Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Για το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μακεδονίας
Συζητήθηκε το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία
πραγματοποιήθηκε ειδικά για τον λόγο αυτόν στην Φλώρινα. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας καταψήφισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο κινείται στην ίδια λογική, στα ίδια πλαίσια με αυτά των προηγούμενων διοικήσεων και στο οποίο τίθενται στόχοι στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στόχοι αντιλαϊκοί. 
Για τον τομέα της αγροτικής / κτηνοτροφικής παραγωγής, το Σχέδιο προτείνει τη δημιουργία καθετοποιημένων, συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τους παραγωγούς (για την πιπεριά, για το γάλα κλπ) . Δεν γίνεται ωστόσο καμία αναφορά στο τι εμποδίζει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο να επιβιώσει. Δε γίνεται αναφορά στην νέα ΚΑΠ και ποιοι ευνοούνται από αυτήν, δε γίνεται αναφορά στα δεκάδες εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι αγρότες για να επιβιώσουν (χαράτσια, φορολογία κτλ), δε γίνεται αναφορά σε αυτούς που καθορίζουν εν τέλει το κόστος παραγωγής, τις τιμές αγοράς του προϊόντος, που δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια που κυριαρχούν στον κλάδο. Ακόμα και αν δημιουργηθούν τέτοιες επιχειρήσεις, θα έχουν λειτουργία και δράση ακριβώς προσαρμοσμένη στο παραπάνω πλαίσιο, και ως εκ τούτου δε μπορούν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων. Άλλωστε με το νόμο 4015/2011, οι συνεταιρισμοί που θα μπορούν να υπάρχουν, θα λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρίες, στις οποίες θα συμμετέχουν ως «μεριδούχοι» οι μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες.
Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια και μια σχετική ανακούφιση θα προσέφεραν η μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, η κατοχύρωση κατώτερων τιμών, η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από δημόσιες δομές χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών.
Το Σχέδιο κάνει λόγο για δημόσια ΔΕΗ και ορυχεία, αλλά αυτό σημαίνει κατάργηση της οποιασδήποτε μορφής δραστηριότητας ιδιωτών. Όμως η περιφερειακή αρχή ούτε έχει ούτε είχε ποτέ τέτοια θέση. Τα περί «αδιαπραγμάτευτης στάσης σε σχέση με το αγαθό της ενέργειας» είναι για λαϊκή κατανάλωση. 
Η τηλεθέρμανση της Φλώρινας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. 
Έστω και έτσι όμως θα πρέπει να προβλεφθεί να περιλαμβάνει και όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο φορέας κατασκευής και διαχείρισής του (ΔΕΑΥΦ) να μην λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας να ολοκληρωθεί με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης. 
Τα συγκοινωνιακά έργα που αναφέρονται, είναι αυτά που θεωρητικά σχεδιάζονται εδώ και δεκαετίες. Γίνεται όμως μόνο μια γενική αναφορά χωρίς καμία πρόβλεψη για την εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης 
Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Φλώρινας αντιμετωπίζονται ως υποστηρικτικός χώρος των επιχειρήσεων. Η σύνδεση με την παραγωγή, η έξυπνη εξειδίκευση, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης εξασφαλίζουν στους ιδιώτες δωρεάν ή φθηνή τεχνογνωσία και νέους εργαζόμενους με ελάχιστες ή και καθόλου απολαβές. Διεκδικούμε την άμεση καθιέρωση δωρεάν σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών με δημιουργία σύγχρονης φοιτητικής Εστίας και Λέσχης. 
Ο τομέας του Περιβάλλοντος προσεγγίζεται ως διαχείριση των πόρων και μόνον. Δεν γίνεται αναφορά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας. Απουσιάζει ένα πρόγραμμα προστασίας του υδάτινου πλούτου και οποιαδήποτε αναφορά στην οικολογική επιβάρυνση της Βεγορίτιδας. Απαιτείται τουλάχιστον η διεξαγωγή πλήρους μελέτης για τον προσδιορισμό του επιπέδου ρύπανσης της. 
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεταφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας στις Περιφέρειες. Η λειτουργία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας αποτελεί βασική και καθολική υποχρέωση του Κεντρικού Κράτους. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα πέρα από το αίτημα για την μεταφορά της αρμοδιότητας δεν αναφέρει λέξη για το πώς θα μπορέσει η Περιφέρεια να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό, τι θα γίνει με τα χαράτσια σε βάρος των ασθενών (5ευρω, 20ευρω), πώς θα καλύψει την αναγκαία χρηματοδότηση. Πολυδιάσπαση του συστήματος υγείας οδηγεί με ακρίβεια – αρχικά – σε αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων και τελών, παραπέρα χειροτέρευση των παροχών υγείας αλλά και των εργασιακών σχέσεων και τελικά στην εισβολή των ιδιωτικού κεφαλαίου και την μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση. Σε κάθε περίπτωση συνεπάγεται αποκλεισμό των μεγάλων τμημάτων του λαού από την παροχή Υγείας. Το ζήτημα της δημιουργίας Κέντρων Υγείας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις Πρέσπας αλλά να σχεδιαστεί ένα πλήρες δίκτυο κέντρων υγείας καλά στελεχωμένων που να μπορούν να αντιμετωπίζουν βασικά περιστατικά χωρίς να χρειάζεται να καταλήγουν στο Νοσοκομείο Φλώρινας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ΚΑΦΚΑ στο Αμύνταιο και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. 
Για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας το Επιχειρησιακό Σχέδιο υιοθετεί όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα. Μιλά για προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής που το μόνο που κάνουν είναι να προμηθεύουν τις επιχειρήσεις με φθηνό ανασφάλιστο δυναμικό και τα προγράμματα ελεημοσύνης της κοινωφελούς εργασίας που ανακυκλώνουν την ανεργία μεταξύ μάλιστα των ομάδων του πληθυσμού που έχουν περισσότερη ανάγκη στήριξης. 
Το επιχειρησιακό Σχέδιο δεν κάνει κουβέντα για τις βασικές σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, την πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά πόσο πίσω βρίσκεται σε σχέση με τις λαϊκές απαιτήσεις. Το κολυμβητήριο της Φλώρινας δεν χρησιμοποιείται, υπάρχει παντελής απουσία προγραμμάτων μαζικού, ερασιτεχνικού αθλητισμού για κάθε ηλικία. Δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων στα αγαθά του πολιτισμού. Το Ωδείο Φλώρινας λειτουργεί με τεράστιες δυσκολίες και με την επιβολή διδάκτρων. Θεωρούμε ότι τόσο το Ωδείο όσο και άλλες σχολές που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την τέχνη θα πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και να καταργηθούν ή έστω να μειωθούν δραστικά τα δίδακτρα που επιβάλλονται
Ο τουρισμός και η αναψυχή πρέπει πρώτα πρώτα να αντιμετωπίζεται ως βασική σύγχρονη ανάγκη των εργαζομένων και της νεολαίας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας να αναβαθμιστεί και να εξοπλιστεί. Να λειτουργεί από Δημόσιο Φορέα και να συνδεθεί με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και σχολικού αθλητισμού.
Τα προβλήματα που πλήττουν και την περιοχή μας, η ανεργία, το ξεκλήρισμα των αγροτών και κτηνοτρόφων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η υποβάθμιση της Υγείας και της παιδείας του λαού δε μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο ενός δρόμου ανάπτυξης όπου κυριαρχεί η αναρχία, η εκμετάλλευση και το κυνήγι του κέρδους. Η Τοπική Διοίκηση δεν πρέπει να παίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Κυβέρνησης και Επιχειρήσεων ώστε να υλοποιείται η πολιτική του Κεφαλαίου .
Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο που ακολουθείται. Αυτός ο αγώνας πρέπει να καταλήγει σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου