Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ψυχή στο Λαιμό



Η εμπειρία των εικαστικών παρεμβάσεων στο χώρο, όταν νοθεύει δημιουργικά την Αρχιτεκτονική, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των τοπολογικών σχέσεων σε έτοιμες διατάξεις. Η Ψυχή στο λαιμό αποτελεί μια υπόστεγη έκθεση που προσπαθεί να προσεγγίσει την ψυχική απώλεια του βλέμματος, τους εγκλεισμούς, τις αμφιδρομήσεις και παλινδρομήσεις των σκέψεων που κάνουμε για την άγνωστη υφή της ψυχής.


Ταυτόχρονες εικαστικές εγγραφές:
1. «Έγκλειστη ψυχή» μια παρουσίαση φωτογραφιών της Σοφίας Αντωνακάκη πάνω σε υποκείμενα παραδείγματα από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου στην Κατερίνη.
2. «Ποιητική ψυχορραγία», μια παρουσίαση έργων στη θεματική των αυτοχείρων ποιητών της Μάγδας Χριστοπούλου.
3. «Ψυχική απώλεια του βλέμματος», παρουσίαση έργων στη θεματική του χαμένου κοινωνικά βλέμματος της Φαίδρας Εγγλέζου.
4. «Αποτοιχισμός ψυχών»  μια παρουσίαση έργων της εικαστικής έρευνας για την εφίδρωση των τοίχων της Παναγιώτας Κορωνιού.
5. «Κύνος των άστρων», παρουσίαση ζωγραφικού έργου με εγκατάσταση. Το να είσαι σκύλος, είτε ως κυνή του Πλούτωνα, είτε ως Κέρβερος στον Άδη για την υποδοχή της ψυχής, σημαίνει να είσαι πάντα μια ψυχική ενθάρρυνση της φιλίας. Την έκθεση πλαισιώνει γλυπτική εγκατάσταση του Χάρη Κοντοσφύρη και ζωγραφικές παρεμβάσεις του Θωμά Μακινατζή.
6. «Ευλύγιστα Τοτέμ Ψυχής», Άνθρωπος με Άνθρωπο. Συνεκδηλώσεις τρυφερών ψυχών στον αέρα του τοπίου με χαρακτικά της Δήμητρας Σιατερλή.
7. «Ασφυξία», μια παρουσίαση οντοτήτων με ασφυξιογόνες μάσκες ελεγχόμενης διαρροής της ψυχής, έργα της Χριστίνας Τζάνη.
8.  -Ρυτίδες:  «είδες πώς μας φώτισε το φως, φαινόμαστε σαν αυλάκια, σαν ποτάμια της ψυχής». Δύο πορτραίτα του Αχιλλέα Ζάζου.
9. «Και πάσα ψυχή προέρχεται από νου και επιστρέφει προς νουν και μετέχει του νου»,  βιντεοεγκατάσταση της Ελένης Κεσίσογλου.
10.  «Απόσμηξη ψυχών του Αγ. Αχιλλείου». Μακέτα εναέριου αρχιτεκτονικού κέλυφους στον Αγ. Αχίλλειο, ως εγκαρτέρηση της ερήμωσης από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Δέδε.
11. «Μετενσαρκώσεις σε επιτήδειο παρόν», παρουσίαση έργων ζωγραφικής όπου το ανθρώπινο δυναμικό εμφανίζεται σε όψεις του χώρου σαν σύμβολο θύμησης, σαν δέντρα που συνομιλούν, σαν γυμνή άδολη μοναξιά από τον ζωγράφο Χρήστο Κάλφα.
12. Ανθρώκοσμος. Αποκλίνουσες φόρμες του ανθρωπογενούς τοπίου και της ατομικής μορφής στα σκίτσα του Νίκου Ρουμπάκη. 
13.  «Ψυχικές Συντεταγμένες», άτιτλο γλυπτό όπου οριζόντια παραλληλόγραμμα μάρμαρα γεφυροποιούν καθετότητες του Θωμά Ζωγράφου.
14.  Προτεινόμενα έργα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, έργο των Τάσο Χρηστάκη (το σκοτεινό δεντρο αυτοφωτίζεται), Βασίλη Μιχαήλ(Αραγε μπορεί ο χώρος  να ποθεί;), Κυριάκο Κατζουράκη (η αμφιλεγόμενη εμψύχωση της εικόνας), Νίκο Μπλιάτκα (τοπία θεριζόμενης ψυχής). 
16.  Ζωγραφική παρέμβαση του Θωμά Μακινατζή στο καφενείο της Έλλης στο Λαιμό.

Παράλληλες εγγραφές
1. Ραδιοφωνική κάλυψη της όλης δράσης με χαρακτήρα ανεξάρτητης παραγωγής, από την ΕΡΑ Φλώρινας καθώς και μια σειρά ηχογραφήσεων με μουσική επένδυση και μοντάζ, όπου θα μπορούν να μεταδοθούν από το ραδιόφωνο ανεξάρτητες εκπομπές μικρής διάρκειας υπό τον τίτλο «Ψυχή στο λαιμό». Με βάση τα παραπάνω θα μπορεί να εκδοθεί και ένα cd μικρής διάρκειας με φωτογραφίες ή video, επεξεργασμένα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
2. Εικονογραφημένη έκδοση ενός βιβλίου με το υλικό της εκδήλωσης.


Υλοποίηση της έκθεσης
3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας
Εργαστήριο Σχεδίου ΤΕΕΤ Φλώρινας
Επιμέλεια έκθεσης
Χάρης Κοντοσφύρης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΤ Φλώρινας
Συνδιοργανωτές
Δήμος Πρεσπών, 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας,  Εργαστήριο Χαρακτικής ΤΕΕΤ Φλώρινας, ΕΡΑ Φλώρινας, ΨΝΠ Ολύμπου
Ευχαριστίες
Ανδρέα Τσώκα, Σοφία Ζουζέλη, Λόλα Νικολάου, Νίκο Σουμπάση, Γεώργιο Παύλου, Παύλο Κωσταντινίδη, Χρήστο Μπόσκο, Δημήτρη Μινόπουλο. Χρήστο Παπαφωτίου, Κατοικία Δέδες.

Η συλλογική-βιοματική κουζίνα υποστηρίζεται από τους:
Κρεοπωλείο Γάστη Αν. Ηλία και οπωροπωλείο Παύλος στην κεντρική αγορά της Φλώρινας,Total Market,Γλυκά Φλώρινας Παύλου, Οινοποιεία Βεγορίτης, Αγρόκτημα Αμάλθεια, Φασόλια Παπαφωτίου Χρήστου, Φούρνος Μπαλάσκα.


1 σχόλιο: