το τι μας περιμένει! Σας είπε κανείς τι θα γίνει σ΄ αυτή την περίπτωση!
    Ρωτήστε τους ΣΥΡΙΖίτες πριν τους ψηφίσετε!
    Τα Ίμια καπως έτσι έγιναν! Είπε τότε ο Σημίτης : Θα αναστείλουμε γιά δύο-τρια χρόνια τους εξοπλισμούς γιά να κάνουμε σχολεία, νοσοκομεία κτλ, σε 15 μέρες είχαμε τα Ίμια!
    Εάν υποθέσουμε ότι καταγγέλλεται η σύμβαση ( το μνημόνιο ), και η χώρα χρεοκοπήσει, δεν φαντάζεστε πόσο εύκολη λία θα είμαστε σαν χώρα σε οποιοιδήποτε επιβολέα με πρωτους φυσικά τους συμάχους μας από την ανατολή, ( και στα Ίμια ήταν σύμμαχοί μας )!
    Το μισό Αιγαίο θα το ήθελαν πάρα πολύ!
    Σε μιά χώρα χρεοκοπημένη δεν θα έδινε κανένας ούτε βοήθεια ούτε ανταλλακτικά γιά τα οπλικά μας συστήματα!Αυτοί που τους χρωστάμε θα μας τα πάρουν είτε θέλουμε είτε οχι, όπως θα έκανε καθένας από μας! Θα βρούν τρόπο!
    Εύχομαι να μη αναφωνήσουμε: Ρε τι κάναμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί ξεχνάμε και το άλλο που λέει!Λέει ότι θα φορολογήση τα εισοδήματα πάνω από 2.000,Ε και η ανώτερη σύνταξη θα είναι 1.200,Ε.Αυτό αρέσει μάλλον πάρα πολύ στους ΔΕΗΤΖΙΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή