Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι νόμοι και η εφαρμογή τους


Κοντά στο 2000 π.Χ. τοποθετείται ο κώδικας Χαμουραμπί  (ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας)! Νόμοι πολύ σκληροί και σκληρότεροι στην εφαρμογή τους, ίσως σωστοί,  ίσως δίκαιοι, αλλά κυρίως αποτρεπτικοί!
Όταν στο όρος Σινά δόθηκαν οι δέκα εντολές μεταξύ 1250-1200 π.Χ, στον Μωϋσή, δεν υπήρχε εβραϊκή συντεταγμένη κοινωνία-πολιτεία! Οι δέκα εντολές αποτέλεσαν έναν πολύ

 ισχυρό μπούσουλα - μέτρο για την λειτουργία της τότε κοινωνία των Εβραίων, μετά την «έξοδο» το 1300 π.Χ (περίπου) από την Αίγυπτο! Οι δέκα εντολές ρύθμιζαν την θρησκευτική, οικογενειακή, ηθική, κοινωνική ζωή των αρχαίων Εβραίων.  Σεβόμενοι τις εντολές αυτές, κυρίως από φόβο προς το Θεό, «επιβίωσαν»! Οι δέκα εντολές ήταν και είναι βασικές αρχές για τη λειτουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 621 π.Χ στην Αθήνα έχουμε τους νόμους του Δράκοντα! Πολύ αυστηροί  και σκληρές οι τιμωρίες των νόμων! Γνωστή είναι η έκφραση «δρακόντειοι νόμοι»!  
Το 592π.Χ οι νόμοι του Σόλωνα στην Αθήνα απονέμουν δικαιοσύνη, είναι αποδεκτοί από το λαό, αλλά ο λαός απαιτούσε και ήλεγχε την απόλυτη εφαρμογή τους! Γνωστός ο νόμος «σεισάχθεια»!
Αλλά ας μη μας διαφεύγει, ότι οι νόμοι γενικά έγινα από τους δυνατούς για   τους δυνατούς! Αν η εξουσία πίστευε, ότι θεσπίζοντας νόμους θα έχανε την εξουσία, δεν θα θέσπιζε ούτε νόμους ούτε θα έκανε ποτέ εκλογές!
Θα σας μεταφέρω λίγα λόγια από τον Ισοκράτη και συγκεκριμένα από το λόγο του: Περί ειρήνης! Στη παράγραφο 50 γράφει «…πλείστους δε τιθέμενοι νόμους ούτως ολίγον αυτών φροντίζουμε...κτλ», η ερμηνεία βεβαίως έχει αξία: Έχουμε θεσπίσει πολλούς καλούς νόμους, αλλά ελάχιστα φροντίζουμε για την εφαρμογή τους! Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα και θα καταλάβετε τι εννοώ! Η τιμωρία για κάποιον που δωροδοκεί δημόσιο λειτουργό (υπάλληλο), η ποινή είναι θάνατος, ποτέ δεν εφαρμόστηκε!
Πάντοτε υπήρχαν νόμοι, το πρόβλημα ήταν η τήρησή τους! Πριν 2.500 χρόνια το εντοπίζει και το αναφέρει εύστοχα ο Ισοκράτης! Άραγε ισχύει αυτό  σήμερα;
Σίγουρα έχουμε νόμους πολύ καλυτέρους από τότε και φυσικά πολύ καλύτερα κατηρτισμένους νομικούς και δικαστές, όμως ο κόσμος διερωτάται τι φταίει και κάποιοι δεν «πληρώνουν», δεν τιμωρούνται για τις αξιόποινες πράξεις τους!
Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και κατόπιν να τιμωρούνται οι παραβάτες, αλλά να μην υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές! Η εκπαίδευση και η παιδεία μας πρέπει να στοχεύει στο να αποτρέπει τον άνθρωπο από παραβατικές συμπεριφορές! Δεν ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων, αλλά εάν φρόντιζε η πολιτεία για την σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων, των μαθητών, πιθανόν να είχαμε λιγότερες παραβάσεις αργότερα! Αν ήταν γρηγορότερη η απονομή δικαιοσύνης, αν όντως εφαρμόζονταν οι νόμοι προς κάθε κατεύθυνση, ίσως να ήταν όλα διαφορετικά!
Τι λέει ο κόσμος σήμερα για τα πολιτικά σκάνδαλα! Π.χ. για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου: Τα λεφτά πίσω και τιμωρία παραδειγματική, αν υπάρχει ευθύνη για τον συγκεκριμένο πολιτικό όλων των άλλων!
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο βρίσκεται στη φυλακή για κατάχρηση εξουσίας δηλ. κλέψιμο χρημάτων! Δεν χρειάστηκαν  δέκα χρόνια για να τελειώσει, να εκδικαστεί η υπόθεση! Άμεσα έγινε η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ιδίας και του συγγενικού της   περιβάλλοντος!
Πολλές υποθέσεις στη χώρα μας δεν προχώρησαν! Διάφορα σκάνδαλα! Υποθέσεις που ποτέ δεν τους δόθηκε ένα τέλος! Πόσες χιλιάδες δίκες εκκρεμούν σήμερα; Πόσα αδικήματα παραγράφονται; Ίσως ο πολύ μικρός αριθμός δικαστών να είναι η αιτία του κακού!
Το άρθρο 86 του Συντάγματος, μήπως αποτελεί τροχοπέδη για την απονομή δικαιοσύνης!
Πόσοι Έλληνες άραγε άκουσαν τελευταία τις δηλώσεις της προέδρου της ένωσης δικαστών! Άραγε πως ένιωσαν; Όταν διαισθάνεσαι, οι θεσμοί, οι θεμέλιοι λίθοι της κοινωνίας δεν λειτουργούν ή καταρρέουν, πως θα έπρεπε να αντιδράσεις;
Άραγε τι συναισθήματα δημιουργούν όλα αυτά στους Έλληνες;
Οι εκπ/κοί και κυρίως Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι γνωρίζουν πολύ καλά την αξία και αναγκαιότητα του επαίνου και της τιμωρίας για τους μαθητές (παιδαγωγικά)! Γνωρίζουν πως θα δράσει για τον μικρόκοσμο του σχολείου ο έπαινος κάποιου παιδιού για το ίδιο το παιδί αλλά και για το σύνολο της κοινότητας! Το ίδιο και η όποια τιμωρία!
Βεβαίως δεν συγκρίνονται οι παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών στα σχολεία με αυτές των μεγάλων, όμως και  σ΄αυτούς ισχύει το ίδιο αξίωμα στις αναλογίες που πρέπει!
Στα σχολεία μας ισχύει (για τους μαθητές) ο έλεγχος, η αξιολόγηση, ο έπαινος και η τιμωρία! Έξω στην κοινωνία, τι; Πολύ σπάνια κάποιος πολίτης θα επαινεθεί από την πολιτεία, όσο για τις τιμωρίες, ό κόσμος έχει την δική του άποψη! Πόση ευθύνη έχει ο λαός;
Πάντα υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που δεν θα έπρεπε να την  αναγκάσουμε να πάρε  το λόγο, να αφυπνιστεί και να αντιδράσει! Ας μη προκαλούμε αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία! Και τότε θα έχουμε όλοι ευθύνη!
Η υπόθεση της περιβόητης λίστας Lagαrde, αυτή η λίστα άλλαξε 5-6 χέρια, αν και ποιος την παραποίησε δεν μ ενδιαφέρει, άλλο με καίει! Είχαν, έχουν οι πολιτικοί μας ανάγκη αυτή την λίστα για τα αυτονόητα! Δεν μπορούν να βρούνε (κ. Προβόπουλος) ποιος πότε, πόσα κτλ έβγαλε λεφτά έξω; Φυσικά είναι και οι βαλίτσες με τις αδήλωτες μίζες!  Κι αν κάποιοι έχουν διαγραφεί από τη λίστα δεν τους γνωρίζετε; «Σα δεν θέλεις να ζυμώσεις, ένα μήνα κοσκινίζεις», λέει ο λαός μας!
Δεν μπορούν να βρουν τη βρωμιά με τα καύσιμα! Γνωρίζετε, ότι στα διυλιστήρια Θεσ/νίκης υπάρχει ειδικό τελωνείο που σφραγίζονται τα βυτιοφόρα και δεν έχει  (ουσιαστικά) δικαίωμα να τα ελέγξει κανείς στα τελωνεία εξόδου της χώρας για το φορτίο τους (τράνζιτ)! Δηλ τι κουβαλάνε, τι βγάζουν έξω! Βγάζουν νεράκι του Θεού ή όντως καύσιμα! Στη θάλασσα έχουμε χειρότερα!
Μη προκαλείτε τη σιωπηρή πλειοψηφία, δεν θα μας βγει σε καλό!
Δεν σας «κόβει»; Όχι σας κόβει, αλλά δεν ξέρω τι συμβαίνει! Μήπως όντως δεν υπάρχει πολιτική βούληση! Προσπαθώ να βρω μια κάποια δικαιολογία! Όλοι έχουμε ευθύνες, άλλος μικρές, άλλος μεγαλύτερες και άλλος τεράστιο κομμάτι ευθύνης!
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη! Ο κόσμος ΔΕΝ θα αγοράσει πετρέλαιο, το βλέπετε, γιατί δεν το κατεβάζετε στα 60-70 λεπτά (δεν είναι λαϊκισμός) για να κάψει ο κόσμος και να έχετε έσοδα! Δεν γνωρίζετε, ότι «η φτήνια τρώει τον παρά»!
Δεν φροντίσαμε έγκαιρα να αποκτήσει ο λαός μας και ειδικά οι νέοι μας φορολογική συνείδηση από τη μια και από την άλλη, οι νόμοι κι αν εφαρμόζονται αργούν τόσο πολύ, που ο κόσμος ξεχνάει την υπόθεση, οπότε δεν δρα η όποια ποινή προς παραδειγματισμό των άλλων ή ικανοποίηση του περί δικαίου αίσθημα του λαού μας!
Πάντως, « κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν»! Ιπποκράτης.
Ο κόσμος λέει: Ο φόβος φυλάει τα έρμα!
Ίσως ΝΑΙ, αλλά σε άλλες εποχές!
Έλεγχο, αξιολόγηση, έπαινος και τιμωρία, θα έπρεπε να είναι κανόνας και φυσικά να ισχύει για όλους! Τιμωρία τέτοια που να δρα αφενός μεν αποτρεπτικά, αφετέρου προς παραδειγματισμό όλων!
Χθες βράδυ άκουγα ειδήσεις και είδα, ότι κλέφτες εκατομμυρίων   εντοπίζονται και οδηγούνται στη φυλακή! Καλό αυτό! Μάλλον κάτι κινείται!
Όπως λέει και Κώστας Χατζής: «ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός»!
Πανίδης Θεόφιλος

3 σχόλια:

  1. Xαμουραμπί,αν δεν απατώμεθα,είπες Θεόφιλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συναισθηματισμός του Θεόφιλου, όπως έχω αντιληφθεί και από άλλα κείμενά του, δεν χωράει στον περιορισμένο χώρο μιας ηλεκτρονικής ανάρτησης. Ίσως, γι' αυτό, προσπαθεί να συμπυκνώσει πολλά αλληλένδετα θέματα, τα οποία και ενισχύσει με ρητά και με καθιερωμένες, στην κοινωνία μας, εκφράσεις.
    Εγώ, όμως, που έχω ξεχωριστή συμπάθεια στους Ποντίους, αισθάνομαι την ανάγκη να τον ρωτήσω: Για το θέμα της μή τήρησης των νόμων, μήπως έχουν και κάποια ευθύνη οι Πόντιοι, με το περίφημο: Μω τον νόμος; ( Άν το γράφω σωστά, βέβαια ) Με πολλή εκτίμηση Σ π ύ ρ ο ς Π α π ο υ τ σ ή ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανάγκα και οι θεοί πειθονται, Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή