Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Για την Ημέρα της Γυναίκας




Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας για την Ημέρα της Γυναίκας
Ο ρόλος, η προσφορά και η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή είναι παράγοντες καθοριστικοί. Είτε ως μητέρες, είτε ως σύζυγοι, είτε ως νοικοκυρές, είτε ως εργαζόμενες, οι γυναίκες δίνουν μια καθημερινή και ξεχωριστή μάχη στο στίβο της ζωής και χάρη στην προσφορά τους αποτελούν τα ισχυρά θεμέλια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας.
Η Ημέρα της Γυναίκας συνδέθηκε με τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των γυναικών σε διάφορα μέρη του πλανήτη για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ισότητα των δύο φύλων. Ο φετινός εορτασμός της όμως διαφέρει. Η κρίση που βιώνει η χώρα μας πλήττει και την ισότητα και ακυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά.
Η 8η Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει την αφορμή και το εφαλτήριο για εφαρμογή στην πράξη της ισότιμης αντιμετώπισης της γυναίκας. Της ανάδειξης όλων των στοιχείων που συνθέτουν τη γυναικεία παρουσία, σε ρόλο πρωταγωνιστικό, όπως της αξίζει.
Χρόνια Πολλά σε όλες!
Δημήτριος Ηλιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας


Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μήνυμα για την 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας
Γυναίκες με αναπηρία: διάκριση όχι μόνο λόγω φύλου αλλά και λόγω αναπηρίας
Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, η διεθνής κοινότητα γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνοντας εκδηλώσεις με κύριο αίτημα την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κοριτσιών και γυναικών, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής θέσης.
Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα τονίζουμε την ανάγκη προώθησης μέτρων για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών, και ειδικότερα των γυναικών με αναπηρία, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται, όπως άλλωστε κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΟΗΕ, 2007). Οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία αντιμετωπίζουν διπλή διάκριση, λόγω φύλου αλλά και λόγω αναπηρίας:
-          Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο  κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.
-          Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.
-          Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
-          Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
-          Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
-          Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα θεωρούμε ότι η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ευκαιρία για ανάληψη δράσης. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει:
- Nα προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει:  «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις και, εν προκειμένω,  λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη και ίση απόλαυση, από αυτά, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. 2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη  λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη, προαγωγή και ενίσχυση των γυναικών, με σκοπό την εγγύηση της άσκησης και απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που καθορίζονται στη Σύμβαση».
- Nα εντάξει τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα  του φύλου και τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα  της αναπηρίας, δεδομένου ότι  έχει διαπιστωθεί ότι οι πολιτικές ισότητας των φύλων αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την αναπηρία και οι πολιτικές για την αναπηρία αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το φύλο.
- Nα εφαρμόσει στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών με αναπηρία.
- Να  προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης των μητέρων παιδιών με αναπηρία προκειμένου να συνδυάσουν τη οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Ειδικά οι μητέρες παιδιών με βαριά αναπηρία,  όπως σύνδρομο down, αυτισμό, πολλαπλή αναπηρία, ψυχική αναπηρία, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους, ειδικά υπό τις συνθήκες της σκληρής οικονομικής κρίσης.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Ε.Σ.Α.μεΑ.


8 Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζει ότι η 8ηΜαρτίου δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεσή τους, αλλά και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους.
Με το μνημόνιο-ταφόπλακα των εργατικών κεκτημένων και κυρίως με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, άλλο ένα προπύργιο προστασίας των δικαιωμάτων της εργαζόμενης γυναίκας επιχειρείται να καταρρεύσει, δυστυχώς, με την παθητική στάση και τη συναίνεση της Κυβέρνησης.
Για τη στήριξη τόσο των εργαζόμενων αλλά και των άνεργων γυναικών ή μητέρων δεν αρκεί να υπάρχει μια γενική πολιτική για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις απλά φιλικές προς τη γυναίκα και την οικογένεια. Χρειάζεται να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένη στόχευση, στο πλαίσιο μιάς ειλικρινούς πολιτικής για την πραγματική στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας. Χρειάζεται η λήψη άμεσων θεσμικών μέτρων, μέσα από διάλογο με το Συνδικαλιστικό Κίνημα και με βάση τις θέσεις και τις προτάσεις του.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οι αγώνες του παρελθόντος πρέπει να γίνουν φωτεινά παραδείγματα για τους αγώνες του σήμερα και τους αγώνες του μέλλοντος. Η γυναίκα πρέπει να κατακτήσει πραγματικά, επιτέλους, τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας χαιρετίζει την 8η του Μάρτη, κάνοντας τα μηνύματά της πρώτιστη αγωνιστική του επιδίωξη.
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
και τις καλούμε να τους συνεχίσουν μαζί με το σύνολο των εργαζόμενων
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Φ.

Μήνυμα του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, χαιρετίζει όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις νέες γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Χαιρετίζει αυτές που απεργούν με τα Σωματεία τους, παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις των αγωνιστικών γυναικείων οργανώσεων, των Επιτροπών Αγώνα, των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών στη χώρα μας.Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συνεχιζόμενη επίθεση σε όσες κατακτήσεις και δικαιώματα είχαν απομείνει στους εργαζόμενους και το λαό, με τη γενικευμένη φτώχεια των 500.000 οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.
Η επίθεση αυτή εξαπολύεται από την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΔΝΤ, με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τις δανειακές συμβάσεις για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου.
Αποδεικνύεται, όμως, ότι το καπιταλιστικό σύστημα είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε, πολύ περισσότερο, σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τις λαϊκές δυνάμεις, από τη στιγμή που ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό το γεύονται καθημερινά όλοι οι λαοί της Ευρώπης και παγκόσμια είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, οι γυναίκες και οι νέοι πλήττονται περισσότερο. Η ανισοτιμία των γυναικών εντείνεται. Αναχρονιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις αναπαράγονται με την αμέριστη βοήθεια που δίνει στο σύστημα το φασιστικό, ναζιστικό, αντικομμουνιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, του ιδεολογικού απογόνου των SS, των ταγμάτων ασφαλείας, των δοσίλογων της περιόδου 1940 - 1944 στην Ελλάδα.
Η Χρυσή Αυγή με τα συσσίτια και τις άλλες μορφές «αλληλεγγύης» προσπαθεί να διαμορφώσει και τις υλικές συνθήκες, για να δέσει με την πολιτική και την ιδεολογία τις φτωχές, πολιτικά ανώριμες λαϊκές μάζες, αντιγράφοντας τη χιτλερική πολιτική με τους ιδιαίτερους μηχανισμούς στον τομέα της Πρόνοιας για την επιλεκτική χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας.
Σ' αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών βιώνουν, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική τους καταπίεση, ανεξάρτητα αν οι νέες που δεν έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια δεν μπορούν ακόμα να το νιώσουν. Τα στοιχεία, όμως, είναι αμείλικτα:
Η ανεργία το Νοέμβρη του 2012 ήδη καταγραφόταν στο 27% και στις γυναίκες έφτανε στο 31%. Η μεγαλύτερη αύξηση στο Γ' τρίμηνο του 2012 σημειώνεται στις νέες γυναίκες μέχρι 24 ετών (65,4%).Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 1.350.000 ανέργους, όμως στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 2.000.000, αφού άνεργος, υπολογίζεται αυτός, που δε δουλεύει ούτε μία ώρα τη βδομάδα!
Η ανασφάλιστη δουλειά και η προσωρινή απασχόληση ανακυκλώνουν την ανεργία, με ανέργους χωρίς δικαιώματα σε επίδομα, σύνταξη, υγεία, ενώ ενισχύουν την εργοδοσία και το κεφάλαιο. Η εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων, που μεγάλο μέρος τους είναι γυναίκες, δίνει τη σκυτάλη τώρα στις οριστικές απολύσεις.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην αυξανόμενη ανεργία είναι τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων με μισθούς 300 - 400 ευρώ, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που ουσιαστικά ενισχύουν την εργοδοσία, πλασματικά μειώνουν τους δείκτες και ουσιαστικά ανακυκλώνουν την ανεργία. Για δε τις γυναίκες η ανάλογη απάντηση έρχεται με την κοροϊδία των προγραμμάτων γυναικείας επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία ατομικών ή «κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών».
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αυτοαπασχολούμενες κλείνουν μαγαζιά, μικροεπιχειρήσεις και σε επιστημονικούς κλάδους όπως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, χιλιάδες φτωχοί αγρότες και αγρότισσες ξεκληρίζονται.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές δανείων, στην αυξανόμενη φορολογία, στα χαράτσια, στις αυξημένες πληρωμές για ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό κ.λπ. αλλά και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε εισφορές και υπηρεσίες Υγείας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Ο ανταγωνισμός των φτωχών μεσαίων στρωμάτων με τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις έρχεται να δώσει το τελευταίο χτύπημά τους.
Σ' αυτό το οικονομικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν οι αυτοαπασχολούμενες ούτε τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές για τη μητρότητα και την κρατική στήριξη για τα εξαρτημένα μέλη των οικογενειών τους, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, τουλάχιστον ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί το κάλεσμα για αύξηση «της γυναικείας επιχειρηματικότητας».
Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις συνεχίζονται. Νέο σχέδιο ανατροπών στο Ασφαλιστικό σχεδιάζεται, μέσω της «τελικής αναμόρφωσής του». Επιδιώκουν το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εκτός από την παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων, να λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια συντάξεων που έχουμε σήμερα.
Οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται και αυξάνεται η ανταποδοτική πληρωμή τους, ενώ οι λαϊκές ανάγκες και ιδιαίτερα των γυναικών για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο.
Καταργήθηκε το επίδομα του τοκετού και πριμοδοτείται η γέννα στο σπίτι για εξοικονόμηση πόρων, αδιαφορώντας για την υγεία ακόμα και για τη ζωή - κάτω από αυτές τις συνθήκες - της μητέρας και του νεογέννητου. Μάλιστα, έχουν βαλθεί να πείσουν τις γυναίκες ότι αυτός ο αναχρονισμός είναι η μοντέρνα έκδοση, ο σύγχρονος τρόπος τοκετού.
Την ώρα που τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια, λόγω της μεγάλης ανεργίας, της πολύμηνης απλήρωτης εργασίας, της μεγάλης και πρόσθετης φορολογίας, της έλλειψης λαϊκής στέγης, γενικά των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης κρατικών δομών και υπηρεσιών για τα παιδιά και την οικογένεια.
Οι συνεχώς αυξανόμενοι δείκτες του υποσιτισμού και της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης του παιδικού πληθυσμού που επεκτείνεται και έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν μπορεί να μας εξοικειώνουν με το γεγονός, ούτε να τα αφήνουμε για λύση στη φιλευσπλαχνία των «φιλανθρωπικών δικτύων». Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει πλήρη δικαιώματα στα παιδιά, όχι μόνο τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, γιατί είναι το μέλλον, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.
Το σχέδιο «Αθηνά», που είναι ο νέος «ακαδημαϊκός χάρτης σε άμεση σύνδεση με τον αναπτυξιακό», δηλαδή η απευθείας σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τα σχέδια των επιχειρήσεων για να παράγονται με αναλώσιμη γνώση και όχι επιστημονική μόρφωση, φθηνοί και με ελαστικές μορφές εργαζόμενοι, έρχεται να καταφέρει ένα επιπλέον βαρύ πλήγμα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών.
Αλλάζουν το αντικείμενο των σπουδών τους και με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των Σχολών, επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα μεταφοράς και διαβίωσης τα λαϊκά νοικοκυριά και πολύ περισσότερο τα πολυμελή ή τα μονογονεϊκά που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.
Τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα της γυναίκας, τη μάνας, δεν έχουν τέλος. Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που στην ουσία στηρίζει, διαιωνίζει και συντηρεί τα υποκατάστατα, εναρμονιζόμενη με την πολιτική της ΕΕ, αντί να στηρίξει τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη, για να βοηθήσει τους νέους και τις νέες να ξεφύγουν από τον αργό θάνατο. Να δώσει ελπίδα και ζωή σ' αυτούς και τις οικογένειές τους.
Γυναίκες της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας, το ΚΚΕ σάς καλεί:
Μη μείνετε άλλο απαθείς.
Μη δέχεστε άλλο να χάνετε δικαιώματα, κατακτήσεις για να 'ρθεί ανάπτυξη με φτώχεια και ανεργία.
Αντιδράστε και απαιτήστε όλα όσα σας ανήκουν.
Οργανωθείτε στα σωματεία σας, ενισχύστε το κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, το ΠΑΜΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα της ΟΓΕ, τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ΠΑΣΕΒΕ, για τους φτωχούς αγρότες και αγρότισσες την ΠΑΣΥ, την επιτροπή αγώνα σπουδαστών, το ΜΑΣ.
Ενισχύστε αποφασιστικά τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά.
Μόνο στον οργανωμένο αγώνα, ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτιούνται δικαιώματα. Αυτό δείχνει και η Ιστορία της πάλης για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία.
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Πάλη για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ που φέρνουν πολέμους, φτώχεια και δυστυχία. Μια ανάπτυξη που τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και το τιμόνι της εξουσίας θα το 'χει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.
Το ΚΚΕ αυτό το δρόμο ανάπτυξης προτείνει, το σοσιαλιστικό και είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει τη λαϊκή ευημερία και την ισοτιμία των γυναικών.
Είναι η ελπίδα, η προοπτική, η μόνη διέξοδος από τα σημερινά σοβαρά αδιέξοδα της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε


Ο Δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η γυναίκα σήμερα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους, ενώ παράλληλα να δίνει καθημερινά τον προσωπικό της δύσκολο αγώνα τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η σύγχρονη γυναίκα είναι ευάλωτη όσο ποτέ.
Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η εργαζόμενη γυναίκα και η άνεργη. Η γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωση, για την οικογένεια, για την κοινωνία.
Η γυναίκα της Πρέσπας είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Είναι συχνά ο αφανής ήρωας, που στηρίζει τον κοινωνικό ιστό, διευρύνει την αντίληψη, απαλύνει τα προβλήματα.
Σε όλες τις γυναίκες θέλω να ευχηθώ υγεία και δύναμη, για να συνεχίσουν να αγωνίζονται για το αύριο.
Δεν υπάρχει μη εργαζόμενη γυναίκα, γιατί η γυναίκα εργάζεται καθημερινά, χωρίς αμοιβή, για την καθημερινότητα. Ως μητέρα, φροντίζει τον αυριανό πολίτη.  Η κοινωνία απαιτεί πολλά από τις γυναίκες και στηρίζεται σε αυτές.
Σήμερα τιμούμε τις γυναίκες, για όλους τους αγώνες τους. Ας πάρουμε αυτήν την αφορμή για να τις ευχαριστήσουμε.
Οι γυναίκες ομορφαίνουν τον κόσμο μας, με την παρουσία και την προσωπικότητά τους. Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε στιγμή, ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικές είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου