Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

«Τα μουσεία στο κόκκινο»

Η Φλώρινα, αν και είναι μια μικρή πόλη, διαθέτει τρία μουσεία, το αρχαιολογικό, το λαογραφικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης. Επισκεφτήκαμε λοιπόν τα μουσεία αυτά με σκοπό να συλλέξουμε στοιχεία σχετικά με την επισκεψιμότητα, την προσβασιμότητα, τα εκθέματα, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό που απασχολείται και να αναδείξουμε προβλήματα που τυχόν υπάρχουν.



Η πρώτη μας επίσκεψη έγινε στο αρχαιολογικό μουσείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε, από το 2010 μέχρι το 2014 παρατηρούμε πως η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Υψηλά παραμένουν οι μήνες Αύγουστος και ο Οκτώβριος λόγω εκδρομέων και επισκέψεων σχολείων. Η βασική είσοδος για το μουσείο έχει τιμή 2 ευρώ, ενώ για τους ηλικιωμένους άνω των 65 η τιμή είναι 1 ευρώ και στους φοιτητές η είσοδος είναι ελεύθερη.Οι  τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές ακόμα και την εποχή της κρίσης. Το μουσείο περιλαμβάνει πέντε αίθουσες που απλώνονται σε δύο ορόφους με ποικιλία εκθεμάτων που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Απασχολούνται επτά άτομα προσωπικού και τηρούνται οι ώρες λειτουργίες, στο συγκριμένο μουσείο δεν εντοπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα.


Αντίθετα, κατά την επίσκεψή μας στο λαογραφικό μουσείο συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στη λειτουργία και τις εγκαταστάσεις. Καταρχάς, δεν ισχύει το ωράριο λειτουργίας, από τύχη καταφέραμε να μπούμε. Επίσης, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται είναι εντελώς ακατάλληλο να φιλοξενεί τα εκθέματα. Πληροφορηθήκαμε πως στο συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων μετά από επικοινωνία με τον υπεύθυνο, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο και ενημέρωση. Για να πραγματοποιηθεί μια ξενάγηση θα πρέπει να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός επισκεπτών (γκρουπ) άρα οι ατομικές επισκέψεις κρίνονται αδύνατες. Παρά τα προβλήματα, τα εκθέματα του μουσείου είναι αξιόλογα και δίνουν αρκετά στοιχεία για την ζωή των κατοίκων. Το συγκεκριμένο μουσείο δεν απασχολεί κάποιο μόνιμο προσωπικό.


Τέλος, το μουσείο σύγχρονης τέχνης το οποίο επιχειρήσαμε να επισκεφτούμε ουκ ολίγες φορές, δεν καταφέραμε να το βρούμε ποτέ ανοιχτό, επομένως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπολειτουργεί. Δεν μπορέσαμε να συλλέξαμε περαιτέρω πληροφορίες.
Συμπερασματικά, καταλήγουμε ότι τα δύο από τα τρία μουσεία της πόλης της Φλώρινας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία, τη στέγαση και το προσωπικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση και να προωθήσει λύσεις που θα βοηθήσουν στη καλύτερη λειτουργία τους. Από την άλλη και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν τα μουσεία με τις επισκέψεις τους και τη διαφήμισή τους.
Η ιστορία είσαι εσύ!
Ελισάβετ Κοροσίδου
Μαρία Κώτση
Κωνσταντίνα Κοτσαποϊκίδου
Δημήτριος Πάτακας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου