Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1950-1980

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις
Κυριακές έπρεπε να μείνουμε όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φοράκολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι.. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...
Αγνώστου ταυτότητας μέχρι στιγμής.
Τον/Την ευχαριστούμε για το ταξίδι...

11 σχόλια:

  1. Συγχαριτήρια στον συγγραφέα.
    Από τη γεννιά του 69

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προσθέσω: α) Κυνήγι με σφεντόνα και με τόξο. β) Μάθαμε σκι στην μικρή κατηφόρα της γειτονιάς με σανίδες από βαρέλι, αντί για σκι. γ) Παίζοντας πόλεμο χρησιμοποιούσαμε για ασπίδες τους πάτους από τα μεταλλικά βαρέλια, και για κράνος το σουρωτήρι της μητέρας μας. δ) Οι μπάλλες ποδοσφαίρου δεν ήταν δερμάτινες. Στην αρχή ήταν αυτοσχέδιες από κουρέλια τυλιγμένα σφιχτά μεταξύ τους. Στη συνέχεια βγήκαν οι πλαστικές, αργότερα οι λαστιχένιες και στο τέλος κάτι που θύμιζε δέρμα αλλά δεν ήταν. ε) Κατασκευάζαμε καλύβες στο βουνό και το στοίχημα ήταν για κάθε γειτονιά να διατηρήσει μυστική την τοποθεσία της δικής της καλύβας και ταυτόχρονα να εντοπίσει και να καταστρέψει τις καλύβες των άλλων γειτονιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καναμε αγωνες τρεξιματος γυρω γυρω απο Παλια Ακαδημια εργατικο κεντρο και μπροστα απο το σπιτι του Ιγνατη.Σκαρφαλωναμε στην προεξοχη του ντουβαριου της Παλιας Ακαδημιας και φερναμε γυρω γυρω ολο το σχολειο χωρις να πεσουμε, παιζαμε μηλα και ο Αλεμπακης εβγαινε και φωναζε γιατι ερχοταν κουρασμενος και εμεις τον ξεκουφεναμε με τις φωνες μας ,παιζαμε μπιλιες τουρ ι ριαν τουρ ματορ κουνας δε παιρνεις και το κεντημα που το πας το κεντημα ,καθε καλοκαιρι επρεπε τα κοριτσια να βγαλουμε ενα κεντημα.Αξεχαστα παιδικα χρονια ,ομορφα ανεμελα ,χαρουμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...κουρμπετ ολη η τσακαλαρια της παλιας ακαδημιας

      Διαγραφή
    2. Ποιο ειναι το σπιτι του Ιγνατη?

      Διαγραφή
  4. Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ . ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΣ ΑΛΛΑ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΟΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΙΚΕΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΣΕΙΣ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΣΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΕ (ΑΚΟΜΗ?) ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ . ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο,εσυ πηγαινες και στην θαλασσα, γιατι εγω με τα γειτονοπουλα απο το τσεκουρι την βγαζαμε στην μαλτσκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μνήμη λειτουργεί αυτόματα σε περιόδους κρίσης και επαναφέρει την αθωότητα και την ανεμελειά της νιότης,σαν ασπίδα στην σκληρή σημερινή πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερικοι παιζαμε και στο τζαμι και οταν καποιοι απο αλλες γεοτονιες,ανεβεναν στο τζαμι,τους βαζαμε φωτια απο κατω με αχυρα,και ομως κανεις δεν επαθε τιποτα.Μπανιο καλοκαιρινο στο ποταμι με αυτοσχεδια φραγματα απο ναυλον και μποζια(ποιος τα θυματε)?.Παιζοντας με χειροβομβιδες,που τοτε το ποταμι ηταν γεματο.Και τα βραδια παρτυ στην γειτονια με το ακορντεον καποιου γειτονα. Της εποχης του 68. Μπροβο σε ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή