Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη για τη σύσταση ομάδας εργασίας για τον πρωτογενή τομέα

Πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Π.Ε. Φλώρινας, η πρώτη σύσκεψη για τη σύσταση ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή της Π.Ε. Φλώρινας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Στέφανος Μπίρος, ο υπεύθυνος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, κ. Μίμης Πεσκέλογλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Κώστας Γέρου, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, καθώς και φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιρισμών του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
 Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είπε τα εξής:
  «Θέλω να γνωρίζετε ότι, ως περιφερειακή αρχή αλλά και ως συνδυασμός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαμε υποσχεθεί ότι θα λειτουργήσουμε στα πλαίσια της συμμετοχικής δημοκρατίας και, μαζί με εσάς, θα συναποφασίζουμε και θα σχεδιάζουμε για το μέλλον του τόπου μας. Στα πλαίσια αυτά και επειδή έχουμε συστήσει ομάδες εργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και ο πολιτισμός, πρέπει να συγκροτήσουμε ομάδα εργασίας και για τα θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.
  Η Π.Ε. Φλώρινας είναι από τις πιο ενεργές περιοχές σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι, από τις μελέτες τις οποίες κάναμε ως συνδυασμός, διαπιστώσαμε ότι στον κτηνοτροφικό τομέα ανά κάτοικο ήμασταν πρώτοι σε όλη τη χώρα και είχαμε την πιο δυναμική κτηνοτροφική παραγωγή από όλες τις περιφερειακές ενότητες στη Δ. Μακεδονία.
  Ο τομέας αυτός δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και επειδή δεν υπάρχει ένα σχέδιο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως περιοχή, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μαζί με σας πάνω στους τομείς που πιστεύουμε ότι έχουμε πλεονεκτήματα. Όπως ξέρετε, το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έχει αυξηθεί πάρα πολύ λόγω της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους αγροτοκτηνοτρόφους μας ώστε να έχουν καλύτερες και πιο δυναμικές παραγωγές, με απόδοση και στην τσέπη τους αλλά και στην οικονομία της περιοχής.
  Γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν τη συνάντηση και, από κοινού με τους φορείς της περιοχής, να συστήσουμε ομάδες που θα βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, θα συνεργάζονται και θα επικοινωνούν σε μηνιαία βάση και θα κάνουν προτάσεις στην περιφερειακή αρχή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα προγραμματίσουμε για τα επόμενα χρόνια, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε έργα ανταποδοτικά και προς όφελος του πρωτογενή τομέα και της περιοχής μας.
  Θέλουμε τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση και πιστεύω ότι, αν ενεργοποιηθούμε όλοι δυναμικά, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ότι καλό υπάρχει στην περιοχή μας και θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας. Θέλουμε να δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται έτσι ώστε, με εξωστρέφεια, να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα δώσουν αναγνωρισιμότητα στα προϊόντα μας και θα ενισχύσουν το εισόδημα των αγροτών.
  Θα αναφερθώ σε αυτά που είδα κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και ως νέος Αντιπεριφερειάρχης, τόσο στην λεκάνη της Φλώρινας όσο και στις λεκάνες των Πρεσπών και του Αμυνταίου. Κάθε περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα πάνω στα οποία πρέπει να σχεδιάσουμε.
  Η περιοχή του Αμυνταίου έχει πολύ δυναμικές καλλιέργειες και γενικότερα συμβάλλει στην οικονομία της Π.Ε. Φλώρινας σε επίπεδο που κυμαίνεται στο 60%, ίσως και περισσότερο. Έχει πολλές δυνατότητες και μπορούν εκεί να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες τις οποίες εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε. Ήδη έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες ώστε να παραχωρηθούν κατά το επόμενο διάστημα εκτάσεις από την υποχώρηση των λιμνών και να ενισχυθούν υποδομές όπως διαλογητήρια, ψυγεία, κονσερβοποιεία και ότι άλλο χρειάζεται στην περιοχή που έχει σχέση με τα φρούτα. Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε για να τα προωθήσουμε.
  Η περιοχή της Φλώρινας ήταν κατεξοχήν κτηνοτροφική. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει μια απαξίωση στον τομέα αυτό. Έχουμε τα προβλήματα με τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Κάναμε δύο πολύ σημαντικές ημερίδες πάνω σ’ αυτό το θέμα. Η περιοχή της Φλώρινας δυστυχώς παρουσιάζει μια υποβάθμιση στην παραγωγική διαδικασία των βοοειδών και των αιγοπροβάτων. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί η κύρια πηγή εσόδων δεν είναι οι μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή αλλά ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας, ο οποίος μπορεί να αποδώσει υψηλότερα εισοδήματα στους πολίτες.
  Το ίδιο συμβαίνει και με την Πρέσπα. Εκεί έχουμε μια παραγωγική διαδικασία με τα φασόλια, που θα έλεγα ότι είναι σε σημαντικό βαθμό αξιόπιστη. Και εκεί όμως πρέπει να δημιουργηθούν δράσεις για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να προωθήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα αυτό το προϊόν, και στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
  Σας καλώ από αυτό το βήμα να συμμετέχετε σε αυτήν την πρωτοβουλία και να μας διευκολύνετε στο έργο μας ώστε να πετύχουμε πολλά. Είχαμε σχεδιάσει και αποφασίσει να κάνουμε συναντήσεις σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο για αυτά τα θέματα. Θα το κάνουμε κι αυτό. Πρέπει όμως πρώτα να συστήσουμε μια ομάδα η οποία θα έχει κατάλληλη πληροφόρηση και θα επεξεργάζεται αυτά τα ζητήματα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.
  Πρέπει να δημιουργήσουμε αναδασμούς σε όποιες περιοχές χρειάζεται. Ήδη για το φράγμα Τριανταφυλλιάς είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υποδομών, που έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου, αλλά και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ζητήσαμε να μας ενισχύσει οικονομικά και να δώσει περίπου 2.5 εκ. για τον αναδασμό σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που έχουν σχέση με το φράγμα. Θέλουμε να ολοκληρωθεί και το φράγμα Παρορίου και γενικά, σε ότι έχει σχέση με αυτές τις δραστηριότητες, να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες.
  Θέλουμε τη δική σας βοήθεια και συνεργασία για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους και να ενισχυθεί έτσι το εισόδημα των πολιτών και της περιοχής.».

  Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Πεσκέλογλου:
  «Πρώτα πρώτα σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Ένα από τα βασικά προτάγματα του συνδυασμού ήταν και είναι σε κάθε τομέα να συσταθεί ομάδας εργασίας, που αποτελεί και στόχο της σημερινής συγκέντρωσης. Η ομάδα αυτή θα προέλθει μέσα από τα κύτταρα των αγροτοκτηνοτρόφων, δηλαδή μέσα από τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και όλες τις ομάδες που έχουν σχέση με τη φυτική και ζωική παραγωγή. Συμπεριλαμβάνεται και το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, όπως είναι οι γεωπόνοι της Π.Ε. Φλώρινας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να συνδράμουν για την ανάπτυξη της Π.Ε. Φλώρινας.
  Εμείς σαν περιφέρεια κάνουμε τη σημερινή συνάντηση ώστε να συστήσουμε την ομάδα εργασίας, την οποία θα ορίσετε εσείς. Έχουμε χωρίσει την Π.Ε. Φλώρινας σε τρείς τομείς. Είναι η περιοχή της Φλώρινας, του Αμυνταίου και των Πρεσπών. Η κάθε περιοχή και ο κάθε τομέας έχει δικά του χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Εμείς θέλουμε στην ομάδα να συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάθε περιοχή, και από τη ζωική και από τη φυτική παραγωγή, να υπάρχει οικονομολόγος, να συμμετέχει το επιστημονικό δυναμικό, τα ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, που θα είναι και ο συντονιστής.
  Η ομάδα αυτή θα αποτελεί συντονιστικό όργανο για την αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της Π.Ε. Φλώρινας και θα κάνει τακτικές συνελεύσεις. Στις συζητήσεις θα παρουσιάζονται τα προβλήματα της κάθε περιοχής και τα στοιχεία που θα διοχετεύονται στον συντονιστή, θα επεξεργάζονται και θα τίθενται προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
  Θέλουμε μαζί με εσάς να διαμορφώσουμε την αγροτική ανάπτυξη. Την πολιτική του αγροτικού τομέα θα την χαράξετε εσείς. Ανά εξάμηνο, μετά από την μελέτη των θέσεων της ομάδας εργασίας, θα γίνεται η τελική εισήγηση που θα κατατίθεται στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες κινήσεις για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γέρου, ο οποίος είπε τα εξής:
  «Αυτό που διαπίστωσα εγώ είναι ότι στον Δήμο Πρεσπών υπάρχει οργάνωση ως προς το φασόλι, την τυποποίηση και τη διακίνησή του. Υπάρχει μια δυναμική καλλιέργεια, ένα επώνυμο προϊόν. Υπάρχουν σχέδια, όπως είναι η στάγδην άρδευση για την καλύτερη εξοικονόμηση του νερού και την προστασία των λιμνών. Υπάρχουν και κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες είναι αρκετά δυναμικές και πάνε καλά.
Στον δήμο Αμυνταίου επίσης υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες και ομάδες παραγωγών, όπως αυτή της Βεγόρας, του Μανιακίου κ.α., που κάνουν προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων τους.
Δυστυχώς στην περιοχή της Φλώρινας πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα. Προσπάθησα αλλά δεν βρήκα ούτε μία ομάδα παραγωγών. Ούτε στα αγροτικά, ούτε στα κτηνοτροφικά. Εκτός από την Ε.Α.Σ. Φλώρινας δεν υπάρχει κάποια άλλη μικρή ομάδα. Έχω ακούσει ότι βγάζουν πολύ καλή πατάτα στο Αμμοχώρι. Στην Κέλλη υπάρχουν αρκετά αιγοπρόβατα. Πήγαινα στον Πολυπλάτανο ως δάσκαλος και έβλεπα, κάθε μέρα, έναν παππού να μεταφέρει με ένα καροτσάκι ένα γκιούμι άσπρο γάλα και να το πηγαίνει στον γαλατά.
Νομίζω ότι έτσι δεν πάει μπροστά ο αγροτικός τομέας. Πρέπει να οργανωθούμε. Θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ως προς το τι θέλουμε να κάνουμε για τον τόπο μας. Και να ξέρετε ότι εσείς θα το κάνετε. Αν εσείς δεν αποφασίσετε να δείτε εαυτούς ως μικρούς επιχειρηματίες, που έχετε βάλει χρήματα και πονάτε αυτό που έχετε, δεν πρόκειται να γίνει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση.
Σας ρωτάω ευθέως και θέλω να μου απαντήσετε.
Eίσαστε μέλη της Ε.Α.Σ. Πόσο είναι το μερίδιό σας εκεί, 300 ευρώ; Αν ήσασταν σε μια ομάδα παραγωγών και το ποσοστό σας ήταν 30.000 ευρώ, πότε θα το πονούσατε περισσότερο αν χανόταν;
Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ομάδες παραγωγών, να αποκτήσει το προϊόν μας ταυτότητα, να μπορεί να ανταγωνιστεί τα προϊόντα στο ράφι του σουπερμάρκετ, να γίνει γνωστό, να το αναγνωρίσει ο καταναλωτής σαν επώνυμο. Αλλιώς δεν γίνεται.
 Εγώ απογοητεύτηκα με ότι είδα. Έχουμε καλαμπόκια, σιτάρια, τριφύλλια. Υπάρχει κάποια δυναμική καλλιέργεια στη Φλώρινα; Νομίζω ότι πρέπει να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και γι’ αυτό είπαμε να συστήσουμε και αυτήν την ομάδα εργασίας. Γιατί αυτοί με τα κοστούμια μέχρι τώρα που διοικούσαν και νόμιζαν ότι τα ξέρουν όλα, μάλλον τα κάνανε λάθος όλα. Άρα από εσάς θα βγει το θετικό αποτέλεσμα. Εσείς θα ξεκινήσετε κι εμείς ακολουθούμε.».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι, στο σύνολό τους, είδαν με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή.
Σε πρώτη φάση, τα μέλη που συγκροτούν την ομάδα εργασίας είναι τα εξής:

- Ματενίδης Χαράλαμπος (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμυνταίου)
- Τζουβάρας Παναγιώτης (Δασικός Συνεταιρισμός Λεχόβου)
- Γιαννιτσόπουλος Γιώργος (ΑΣΕΠΑ Αμυνταίου)
- Μινόπουλος Δημήτριος (Κτηνοτρόφος)
- Σαρρής Αντώνης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φλώρινας)
- Θεοδωρόπουλος Αναστάσιος (Αγροτοκτηνοτρόφος)
- Μαλίνος Πέτρος (Αγρότης)
- Κακαράτζας Νίκος (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Πρεσπών)
- Στεργίου Νίκος (Πρόεδρος Αγροτ. Συνετ. Φασολοπαραγωγών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»)
- Δημητρόπουλος Αντώνης (Πρόεδρος Αγροτ. Συνετ. «οι Πρέσπες»)
- Αντωνιάδης Πέτρος (Γεωπόνος)
- Μιχαηλίδου-Παππά Βασιλική (Διευθύντρια ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας)
- Μυρσίνη Μαλάκου (Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών)
- Λητώ Παπαδοπούλου (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών)
- Μιχαηλίδης Δημήτρης (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)
- Εκπρόσωπος Ε.Α.Σ. Φλώρινας (θα οριστεί)
Η ομάδα εργασίας έχει περιθώρια διεύρυνσης και θα οριστικοποιηθεί σε επόμενες συναντήσεις. Ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Π.Ε. Φλώρινας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου