Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Οι Επτά Σύγχρονοι Πολιτισμοί

Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
Από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι σήμερα μπορούν να διακριθούν παγκοσμίως επτά ομάδες εθνών που μοιράζονται κοινά γλωσσικά, εθνολογικά θρησκευτικά και
ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά τα οποία έχουν διατηρηθεί σχετικά αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Μετά από πολυετείς ζυμώσεις, κατά την αρχή της Αναγέννησης περί τον 16ο αιώνα, σχηματίστηκαν αυτοί οι υπερεθνικοί "πολιτισμοί" χωρίς κάποιον ιδιαίτερο προγραμματισμό. Οι πολιτισμοί αυτοί είναι:

1) στην κεντρική και δυτική Ευρώπη αναδείχθηκαν οι πανίσχυρες αυτοκρατορίες της Βρετανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πρωσσίας (νυν Γερμανίας), Αυστρο-ουγγαρίας κα. που, μολονότι έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, αποτελούν παρόμοιες κοινωνικές δομές και σήμερα "συστεγάζονται" υπό την λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ενωση. Κοινά χαρακτηριστικά είναι ότι χρησιμοποιούν λατινογενείς γλώσσες, διαθέτουν ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος, διατηρούν ηγετική πολιτική θέση στον κόσμο, συμμετείχαν στην αποικιοκρατική πολιτική κα.

2) στην ανατολική Ευρώπη που εκτείνεται μέχρι τα Ουράλια όρη διακρίνεται ο σλαβικός λαός που φτάνει και στη γείτονα χώρα των Σκοπίων και βασίζεται στην πολιτιστική παράδοση των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου.

3) από την άλλη μεριά του Ατλαντικού ωκεανού η βόρεια Αμερική αποτελεί μαζί με την Αυστραλία τον αγγλο-σαξωνικό "νέο κόσμο". Οι πάλαι ποτέ αποικιοκρατίες που επανδρώθηκαν κατά κανόνα από τα κατώτερα στρώματα των βασιλείων της Ευρώπης, παρουσιάζουν σήμερα ομοιογένεια μεταξύ τους παρόλο το μέγεθος της έκτασης που καλύπτουν σε ΗΠΑ και Καναδά

4) η νότια Αμερική αποτέλεσε επίσης αποικία ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως της Ισπανίας. Η διαφορά με τη βόρεια είναι ότι οι κατακτητές δεν προέβησαν σε γενοκτονία των εντοπίων αλλά αναμίχθηκαν με αυτούς, οδηγώντας στα σύγχρονα λατινο-αμερικανικά έθνη.

5) στην άπω Ανατολή κατοικεί η κίτρινη φυλή με διακριτή και χαρακτηριστική πορεία ανά τους αιώνες. Ο κινεζικός και ιαπωνικός πολιτισμός διατηρούνται μέχρι σήμερα, με τον πρώτο να αποτελεί έναν από τους λίγους ζωντανούς αρχαίους πολιτισμούς.

6) στη μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και σε εκτεταμένα τμήματα της νότιας Ασίας ομαδοποιούνται τα ισλαμικά έθνη που βασισμένα στη θρησκεία, παραμένουν προσκολλημένα σε σκοταδιστικές ιδεολογίες και παρουσιάζουν οπισθοδρόμηση στην κοινωνική λειτουργία. Η Ελλάδα ανήκει μεν στη δυτική Ευρώπη της οποίας αποτελεί κοιτίδα, έχει δεχτεί όμως ισχυρή επίδραση από τον ισλαμικό κόσμο λόγω της γειτνίασης και της κοινής ιστορίας.

7) τέλος η υποσαχάρια Αφρική αποτελεί τον υπανάπτυκτο κόσμο που βρίσκεται σε κατηγορικά χειρότερη κοινωνική κατάσταση από όλους τους προηγούμενους.


Η παραπάνω ομαδοποίηση, εκτός από εκπαιδευτικούς και κατηγορικούς σκοπούς, αναδεικνύει το γεγονός ότι η ομοιότητα των ανθρώπων είναι πιο έντονη σε υπερεθνικό παρά σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των πολεμικών και μη συγκρούσεων λαμβάνει χώρα μεταξύ γειτονικών μελών της διεθνούς κοινότητας λόγω κοινών αντικρουόμενων συμφερόντων (πχ. Γερμανία-δυτική Ευρώπη, Ιαπωνία-Κίνα, Ελλάδα-Τουρκία), απαιτείται καταρχήν αναγνώριση της κοινής πολιτιστικής υπόστασης με σκοπό την ουσιαστική γεφύρωση των διαφορών. Σε ένα δεύτερο βήμα θα ακολουθήσει το εγχείρημα της συμφιλίωσης και μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών (πχ των ΗΠΑ με τους ασύμμετρους τεχνητούς "εχθρούς" που η ίδια δημιουργεί).

10 σχόλια:

  1. Μπράβο.. πολύ ωραία!! Τώρα, εφόσον καλώς τα γνωρίζεις αυτά.. θα μπορούσες να συμβουλέψεις κάποιον, ή να προχωρήσεις ο ίδιος, (εάν είναι εφικτό), σε επενδύσεις μεταξύ περιοχών με μεγάλες πολιτισμικές και πολιτικο-οικονομικές διαφορές για να βγάλεις τρελό και εύκολο χρήμα. Απαιτούνται όμως ένα σχετικό κεφάλαιο, και γνώσεις του διεθνούς νομικού δικαίου που αφορούν χώρες με διαφορετικούς νόμους θρησκείες και θεσμούς.. πέραν του δυτικού. Και σου υπενθυμίζω.. ότι ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη εποχή από την τωρινή, για αυτού του είδους τις δραστηριότητες.. Και να ξέρεις.. ο μόνος λόγος που αναφέρθηκα στα ανωτέρω, είναι επειδή ήδη οι γνώσεις σου βρίσκονται σ΄ ένα καλό επίπεδο απ΄το οποίο θα μπορούσες να προχωρήσεις.. ή και να συμβουλέψεις κάποιους ενδιαφερόμενους. Άλλωστε, τίποτα ακριβότερο από την πληροφορία σ΄αυτόν τον χώρο.. και στην εποχή που διανύουμε. Σε χαιρετώ.
    Υ.Γ. Παρακαλούνται οι "δραστήριοι" τοπικοί παντογνώστες και σχολιαστές των φλωρινιώτικων blog's, να πέσουν να με φάνε, μιας και δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ. ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΑΡΧΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΑΣ.. ΑΣ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ. ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ΄ΤΟΝ ΥΠΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σκοπός της διάκρισης, όπως αναφέρεται στον επίλογο, δεν είναι για επενδυτικούς-οικονομικούς λόγους αλλά για διπλωματικούς-στρατιωτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να γιατί από την παραπάνω ανάλυση λείπει η Ελλάδα.
    ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται η Ελλάδα ή οι Ελληνες, κι ας είναι γνωστό ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ στα μαθηματικά υπερσυμπαντικά ελληνικά ανάγονται.
    Απο την άλλη, ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΜΑ ΟΛΟΝ το σλαβικό κόσμο ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑ επιλέχτηκαν ως σλάβοι και μάλιστα μόνο με τους 2 έλληνες μοναχούς, που τους έφτιαξαν αλφαβητο.
    Ψιλά γράμματα είναι επίσης η ελληνική καταγωγή των ευρωπαίων , των Ρως, των Κελτών και των Γαλατών, των Σκότων και των Βάσκων κλπ.
    Για την δε ορθοδοξία, ως συνθετικός κρίκος στον υποτιθέμενο σλαβικό κόσμο τίποτα.
    Τώρα θα πείτε,έχει ανάγκη η Ελλάδα αναφοράς;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να είχε ανάγκη αναφοράς η Ελλάδα την 8/6/13 θα περίμενε και ποιόν;

      Διαγραφή
  5. Η Ελλάδα προσέφερε στον κόσμο ΠΡΙΝ από το Μεσαίωνα, μετά μετέπεσε σε μια μικρή και ασήμαντη χώρα σαν τις άλλες. Οι δε αρχαίοι και βυζαντινοί έλληνες ελάχιστη σχέση με τους σύγχρονους. Η σημερινή Ελλάδα είναι 40% δυτικοευρωπαϊκή, 40% αραβική, 10% σλαβική και μόνο 10% αρχαία. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Κέλτες και οι Γαλάτες είναι η ίδια φυλή. Το Γαλάτης βγαίνει απ΄το Κέλτης.. Οι ίδιοι οι ιερείς των Κελτών, οι Δρυίδες δηλαδή, ήταν αυτοί που από μόνοι τους ανέφεραν την παμπάλαια Ελληνική καταγωγή τους. Άλλωστε το δείχνει και η ονομασία τους, από την Δρυς.. βελανιδιά, και άλλα πολλά... ατέλειωτα που δεν είναι ούτε της ώρας ούτε του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H Ελλάδα προσέφερε ΜΕΤΑ και από το Μεσαίωνα, όταν κράτησε όρθια την Ευρώπη από τον Ναζισμό και τον Φασισμό.
    Από την Ελλάδα ξεκίνησε ξεκινά και θα ξεκινά κάθε Αναγέννηση.
    Την Ελλάδα αντέγραψε και η καθαρή και η μασωνική Δύση στις στοές και τα αγάλματά της.
    Την ελλάδα αντιγράφει η Κίνα και η Ρωσία επιστρέφοντας με το πνεύμα του Αλέξανδρου από την Ανατολή.
    Η Βυζαντινή ελλάδα ξυπναει 70-75% μέσα στο 25-30% μογγολιστάν την σύγχρονη Τουρκία.
    Η ακόμα ελληνικότερη Βυζαντινή Ελλάδα κατεβαίνει με αγίους και αγγέλους από ρωσία.
    Η ελλαδα ξυνπνάει σε όλο τον κόσμο.
    το σώμα της άψυχο πια ακολουθεί την τροχιά της Δύσης.
    Το πνεύμα της όμως ,Θέλουν δε θέλουν,ξυπνάει μέσα στα σπίτια τους,τα κράτη τους και τις ψυχές τους.
    Η Ελλάδα θα ξαναγυρίσει, οικουμενιστική, παγκόσμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναγνώστη 7:06, ο Αλέξανδρος και το Βυζάντιο ήταν μετά το Μεσαίωνα και η Ελλάδα σταμάτησε το ναζισμό. Οκ, εσύ ξέρεις. Επίσης η Ελλάδα των μνημονίων ξεκινά Αναγέννηση. Οκ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή