Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Κατανάλωση και Παραγωγή

Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
H επιχειρηματική δραστηριότητα του ανθρώπου περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ποσότητας αγαθών με σκοπό την παραγωγή και διάθεση άλλων που αποτιμώνται περισσότερο από τα πρώτα. Η διαφορά στην αξία των δύο αντιστοιχεί στο Κέρδος ενώ αν αυτή είναι αρνητική, πρόκειται για Ζημία. Ο τελευταίος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα είναι η έλευση του
προϊόντος στην αγορά όπου ο τελικός χρήστης το καταναλώνει με σκοπό την "παραγωγή" κάποιου προσωπικού οφέλους το οποίο μπορεί εκτός από υλικό-σωματικό να είναι ψυχολογικό, ηθικό, κοινωνικό κτλ. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως διατηρείται το μοντέλο κατανάλωσης-παραγωγής και η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως επένδυση.

Για παράδειγμα η κατανάλωση τροφίμων γίνεται με σκοπό την επιβίωση, η απόλαυση ενός καλλιτεχνικού έργου αποτελεί μια μορφή "κατανάλωσης" καλλιτεχνικής υπηρεσίας με σκοπό την ψυχαγωγία και η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα ή ανθρώπινη επικοινωνία ενέχει την ανάλωση χρόνου με σκοπό την παραγωγή αντίστοιχου αποτελέσματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η προσκόλληση στην εφήμερη ενημέρωση των μαζικών μέσων, ο κομματικός, θρησκευτικός και αθλητικός φανατισμός και η διαβίωση σε μεγάλες πόλεις χωρίς νόημα και αύριο υποτίθεται ότι παράγουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα αλλά στην πραγματικότητα, όχι μόνο σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο και την ίδια τη ζωή αλλά προκαλούν πνευματική και ψυχική ζημία.

Η παραγωγή είναι επίπονη και χρονοβόρα εργασία σε σχέση με την κατανάλωση. Για παράδειγμα η συγγραφή ενός κειμένου απαιτεί τουλάχιστον πενταπλάσιο χρόνο από ότι η ανάγνωση αυτού. Σε κάθε περίπτωση όμως το άτομο οφείλει να προβαίνει σε επιλογή δραστηριοτήτων και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών με τρόπο αυξάνει την πνευματική και ψυχολογική του διάσταση, προσθέτει εφόδια για την καθημερινή διαβίωση και ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω καλλιέργειας κατάλληλων νοοτροπιών. Ο παραγωγικός άνθρωπος είναι ο φόβος των δυνάμεων που διατηρούν την αποχαύνωση και δέσμευση του πνεύματος και η ακέραιη προσωπικότητα είναι η αρχή του τέλους του εμπαιγμού, του τρόμου και του απανθρωπισμού που κυριαρχεί σήμερα. Γιατί ένας άνθρωπος που αξιοποιεί με παραγωγικό τρόπο τον χρόνο του και επενδύει στον εαυτό του αποκτά και ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία σε αντίθετη περίπτωση του αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου