Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Επιχειρούμε… τοπικά!

Το επίμαχο θέμα  της εποχής μας , για το οποίο μικροί και μεγάλοι κάνουν λόγο , δεν είναι άλλο από εκείνο της οικονομικής κρίσης. Μία κατάσταση που αποτελεί βάρος στις πλάτες των Ελλήνων αλλά εντονότερα στους νέους οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν το μεγάλο τους ξεκίνημα έχοντας εφόδια, αλλά όχι εργασιακές ευκαιρίες.
Προκειμένου να έρθουμε κοντά στο
πρόβλημα και  να αντιληφθούμε την επιρροή της οικονομικής κρίσης στον εργασιακό τομέα, κάναμε την έρευνα μας , ερχόμενοι σε επαφή με τους επιχειρηματίες και  τους εργαζόμενους της πόλης της  Φλώρινας.
Αυτό που αντιληφθήκαμε είναι ότι η κάθε πλευρά έχει επηρεαστεί αρκετά από το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές είτε θετικές, είτε αρνητικές , όμως  έχουν αναπτυχθεί λόγω των δυσκολιών και άλλες έννοιες που ίσως στο παρελθόν να είχαν ξεχαστεί , όπως η έννοια της αλληλεγγύης, της βοήθειας και του πραγματικού ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο μέσα στις δυσκολίες.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες μας συνεντεύξεις είχαν  να κάνουν  με επιχειρηματίες- ιδιοκτήτες  της Φλώρινας, ο οποίοι μας περιέγραψαν το πώς η οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.  Ένα πρώτο στοιχείο  το οποίο είναι αρκετά  εμφανές ως απόρροια  της οικονομικής κρίσης , είναι η  μειωμένη προσέλευση του κόσμου , λόγω των περικοπών , ή οι παρέες πολλών ατόμων που αποτελεί μια  «νέα» εικόνα στο πελατολόγιο των καταστημάτων.
Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα ισχυρίστηκαν  πως παραμένουν ίδια (ενοίκια , φόροι , εργαζόμενοι κτλ ), όμως πλέον δεν πληρώνονται με την ίδια ευκολία εφόσον ο προϋπολογισμός είναι όλο και λιγότερος κάθε φορά. Για τις συνθήκες εργασίας, οι ιδιοκτήτες  παραδέχτηκαν ότι η μείωση εσόδων οδηγεί σε περικοπές προσωπικού και αυξημένες ώρες εργασίας, κάτι που δεν τους είναι  ευχάριστο. Τέλος,  σχολιάστηκε  το γεγονός της μείωσης  των τιμών προκειμένου να προσελκύσουν  τον κόσμο να βγει  χωρίς να σκέφτεται κάποιος πως θα υπερβεί τις οικονομικές δυνατότητές του.
Στη συνέχεια πήραμε συνεντεύξεις από νέους εργαζόμενους φοιτητές οι οποίοι μας περιέγραψαν τι εργασιακές συνθήκες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι. Αυτά  που σχολίασαν και τόνισαν πρώτα , ήταν  η μείωση των μισθών τους σχεδόν κατά το ήμισυ, κάνοντάς τους να πιστεύουν πως δουλεύουν, όπως οι ίδια ισχυρίστηκαν ,για «ψίχουλα» και το γεγονός ότι εργάζονται ανασφάλιστοι . ‘Όλα αυτά τους βάζουν  στη διαδικασία να σκεφτούν ότι και χάνουν τον καιρό τους ,γιατί θα μπορούσαν να ασχολούνται με τη σχολή τους,  και δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες που τους οδήγησαν στην εύρεση εργασίας.
Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου σχολίασαν ότι από την κρίση και μετά είναι αισθητή η μείωση της, καθώς  μόνο μικρές- νεαρές ηλικίες βγαίνουν πλέον και πάλι όχι με την ίδια συχνότητα αλλά και η χειρονομία του φιλοδωρήματος  πλέον είναι σπάνια. Τέλος σχολιάστηκε το γεγονός των αλλαγών των τιμών καθώς ως εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν πως αυτό εξαρτάται από τον επιχειρηματία κάθε μαγαζιού καθώς έχουν δει να κατεβάζουν αλλά ακόμη και να ανεβάζουν τις τιμές . Κύρια βάση δίνουν στις τιμές της μεσημεριανής ζώνης καθώς τα ποτά πάνω κάτω έχουν παραμείνει στην ίδια τιμή.
Μέσα από την έρευνά μας και την άμεση επαφή με τους πρωταγωνιστές αυτού του οικονομικού φαινομένου , συνειδητοποιήσαμε τις δύσκολες καταστάσεις που περνάει ο κάθε Έλληνας στον αγώνα της επιβίωσης αλλά και τις αντίρροπες  συναισθηματικές καταστάσεις που δημιουργούνται  προσπαθώντας ο καθένας από τη μία να κοιτάξει το  οικονομικό του συμφέρον, πολλές φορές εις βάρος κάποιου, και από την άλλη ,επειδή όλοι περνάνε τις ίδιες δυσκολίες, να έρχεται στο προσκήνιο  η έννοια «αλληλεγγύη» . Κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια  αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα  τουΜαχάτμα Γκάντι « Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.».
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν…

ΑΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ζ΄ εξάμηνο (3107)
ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΤΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Ε΄ εξάμηνο (3465)
ΔΡΟΓΓΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Ζ΄ εξάμηνο (3128)

ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ:Ζ΄ εξάμηνο (3197)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου