Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για τη φορολογία των αγροτεμαχίων

Στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών η φορολογική επιδρομή της εγχώριας τρόικας συνεχίζεται. Στόχος αυτήν τη φορά είναι η φορολογία των αγροτεμαχίων.
Λόγω της άφιξης κλιμακίου της τρόικας εξωτερικού, η κυβέρνηση
αναζητεί εναλλακτική λύση εξεύρεσης 750 εκατομμυρίων €. Χωρίς να έχει επεξεργαστεί όλες τις προϋποθέσεις επιβολής ενός νέου φόρου, προβαίνει στη φορολογία της αγροτικής γης. Έτσι λοιπόν, ενώ στην αρχή έγινε λόγος για επιβολή ενιαίου φόρου σε όλα τα αγροτεμάχια με βάση την έκταση, στη συνέχεια εκφράστηκε η άποψη ότι θα ληφθεί υπόψη η αξία της γης.
Σήμερα, για επικοινωνιακούς λόγους, γίνεται αναφορά σε ένα μεσοσταθμικό φόρο των 8-10 € ανά στρέμμα, με πιθανή εξαίρεση αυτών που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες. Με πρόσχημα τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολογία, η τρικομματική κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά ότι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης (συνταξιούχοι Ο.Γ.Α., μισθωτοί, κ.ο.κ,), λόγω της οικονομικής κρίσης, επιδιώκουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την καλλιέργειά της.
Τόσο στους ελευθέρους επαγγελματίες - εμπόρους όσο και στους αγρότες, δεν μπορεί να αποτελεί φορολογική βάση πάντα η κεφαλαιουχική υποδομή της επιχείρησης, αλλά η κερδοφορία που δημιουργείται μέσα από την παραγωγική της δραστηριότητα. Στην περίπτωση των αγροτών, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται στα ύψη και το εισόδημά τους να μειώνεται, , φαίνεται εντελώς παράλογο και αναποτελεσματικό το μέτρο φορολογίας των αγροτεμαχίων γα τους εξής λόγους:
  1. Θα υπάρξουν αδικίες ως προς το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι (π.χ. οι αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε σχέση με αυτούς των πεδινών και εύφορων εκτάσεων).
  2. Θα υπάρξει επιβολή διπλής φορολογίας: μία στο ακίνητο με αυτοτελή φόρο και μία στο εισόδημα, με απώτερο στόχο να οδηγήσει τους αγρότες στο ξεπούλημα της γης τους.
  3. Θα ενισχυθούν τα προβλήματα που προκαλεί η παρατεταμένη «τρομακτική» ύφεση. 

Με βάση τους πίνακες καθαρού γεωργικού εισοδήματος, όπως έχουν θεσπιστεί εδώ και μία δεκαετία, και ειδικά στη Φλώρινα υπάρχουν καλλιέργειες (π.χ. σιτηρά - κοφτολίβαδα κ.ο.κ.), που το φορολογητέο εισόδημα ανά στρέμμα δεν ξεπερνά τα 10 € http://epixeiro.info/sites/default/files/sites/default/attached/fek-pinakes.pdf.
Αυτή λοιπόν η πολιτική επιβαρύνει και κάνει ακόμη πιο δυσβάσταχτη τη ζωή των πολιτών και οδηγεί σε περεταίρω συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα, επιφέροντας καίρια πλήγματα στην εθνική οικονομία. Ένα δίκαιο και οργανωμένο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή κατανομή των βαρών και να διαθέτει τους μηχανισμούς εξεύρεσης των εισοδημάτων και επιβολής φόρων στη βάση, χωρίς να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. είναι υπέρ της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο εξελίσσεται σε μια δυσανάλογη σχέση μεταξύ εισοδημάτων και πληθυσμού (98% του πλούτου στο 2% του πληθυσμού).
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας δηλώνει την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια καθετοποίησης των πάντων: από τις περικοπές των μισθών μέχρι την επιβολή φόρων. Μαζί με το λαό, για το λαό, θα αγωνιστούμε για την ανατροπή της κυβέρνησης της υποτέλειας και την απόσυρση ενός ακόμη δυσβάσταχτου και άδικου φόρου σε βάρος του αγροτικού κόσμου.
Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου