Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πού οδηγεί η αγανάκτηση


Πού οδηγεί η αγανάκτηση
Οι τρεις εκδοχές για το αύριο των διαδηλωτών της πλατείας
Μεταξύ Πεταλωτή και Πάγκαλου θα προτιµήσω τον Λένιν, που έγραψε ότι στην πολιτική «αυθόρµητο είναι το συνειδητό σε εµβρυώδη κατάταση»: αν εκείνος είχε πει το σωστό, τότε το κίνηµα των «Αγανακτισµένων» θα ανελιχθεί σε ωριµότερες µορφές πολιτικής συνείδησης και δράσης ή θα εκφυλιστεί, αφού πρώτα µας ξεκουφάνει µε θορυβώδεις εξάρσεις µικροαστικής απελπισίας. 

∆εν γνωρίζω για την Ισπανία, για εδώ πάντως λογαριάζω πως οι «αγανακτισµένοι πολίτες» είναι στην πλειονότητά τους διορισµένοι (αξιοκρατικά ή µη, αυτό είναι συζητήσιµο) από τα δύο κόµµατα εξουσίας ή άνεργοι που θα δέχονταν να (επανα)προσληφθούν ακόµη και αναξιοκρατικά προκειµένου να λύσουν το πρόβληµα επιβίωσής τους. 
Το ανωτέρω γνώρισµα δεν τους αφαιρεί διόλου το δικαίωµα να µετέχουν ενεργά σε αντιµνηµονιακές και γενικώς σε αντικοινοβουλευτικές δηλώσεις και διαδηλώσεις (σ.σ.: η προχθεσινή, προφανώς, δηµιούργησε µε ένταση οδυνηρή έκπληξη), συµβάλλει ωστόσο η επισήµανσή του στην αυτογνωσία τους: την ηµέρα που είχαν πιάσει δουλειά οι ίδιοι, κάποιοι άλλοι, ικανότεροι ίσως, ξέµεναν στην ανεργία. Και τώρα που δυσκολεύονται πολύ λόγω της οικονοµικής κρίσης απορρίπτουν τα δύο (και όχι µόνο) κόµµατα επειδή αποδεικνύονται πλέον ανίκανα να τους βολέψουν ή να τους περιθάλψουν και αναζητούν νέους τρόπους, διαδικτυακούς κιόλας, για να βγουν από τον άναρχο - αυτόνοµο ατοµικισµό τους και έτσι να µπορέσουν να επιλύσουν το εργασιακό πρόβληµα· σαν πολιτικό «Ραντεβού στα τυφλά» µοιάζει ή σαν πολιτικό «Φτου κι απ’ την αρχή». ∆ιότι, ως γνωστόν, το µόνο δίδαγµα από την Ιστορία είναι ότι δεν διδασκόµαστε τίποτε από αυτήν. Οι «Αγανακτισµένοι» µοιάζει να επιχειρούν τώρα να επανεκκινήσουν τον συνδικαλισµό από µηδενική βάση, αφού ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ δεν σηµαίνουν για την πραγµατική απελπισία τους τίποτα περισσότερο από συνδικάτα ξεπουληµένα στο «σύστηµα». Τα αντικοινοβουλευτικά και τα αντικοµµατικά συνθήµατα φαίνεται εξάλλου πως τους εκφράζουν πλήρως σ’ αυτήν την πρωτόλεια φάση. Η βασική αδυναµία αυτής της αγανακτισµένης και κάθετης απαξίωσης των πάντων, ακόµη και της Βουλής, έγκειται στο ότι µε τον τρόπο της επιβεβαιώνει πως τη λύση για τα δικά µας εργασιακά προβλήµατα εξακολουθούµε να την περιµένουµε από τους άλλους, χτυπιόµαστε και ποδαρίζουµε σαν το αγανακτισµένο παιδάκι που θρηνεί και αντιδρά εναντίον της µητέρας του µέσα στην αγκαλιά της µητέρας του· η πολιτική ενηλικίωση καθυστερεί έτσι, αλλά δεν παύει να είναι συγκεκριµένη: ή αφήνουµε πίσω τις ύβρεις και την άκριτη «αγανάκτηση» και ιδρύουµε τα νέα καλά κόµµατα ή εντασσόµαστε στα υπαρκτά και, αν µπορούµε, τα αλλάζουµε ένδοθεν. Tertium non datur. 
Εκτός από το να οργανωθούν σε ένα νέο κόµµα ή να εκφυλιστούν, έχουµε και µια τρίτη εκδοχή: οι «αγανακτισµένοι» θα πιέζουν µε ολοένα πιο µαζικές και πιο µαχητικές διαδηλώσεις και για χρονικό διάστηµα κάµποσο ώστε να αποσταθεροποιήσουν τελικά την κυβέρνηση και να την εξαναγκάσουν να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Με δεδοµένη τη γενικότερη κυβερνητική αστάθεια, η βεβιασµένη προσφυγή φαίνεται ήδη πιθανή. 
Μίμης Σουλιώτης
Πηγή: Τα Νέα

14 σχόλια:

  1. ΤΑ ΝΕΑ, δηλ. ΔΟΛ - αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπως όψιμη η ανησυχία, έστω και δημοσιογραφικά εκφρασμένη, του πανεπιστημιακού κ. Σουλιώτη, ο οποίος, καταπώς ο ίδιος λέει, λογαριάζει πως οι αγανακτισμένοι πολίτες (χωρίς εισαγωγικά κ. Σουλιώτη) είναι διορισμένοι ή άνεργοι. Λογαριάζει λάθος: μια περιήγηση μεταξύ των αγανακτισμένων την Κυριακή το απόγευμα μετά τις 18.00 στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, θα τον πείσει πως οι μεν διορισμένοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των αναξιοκρατικώς προσληφθέντων στο δημόσιο, οι δε άνεργοι, εκ των πραγμάτων, δικαιούνται και νομιμοποιούνται να παλεύουν για το μέλλον τους. Τώρα, αν μέσα στο πλήθος μετρηθούν και κάποιοι που ανήκουν σε κατηγορίες με επιλήψιμα χαρακτηριστικά, αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει την ποιότητα της κίνησης των αγανακτισμένων.
    Ο κ. Σουλιώτης, κλείνει το κείμενό του με προβλέψεις για το μέλλον της κίνησης. Θα συμφωνήσω μόνο με την πρόβλεψη για εκφυλισμό. Το αν θα γίνει κόμμα (αυτό κι αν είναι εκφυλισμός) ή θα ρίξει την κυβέρνηση, αυτό περισσότερο φανερώνει την αδυναμία αντίδρασης των υπαρχόντων κομμάτων και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Η κυβερνητική αστάθεια, η ανικανότητα και η βεβιασμένη προσφυγή στις κάλπες, είναι χαρακτηριστικά του υπάρχοντος σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για το απίστευτο σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει.
    Οι αγανακτισμένοι πολίτες δικαιούνται να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν, να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους, να κάνουν αισθητή τη σιωπηρή παρουσία τους και, κυρίως, να χαλάνε την ησυχία των "καλών πολιτών" (εδώ μπαίνουν εισαγωγικά, κ. Σουλιώτη), αυτών που βολεμένοι στις συμβατικά οριζόμενες πολιτικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές τους αντιλήψεις, την καλή οικονομική τους κατάσταση και το κοινωνικό κύρος που θεωρούν ότι με κόπο απέκτησαν. Με λίγα λόγια, χαλάνε την ησυχία των Λαυρέντηδων, κ. Σουλιώτη, το status των οποίων περιέγραψε με ανεπανάληπτο τρόπο ο Μανόλης Αναγνωστάκης στο ποίημα Επιτύμβιον (είμαι απολύτως βέβαιος ότι το γνωρίζετε).
    Εμείς οι πολίτες, αγανακτισμένοι ή μη, περιμένουμε από τους πανεπιστημιακούς να σταθούν δίπλα στις δίκαιες φωνές, να δηλώσουν συμπαράσταση με τη φυσική τους παρουσία στις αυθόρμητες συγκεντρώσεις και να δώσουν, με τη γνώση που διαθέτουν, πνοή και οράματα σε όλους και κυρίως στα νέα παιδιά, αυτά στα οποία οφείλετε, κ. Σουλιώτη, τη θέση που κατέχετε στο Πανεπιστήμιό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hokus Pokus ... δυστυχώς για σενα απάντηση δεν θα πάρεις. Δεν ενδιαφέρεται ο Σουλιώτης για την γνώμη σου. Χρισιμοποιει το χώρο μονο για ανεβάζει τα γραπτά του. τίποτα άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο βιβλιοθηκάριος που έγινε πανεπιστημιακός δε συνηθίσει να απαντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είναι ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος!! και καθόλου μίζερος...και πολύ φοβάμαι τα πικρόχολα σχόλια προέρχονται από αυλοκόλακες του που χύνουν ανώνυμα το δηλητηριάκι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η σπουδαιότητα των πνευματικών ανθρώπων φαίνεται στην κοινωνική τους προσφορά: όταν υπάρχει μαρτυράει την έγνοια για το συνολικό καλό και αυτό το αναγνωρίζει η κοινωνία και όχι μεμονωμένα άτομα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε πρόκειται αυστηρά για αυλοκόλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα Hokuw Pokus των 8,30 οτι η αναγνώριση και η σπουδαιότητα του ανθρώπου και δη του πανεπιστημιακού επιβεβαιώνεται απο την κοινωνία και το έργο τους , και όχι απο κλειστά κυκλώματα όπου αυτοναγορεύονται τα μέλη τους σε αυθεντίες . Οσον αφορά τον κ. καθηγητή με δυσκολία και απο ευγένια δεν θα αναφερθώ σε προσωπικό επίπεδο.Την επόμενη φορά όμως που θα βγεί με αυτόν τον προκλητικό τρόπο γραφής δεν θα του κάνω την χάρη . Αρκετα με τους υποκριτές και τους δήθεν.
    Μήπως σας θυμίζει τίπουα το ΑΣΥΛΟ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φλώρος Θαλασσινός5 Ιουνίου 2011 στις 1:24 μ.μ.

    Στη Φλώρινα, πέρα από την διεθνώς αναγνωρισμένη μεμψιμοιρία μας, γνωριζόμαστε τουλάχιστο καλά. Έχουσιν γνώση οι Φλωριναίοι φύλακες, επιπλέοντες βέβαια στον ωκεανό του ιλιγγιώδους κομπλεξισμού τους. Τα "ΝΕΑ" στη Φλώρινα κυκλοφορούν περιορισμένα και οι έχοντες γνώση φύλακες που έλαβαν την έντυπη γνώση, θα ήταν φυσιολογικά ολίγοι. Να που υπάρχουν όμως και τα
    blogs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 10.31 για ποιά χάρη μιλάτε? σε ποιόν θα κάνετε τη χάρη?? ανώνυμοι υβριστές της πλάκας είστε...που παριστάνετε τους πανεπιστημιακούς ....ένα μάτσο μικροαστοί κομπλεξικοί, εξουσιολάγνοι φθονείτε κάποιον που τα καταφέρνει απλώς καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. welcome φλώρε...λείπουν τα σχόλια σου...και οι τόσο εύστοχες παρατηρήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τόσο μπλοκαρισμένο και πολιτικά αμήχανο Σουλιώτη, πρώτη φορά διάβασα...φοβικό, συστημικό και αμήχανο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tο δεύτερο σχόλιο ειναι δικό μου.
    Προ ημερών έκανα ένα ακόμη σχόλιο σε μια αλλη ανάρτηση του εν λόγω κυρίου, η οποία επίσης είχε δημοσιευτεί στα ΄΄ΝΕΑ΄΄. Φυσικά εκεί το μοναδικό σχόλιο ηταν το δικό μου.
    Υπογράφω ως ανώνυμος επειδή ετσι είμαι όντως, δηλαδή αν πω οτι λεγομαι Νικολόπουλος, Αποστολίδης, Βρεττός, Δημητριάδης, τι θα αλλάξει? Αφού δεν είμαι ο δήμαρχος , ο βουλευτής , ο Νομάρχης κ.λ.π. τι σημασία εχει ποιός είμαι.
    Και εκεί είναι η γοητεία του blog. Να μπορεί αυτός που δημοσιεύει να κάνει την αυτικριτική του και να εισπράττει τα δέοντα από αυτους που τον διαβάζουν.
    Διαλέξτε όποιο όνομα θέλετε. Και μην μου φέρετε λαμπάδα το Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΑΨΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΒΡΕ ΧΩΡΙΑΤΕΣ. ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΤΕ ΛΕΠΕΣΚΕΣ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΑΣ. ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΤΑΥΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή