Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η Επικράτηση του Ανθρωπισμού

Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
Αν θέλαμε να συμπτύξουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό και τις κοινωνικές επιστήμες που τον μελετούν σε λίγες σελίδες κειμένου θα επιλέγαμε ανάμεσα από ένα μεγάλο πλήθος ιδεών και απόψεων που έχουν διατυπωθεί στη θεωρία και εφαρμοστεί στην πράξη. Θα διαπιστώναμε όμως ότι σε κάθε τομέα της κοινωνίας επικρατεί σταθερά μία ιδέα η οποία διακρίνεται για τον ύψιστο βαθμό ήθους και ανθρωπισμού, την
απαράμιλλη γνησιότητα και αλήθεια της και οδηγεί τον άνθρωπο σε νέα επίπεδα πνευματικής και κοινωνικής ακμής. Από τους εκατοντάδες πολιτισμούς, τους χιλιάδες ηγέτες και τις άπειρες μεγάλες στιγμές της ιστορίας, ελάχιστα είναι τα παραδείγματα αυτών που υιοθέτησαν ανώτερες, κλασικές ιδέες και κατάφεραν έτσι να ευδοκιμήσουν για ένα, συνήθως σύντομο, χρονικό διάστημα. 

Χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη διαφήμιση ή προώθηση από συμφέροντα και "σπόνσορες" και με μόνο εφόδιο την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους στην αναβάθμιση της ζωής, οι ανώτερες ιδέες επικρατούν κατηγορικά και με μεγάλη διαφορά μεταξύ των κατώτερων, ατελών και "φθηνών" απομιμήσεων που λησμονούνται στο πέρασμα του χρόνου. Ενα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή είναι η καθολική επικράτηση του πολιτικού συστήματος της Ολιγαρχίας έναντι των υπολοίπων πχ της Δημοκρατίας. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε πραγματική δημοκρατία όπως προβλέπεται από τη θεωρία. Ακόμα και στη μικρή κοινωνία της Αθήνας του 5ου αι. πΧ ο πληθυσμός αποτελούνταν κατά 90% από δούλους χωρίς πολιτικά δικαιώματα με αποτέλεσμα το πραγματικό πολίτευμα να είναι πάλι η ολιγαρχία. Η ίδια αναλογία, δικαιοσύνη για το 10% και καταπίεση για το υπόλοιπο, αποτελεί σταθερό κανόνα στην οργάνωση κάθε κοινωνίας που ισχύει ακόμα και σήμερα. Στον αθλητισμό, το πνεύμα του Ολυμπισμού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η φύση των αθλημάτων και η ιδέα της "ευγενούς άμιλλας" των πρωτότυπων αγώνων παραμένουν κλασικές αξίες ανά τους αιώνες, ενώ στη σύγχρονη έκδοσή τους έχουν εκφυλιστεί σε φθηνό θέαμα. Η μουσική θεωρείται μία από τις πλέον υποκειμενικές τέχνες αλλά η σύλληψη και εκτέλεση της κλασικής Όπερας κατά τον 17ο και 18ο αιώνα οδήγησε στη δημιουργία του πλουσιότερου μουσικού αισθήματος της ανθρώπινης εμπειρίας και μέχρι σήμερα θεωρείται η κορύφωση της μουσικής τέχνης.


Οι ανώτερες ιδέες, όπως και οι ανώτεροι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη προώθησης ή σύγκρισης, το αντίθετο μάλιστα, απορρίπτουν τη σχετικότητα γιατί γνωρίζουν ότι οδηγεί άμεσα στην παρακμή. Διαχέονται και επικρατούν άκοπα στον πολιτισμό με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο δίνοντας μόνιμα τα φώτα τους. Οι επιτήδειοι όμως καταφέρνουν να σκιάσουν τεχνητά τη λάμψη αυτή δημιουργώντας στον κόσμο την επίφανση ότι διαπνέεται από ανώτερο πνεύμα, ενώ από την άλλη εκφυλίζουν και μολύνουν ύπουλα και υποκριτικά κάθε δραστηριότητα με διπλή επιτυχία: ελέγχουν αποτελεσματικά το σύνολο της κοινωνίας και καταστέλλουν πιθανές αντιδράσεις απελευθέρωσης. Ο Ήλιος όμως υπάρχει και άρχει, όσο και αν προσπαθούμε να τον κρύψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου