Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"Θησαυροί της φύσης" από το ΚΠΕ Βεύης - Μελίτης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Βεύης Μελίτης  στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία -  Δράσεις δια Βίου Μάθησης για τους Ενήλικες» οργάνωσε, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, ημερίδα  που
πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας  την Κυριακή 2 Ιουνίου. Η ημερίδα,  με τίτλο «Θησαυροί της φύσης», απευθυνόταν σε  ενήλικες και σκοπός της ήταν η γνωριμία των συμμετεχόντων με τα φυτά και τα μανιτάρια της περιοχής της Φλώρινας.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Νάνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης Μελίτης , καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στον άγνωστο θησαυρό της ελληνικής γης, την πλούσια βιοποικιλότητά της.
Πράγματι, η χώρα μας , με πάνω από 5.000 είδη φυτών, κατέχει το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας ολόκληρης της Ευρώπης! Στη συνέχεια, πρότεινε την υλοποίηση σχολικού περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής μας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βαρθολομαίου, κ. Κουσίδης Χρήστος, και ο Υπεύθυνος της Ομάδας Διάσωσης Φλώρινας, κ. Θεόδωρος Φάτσης. Ο ίδιος και η ομάδα του συμμετείχαν εθελοντικά στην εκδήλωση, έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους , αν προέκυπτε ανάγκη.
Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Δαϊκόπουλος, δάσκαλος , στην εισήγησή του με θέμα «Εδώδιμα και μη φυτά της Φλώρινας και η χρησιμότητά τους», παρουσίασε γνωστά και άγνωστα, εδώδιμα και μη φυτά της Φλώρινας και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες καθενός από αυτά, ενώ έδωσε και πρακτικές συμβουλές για τη σωστή τους χρήση. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Σταύρου Ζωγράφου, δασκάλου, με θέμα «Άγρια μανιτάρια της Φλώρινας». Ο κ. Ζωγράφος, αφού παρουσίασε διάφορα είδη μανιταριών, αναφέρθηκε στις ιδιότητές τους και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσοχή που απαιτείται κατά τη συλλογή τους, καταρρίπτοντας διάφορους μύθους που επικρατούν σχετικά με την εύκολη διάκρισή τους σε εδώδιμα και μη.

Τέλος, οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, ακολούθησαν δυο διαφορετικές ορεινές διαδρομές με σκοπό τον εντοπισμό και την αναγνώριση διαφόρων ειδών φυτών και μανιταριών, με την καθοδήγηση  αντίστοιχα των κ.κ.  Δαϊκόπουλου και Ζωγράφου. Και οι δύο ομάδες κατέληξαν στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον ιερό ναό Αναλήψεως, όπου έγινε η καταγραφή και η ταυτοποίηση των φυτών και των μανιταριών που συνέλεξαν.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βεύης-Μελίτης θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εισηγητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους και όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Νίκο Κοντοσώρο από το Ξινό νερό για την υπέροχη μανιταρόσουπα που πρόσφερε σε όλους τους συμμετέχοντες.
O Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης Μελίτης

Νίκος Νάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου