Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την άμεση ανακούφιση των ανέργων


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή - παρέμβασή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει τις εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η ανεργία στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων για την άμεση 

ανακούφιση των ανέργων, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής - παρέμβασης τωνΕυρωβουλευτών του ΚΚΕ, ΓιώργουΤούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη,είναιη εξής:
Η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - τρόικας οξύνει στο έπακρο την ανεργία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τον Ιούνη του 2012 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 95.320 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2011 και κατά 6.186 άτομα από το Μάη του 2012. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 782.493, αλλά ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και εκτιμάται σε σχεδόν διπλάσιο πραγματικό αριθμό που αγγίζει τους 1.200.000 ανέργους. Η ανεργία τσακίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες (το ποσοστό των άνεργων γυναικών ανέρχεται σε 57,93% του συνόλου) και τους νέους (27,25% στους νέους κάτω των 30 ετών). Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Eurostat, οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη) κατέχουν τις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες των κρατών - μελών της ΕΕ, σε αριθμό ανέργων, μακροχρόνια ανέργων και άνεργων γυναικών και νέων, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το 50%.
Από τα 1,2 περίπου εκατομμύρια των ανέργων, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόλις 187.678 άνεργοι. Σκάνδαλο συνιστά η απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία με την τρόικα, να μειώσουν το επίδομα ανεργίας στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ!
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνουν καθημερινά, μαζί με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η γενίκευση της ελαστικής και μερικής απασχόλησης, η εκ περιτροπής εργασία, η δραματική μείωση των μισθών, των συντάξεων, της αποζημίωσης απόλυσης και γενικά οι διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις για απολύσεις, τα δουλεμπορικά γραφεία, αλλά και η διάλυση δημόσιων κοινωνικών υποδομών και παροχών (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Υγείας).
Στις στρατιές των ανέργων προστίθενται χιλιάδες μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι (οι οποίοι μάλιστα ούτε καταγράφονται στις στατιστικές, ούτε δικαιούνται καμίας κάλυψης), που κλείνουν τα μικρομάγαζά τους, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στην άγρια φοροεπιδρομή και στα απανωτά χαράτσια που επιβάλλει η συγκυβέρνηση στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η όποια "ανάπτυξη", με την οποία κοροϊδεύουν το λαό συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε στο ελάχιστο την ανεργία, αφού σχεδιάζεται να κατευθυνθεί σε έργα περιορισμένων θέσεων εργασίας που παύουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου. Μόνοι ωφελημένοι από αυτού του είδους την ανάπτυξη θα είναι και πάλι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα ξεκοκαλίσουν ζεστό χρήμα, προερχόμενο από τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των κρατικών επιδοτήσεων.
Είναι ανυπόστατος και προκλητικός ο ισχυρισμός της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των κομμάτων του κεφαλαίου ότι η δραματική μείωση των μισθών, των συντάξεων, η κατεδάφιση θεμελιωδών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων γίνονται δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η ανεργία αποτελεί συστατικό στοιχείο ύπαρξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, γι' αυτό και δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς την ανατροπή της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας όπως έχει αποκαλύψει η πείρα δεκαετιών. Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού οι κεφαλαιοκράτες πρώτα και κύρια καταστρέφουν την εργατική δύναμη, τη βασική παραγωγική δύναμη, για να ξεπεράσουν την κρίση.
Το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα προβάλλουν στην πρώτη γραμμή της πάλης τους και των διεκδικήσεών τους αιτήματα ανακούφισης των ανέργων:
  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως εργάσιμου χρόνου στη σύνταξη, στα επιδόματα μητρότητας κλπ.
  • Πάγωμα δανείων.
  • Δωρεάν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Επιδότηση ενοικίου.
  • Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαγόρευση των απολύσεων, ιδιαίτερα στην τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση, και επέκταση του Ν. 2112 για όλους τους εργατοϋπαλλήλους, που σημαίνει ίση αποζημίωση για όλους τους εργαζόμενους είτε στη βάση μισθού, είτε στη βάση ημερομισθίου.
  • Άμεσες και μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας μόνιμου και με πλήρη δικαιώματα προσωπικού.
  • Απαγόρευση με νόμο όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Κατάργηση κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Κατάργηση των διαφόρων μορφών της αποκαλούμενης εργασιακής εμπειρίας και μαθητείας. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου