Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Θέλει δουλειά πολλή…


Για να ελπίζουμε σε κάτι πρέπει ν’ αλλάξουνε πολλά. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να αισθανόμαστε ασφαλείς και αισιόδοξοι.
Αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και αυτά που πληροφορούμαστε από τα μέσα επικοινωνίας είναι αρκετά για να μας δημιουργήσουν πανικό.
Για να είναι κάποιος αισιόδοξος πρέπει για 

κάτι να πειστεί. Αυτό το κάτι πρέπει να είναι ένας ελκυστικός (και ρεαλιστικός) στόχος και μια στρατηγική προσέγγισής του. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια «πρόοδος» θεμελιωμένη σε ένα συνδυασμό: ηθικού εκπολιτισμού, δημοκρατικής διακυβέρνησης, αξιοποίησης του εθνικού ταλέντου, διάχυσης του μέτρου, ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου, ορθολογιστικής χρήσης των φυσικών πόρων και κατανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης που θα προστατεύει την προσωπικότητα των ατόμων.  Η αισιοδοξία είναι παράγωγο της θέασης μιας ουσιαστικής Δημοκρατίας, καίρια συνιστώσα της οποίας αποτελεί η δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες της. Όσον αφορά στην ασφάλεια του πολίτη στην ελληνική Δημοκρατία, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα συναγερμού. Η προστασία που παρέχει το κράτος στον πολίτη είναι ανεπαρκής και εκείνοι που αυθαίρετα ανέλαβαν να το αντικαταστήσουν δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εκθέτουν τη χώρα και να  αποχυμώνουν τη Δημοκρατία από την ουσία της.
Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν ρόλο και να οργανωθούν για να ενισχύσουν την άμυνά τους, σε συνεργασία βέβαια και με τις οδηγίες του κράτους. Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα κηρύξουν πόλεμο σε κανέναν, αλλά θα εκδηλώσουν την αλληλεγγύη για την προστασία τους και την προστασία ανυπεράσπιστων συνανθρώπων τους. Θα επιτελέσουν το καθήκον αυτοπροστασίας, προστασίας του Άλλου και προστασίας του κύρους της χώρας.
Τα προβλήματα μιας κοινωνίας μπλέκονται και η αλληλεξάρτησή τους δεν αφήνει περιθώριο να αγνοηθεί κανένα… με πρώτο και πιο σημαντικό το πρόβλημα της ανεργίας.
Η ανεργία, αυτή η μάστιγα που υποβαθμίζει την έννοια άνθρωπος, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και καθιστά τον άνθρωπο ανελεύθερο. Κάθε μέρα οι ουρές των ανέργων μεγαλώνουν και το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων χαμηλώνει ή και  εξαφανίζεται και μαζί κάθε ίχνος αισιοδοξίας.
Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο πρέπει  να συντηρήσει την αισιοδοξία και να ενισχύσει την ασφάλεια και το δικαίωμα στην εργασία των πολιτών και των συνανθρώπων μας. Κανένας στόχος δεν είναι προσεγγίσιμος με πολίτες που δεν μπορούν να σηκώσουν τα βλέμματά τους να δουν μακριά.
Η κυβέρνηση μόνο δεν φτάνει. Πρέπει και οι έχοντες να δείξουν την αλληλεγγύη τους (και με τη συνδρομή της αυστηρής εφαρμογής του πόθεν έσχες), οι μεγαλόμισθοι  να αισθανθούν ντροπή για το ότι διαμαρτύρονται για τις περικοπές των αποδοχών τους και ακόμη μεγαλύτερη ντροπή (και τιμωρία) να δοκιμάσουν αυτοί που δεν πληρώνουν τους φόρους τους.
Για να αποκτήσει κύρος η πατρίδα μας, και οι πολίτες της προοπτική, θέλει δουλειά πολλή…
Χρήστος Β. Μασσαλάς
 Καθηγητής
-π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγή: Το Βήμα

1 σχόλιο:

  1. Το αναδημοσιεύω από το «tromaktiko» για να διαδοθεί όσο περισσότερο γίνεται, να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης τι ψηφίζει και να απεμπλακεί από τις μέχρι σήμερα πολιτικές ή κομματικές δεσμεύσεις του. Κάποτε πρέπει ο καθένας από εμάς να στηρίξει τα ατομικά και οικογενειακά του συμφέροντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα Μ.Μ.Ε. αποκρύπτουν το γεγονός.
    Οι ομογενείς έχουν συγκεντρώσει 600 δις δολάρια για το χρέος της Ελλάδας
    Η Ελληνική Ομογένεια είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη του χρέους, με την πρόταση να έχει κατατεθεί από τις 22 Αυγούστου. Δείτε τι δηλώνει ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας «End National Debt» κ. Μανόλης Λαμπράκης για την αναμονή ...
    «Στις 7 Σεπτεμβρίου, πέντε μέρες πριν από την προθεσμία που είχαμε δώσει, ανοίχτηκαν δύο λογαριασμοί σε καναδικές τράπεζες. Κατετέθησαν 600 δις δολάρια για την Ελλάδα στον ένα λογαριασμό και 50 δις δολάρια για την Κύπρο. Οι δύο αυτοί λογαριασμοί είναι κηδεμονευόμενοι λογαριασμοί. Υπάρχει δηλαδή μια συμφωνία μεταξύ καταθετών με την Τράπεζα, η οποία μπορεί να τα αφήσει ελεύθερα αν συμβούν ορισμένα πράγματα», δήλωσε ο κ. Λαμπράκης στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση TV Creta.
    Χρήματα, τα οποία είναι με τη μορφή ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου! Σύμφωνα με τον κ. Λαμπράκη για να γίνει η εξαγορά του χρέους πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.
    «Η εξαγορά του χρέους προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του δανεισθέντος, δηλαδή της κυβερνήσεως, διότι αλλάζει ο δανειστής. Είπαμε δηλαδή ότι θα εξαγοράσουμε το χρέος, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε κάποιες πολιτικές αλλαγές με σκοπό την αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπράκης.
    Στην Κύπρο
    Σημειώνεται ότι ο κ. Λαμπράκης βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο με ομάδα ειδικών, μετά από επίσημη πρόσκληση του ίδιου του προέδρου κ. Χριστόφια. Μια συνάντηση στην οποία – όπως λέει ο ίδιος – συμμετείχε και η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
    «Άρχισε λοιπόν ένας αγώνας δρόμου για προσφορές, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή», είπε ο κ. Λαμπράκης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτές τις μέρες η προσφορά τους εξετάζεται από την Κυπριακή κυβέρνηση.
    Σημείωση: Στο σχετικό κείμενο στο «tromaktiko» ακολουθεί όλη η συνέντευξή που αναφέρεται παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή