Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Με προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Η κοινωνία του ενεργειακού μας κέντρου συμπορεύεται περισσότερα από 60 χρόνια με τη ΔΕΗ. Κυβερνητικά στελέχη, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, πληττόμενοι, βιοτέχνες, έμποροι και όλοι οι κάτοικοι είχαν τις απαιτήσεις τους, εξ αιτίας της παρουσίας των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της, όλοι όμως την ήθελαν και συνεχίζουν να την θέλουν
σαν συνεργάτη στην πορεία για το μέλλον της περιοχής, με το κοινωνικό της πρόσωπο, με τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες, με τις αποκαταστάσεις των εδαφών, με την απορρόφηση των ανέργων κλπ.
Κανείς μα κανείς δεν επιθυμεί έναν στυγνό ιδιώτη αντί της ΔΕΗ απέναντί του, που θα έχει σαν μοναδικό του μέλημα το κέρδος και μόνον αυτό.
Οι «πράσινες» αντιλήψεις πρέπει να υπάρχουν και να υλοποιούνται, όχι όμως διαρκώς σε βάρος του λαού, με αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ( θα αναθεωρούνται ανά εξάμηνο δηλ. Ιανουάριο 2014, Ιούλιο 2014 κ.ο.κ) και με ατέλειωτα χαράτσια, που αφήνουν δυσβάστακτα χρέη στη ΔΕΗ και εξουθενώνουν τους Έλληνες. Στην γειτονική ευρωπαϊκή Βουλγαρία η εξέγερση των Βουλγάρων έριξε την κυβέρνηση του Αμερικανόθρεφτου Borisov, λόγω των αυξημένων τιμολόγιων από τους ιδιώτες στην Η/Ε και οι συνεχείς διαδηλώσεις φέρνουν νέες μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το 2009 παρά τις επαπειλούμενες επιβαρύνσεις στην τιμή της KWT από τα δικαιώματα ρύπων, οι Γερμανοί σχεδίασαν και επένδυσαν στην κατασκευή 14 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα τους με στερεά καύσιμα. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 η παραγωγή ενέργειας από συμβατικά καύσιμα ανέβηκε κατά 12,4%. Παρά την μεγάλη αύξηση των έργων σε φωτοβολταικά, η ηλεκτροπαραγωγή τους είχε πτώση 36%.
Η ΔΕΗ έκλεισε τρείς λιγνιτικές μονάδες και τις αντικατέστησε με Φ.Α. χωρίς να εξαντληθούν τα αποθέματα λιγνίτη, τουλάχιστον στην Πτολεμαίδα. Αποφασίστηκε  ακόμα  να κλείσουν άλλες πέντε μονάδες μέσα στο 2013 και υπάρχει διάθεση για πάρα πέρα.
Σίγουρα οι Γερμανοί γνωρίζουν καλύτερα από πού θα πάρουν φθηνότερη ενέργεια, με ασφάλεια και δίχως εξαρτήσεις. Το ίδιο και οι Γάλλοι που επενδύουν στα πυρηνικά για τους ίδιους λόγους. Εμείς πέρα από τις πράσινες ευαισθησίες μας θα το μάθουμε ποτέ;
Στην κυβερνητική απόφαση για σαλαποίηση της ΔΕΗ τα συνδικάτα και οι φορείς της περιοχής μας, πρέπει να απαντήσουν με προτάσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, ενιαία & καθετοποιημένη, δυστυχώς όμως κινδυνεύουμε με την αδιαλλαξία να χάσουμε τα πάντα.
Είναι εντελώς καταστροφική η δημιουργία της λεγόμενης <<μικρής ΔΕΗ>> με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της να παραχωρείται σε ιδιώτη. Αν προσθαφαιρέσουμε και την απόφαση απόσυρσης μονάδων, πλησιάζουμε το 40%. Και δεν είναι μακριά η διεκδίκηση από το κοινό πελατολόγιο αναλογικού ποσοστού εμπορίας.
Είναι πέρα για πέρα καταστροφικό το χάρισμα 1400 ΜW λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, 500 MW από το υδροηλεκτρικό δυναμικό και 500 MW μονάδων Φ.Α. με την προσθήκη ότι την τελική εκτίμηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων θα την κάνει η Κομισιόν (πάρτε φίλοι) και την διαδικασία ιδιωτικοποίησης το ΤΑΥΠΕΔ με συνεργάτες (τα αρπακτικά) τους διεθνής τραπεζικούς εκτιμητές.
 Είναι  ολοκληρωτική καταστροφή  για τη ΔΕΗ η πορεία της με κομματιασμένη την παραγωγή, με εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων χωρίς την βασική παράμετρο του εθνικού μας συμφέροντος, με το μέλλον του τόπου μας χωρίς ανάπτυξη και προοπτική.
Εκτιμώ ότι μπορούν να διαφοροποιηθούν μερικώς έστω οι αποφάσεις, και ότι μπορεί να γίνει δεκτή η αποφυγή της «μικρής ΔΕΗ» με την αποδοχή της εκχώρησης του 17% με στρατηγικό επενδυτή.
Οι πολιτικοί μας, οι φορείς, τα συνδικάτα και ο λαός της περιοχής πρέπει να συνταχθούν σε μια πρόταση που θα έχει άλλη διέξοδο από τον εμφανή γκρεμό. Μια εναλλακτική με βάση και τις  δεσμεύσεις της  κυβέρνησης,  όπως η  εκχώρηση & εκμετάλλευση των  λιγνιτών Ελασσόνας & Δράμας.
Να ανοίξουν ορυχεία και σταθμούς,  να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους προ των πυλών μετανάστες Έλληνες ανέργους, να δούμε επιτέλους έναν σωστό ανταγωνισμό με πραγματικούς ιδιώτες επενδυτές, όχι με τυχοδιώκτες μεταπράτες και να  αποφύγουμε τα χειρότερα
Αν η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη η απάντηση είναι μονόδρομος: «μολών λαβέ»

ΥΓ: Εργαζόμενοι & Συνταξιούχοι της ΔΕΗ μετά την παραίτηση Φωτόπουλου από τη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ προσδοκούν νέα ενωτική - ελπιδοφόρα πορεία της ιστορικής Ομοσπονδίας. Ο καθένας χαράζει τη δική του διαδρομή, όλοι κρινόμαστε και για όλους ισχύει το: «…. Ουκ εσαεί άρχει ….» ………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου