Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

"ΣΙΣΥφως – Η Σισύφεια Ρίζα της Ελιάς"

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, η Εικαστική Ομάδα “Εν Φλω”-Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον παρουσιάζουν την  Εικαστική Δράση: «ΣΙΣΥφως – Η Σισύφεια Ρίζα της Ελιάς», μια Αυτογνωσιακή Συσίφεια Διαδρομή από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον ως το χωριό Βουκολιές και από εκεί μέχρι το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών, την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.
Η Εικαστική Δράση θα ξεκινήσει με την Εικαστική Ομάδα “Εν Φλω” μαζί με κατοίκους του χωριού Δρομόνερο, καλλιτέχνες και φίλους, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον του Δρομονέρου στις 18.00 με την τελετή μεταφοράς της χαραγμένης ξύλινης Σισύφειας Σφαίρας που δημιούργησε η Εικαστική Ομάδα “Εν Φλω”, προς το χωριό Βουκολιές (άφιξη περίπου στις 19.00)όπου θα χαιρετίσουν τους κατοίκους και θα τους προσκαλέσουν να ιχνογραφήσουν (frottage) σε χαρτί τα χαραγμένα σχέδια της Σισύφειας Σφαίρας-φορτίου.
 Η Oμάδα “Εν Φλω” μαζί με φίλους και όσους κατοίκους του χωριού Βουκολιές αποφασίσουν να ακολουθήσουν, θα ξαναπάρει το δρόμο προς το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών (άφιξη περίπου στις 20.30). Eκεί, κάτω από τη σκιά του πανάρχαιου και Μνημειακού Δέντρου της Αρχαίας Ελιάς, το κοινό θα ιχνογραφήσει και πάλι σε χαρτί τα χαραγμένα σημάδια της Σισύφειας Σφαίρας ενώ συγχρόνως θα διαβαστούν όσα «Όνειρα σε Άσπρο-Μαύρο» (βλέπε  http://enflo-art.blogspot.gr) η ομάδα  “Εν Φλω” έχει συλλέξει.
Τα ιχνογραφημένα σχέδια και τα κείμενα των ονείρων θα μορφοποιηθούν με την τεχνική του οριγκάμι σε σχήματα σφαίρας και θα κρεμαστούν στην Αρχαία Ελιά -μικρά  εικαστικά μπόλια-  για να συνεχιστεί στο μέλλοντα χρόνο η καρποφορία της Συσίφειας Αφύπνισης από το Νότο (Χανιά) μέχρι το Βορρά (Φλώρινα) της Ελλάδας.
Η έκθεση της Σισύφειας Σφαίρας θα διαρκέσει από 25.8.2013 μέχρι 24.11.2013 στο Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών. Ανοικτά κάθε μέρα 10:00-20:00. Είσοδος Ελεύθερη.

......................................................................................................

Τι σημαίνει ν’ ανεβάζεις τον βράχο στην κορφή για να τον βλέπεις να κυλά προς τα κάτω, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, εκεί που ο ιδρώτας στεγνώνει μόνο για να ετοιμάσει το επόμενο γέμισμα των πόρων στην ατελεύτητα κύκλια βιάση;
Κατά τον Αλμπέρ Καμύ, πρόκειται για διεργασία που απολήγει στο ξύπνημα της συνείδησης. Η αφομοίωση της ανώφελης επανάληψης μετατρέπει σταδιακά το βάσανο σε συνείδηση από την οποία λειαίνεται κάθε προσδοκία θεόθεν σωτηρίας. Το κάτεργο γίνεται μαθητεία που διαυγάζει μια απομαγεμένη αντίληψη της ζωής – και τότε, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, εμφανίζεται το πρώτο φως: η στιγμή της αφύπνισης.
«Δεν υπάρχει ήλιος χωρίς σκιά˙ και πρέπει να γνωρίσουμε τη νύχτα» γράφει ο Καμύ.
 Πρέπει λοιπόν να γνωρίσουμε τη «νύχτα» ώστε να μπορέσουμε κάποτε να εκτελέσουμε τη διαθήκη που ο αφυπνισμένος Σίσυφος μάς κληροδότησε – τότε, παλιά, κάπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν.
Στις 25 Αυγούστου 2013, η εικαστική ομάδα Εν Φλω, υιοθετεί την παραπάνω ρήση και γνωρίζει τη δική της συμβολική νύχτα, μεταφέροντας έναν εγχάρακτο όγκο, τον δικό της σισύφειο βράχο, από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» μέχρι το «Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών», τερματίζοντας στο ζωντανό Μνημείο της Ελιάς που δεσπόζει στον χώρο, σαν αδιόρατη γέφυρα που ενώνει κόσμους και εποχές.
Ένα διαδραστικό παίγνιο, μια προσομοίωση του σισύφειου άχθους, ξετυλιγμένη στο νοητό κύκλο του δέντρου, θα προσκαλέσει τους θεατές σε μια καταβύθιση στη συνειδησιακή νύχτα – χρεία του φωτός, όργανο εξευμενισμού της Ερινύας που ενδόμυχα καταδιώκει τον καθέναν από μας σε τούτη τη μητροκτόνα ιστορική συγκυρία.
Το δρώμενο «ΣΙΣΥφως» δεν τίθεται, όπως ο τίτλος του δηλώνει, υπέρ του σκοταδιού, αλλά υπέρ της ζωής, υπέρ του φωτός: αντλώντας πρώτες ύλες απ’ την πανάρχαιη ρίζα του δέντρου, οι καλλιτέχνες θα μπολιάσουν τα εικαστικά φύλλα που θα διανεμηθούν σε μια σειρά από τοποθεσίες (σ’ όλο μήκος του νόστου, από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα) με τον σπόρο του πρώτου φωτός, τον σπόρο που φυτεύτηκε κατά το υπόγειο ξύπνημα του Σίσυφου, διαπερνώντας τα χώματα, υψώνοντας το δέντρο και καρπίζοντας στον κόσμο την απαρχή μιας άλλης εμπιστοσύνης του ανθρώπου στον άνθρωπο – τότε, παλιά, κάπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν.

Δημήτρης Τανούδης /για τη oμάδα ΕΝ ΦΛΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου