Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάντηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό στην Π.Ε. Φλώρινας

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ευρεία συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Φλώρινας. 

 Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αμαλία Κούσκουρα, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Κωτσίδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Π.Δ.Μ. κ. Παντελής Αργυριάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Μιχάλης Καρακόλης, εκπρόσωποι της Δ/σης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΠΕΝ, εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας, εκπρόσωποι της ΑΝΚΟ, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πλήθους φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Φλώρινας.
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συνοπτική παρουσίαση από τη μελετητική ομάδα των κυριοτέρων σημείων του Β1’ σταδίου του ΠΠΧΣΑΑ.
 Τη συζήτηση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν τα προβλήματα και οι απόψεις των φορέων σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ έκανε συνοπτική αναφορά στις προτάσεις που η Π.Ε. Φλώρινας κρίνει απαραίτητο να συμπεριληφθούν στον χωροταξικό σχεδιασμό της Π.Δ.Μ. και την καθιστούν νομό πρωταρχικής σημασίας.
 Πιο συγκεκριμένα:
- Την επέκταση καθορισμού της Περιοχής Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων (ΠΕΧΠ) της ευρείας ζώνης εξόρυξης λιγνίτη που περιγράφεται στη παράγραφο Δ.3.8 της ΣΜΠΕ, προς τα βόρεια (οικισμοί Κλειδίου – Βεύης – Αχλάδας) καθώς και εκεί η εξόρυξη λιγνίτη έχει επιδράσει σημαντικά στο τοπίο της περιοχής και μελλοντικά τα φαινόμενα αυτά τείνουν να ενταθούν.
- Την επέκταση της Περιοχής Οργάνωσης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) πρωτογενούς τομέα με ειδίκευση στην αμπελουργία που προτείνεται στην περιοχή Αμυνταίου (παράγραφοι Δ.3.7 και Δ.4.7 της ΣΜΠΕ), περιμετρικά της πόλης του Αμυνταίου (ιδιαιτέρως ανατολικά προς Άγιο Παντελεήμονα και δυτικά βορειοδυτικά προς Ξινό Νερό – Πέτρες). Η ανωτέρω επέκταση κρίνεται σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση και αξιοποίηση του κλάδου της οινοπαραγωγής, ο οποίος έχει μακρόχρονη παράδοση στη συγκεκριμένη περιοχή και εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ εν τέλει μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη ενός σημαντικότατου εξαγωγικού κέντρου προϊόντων οινοποιίας.
- Την πρόβλεψη «κτηνοτροφικών οικισμών» στο πλαίσιο καθορισμού ευρέων ζωνών ανάπτυξης (παράγραφος Δ.3.7) όπου υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούν να διατηρούνται μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς είναι γνωστό ότι σε πολλούς οικισμούς της Π.Ε. Φλώρινας λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες μικρής δυναμικότητας, οι οποίες λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν.
- Την προσθήκη ζώνης ανάπτυξης αστικών δραστηριοτήτων (παράγραφος Δ.3.7) και στην περιοχή του Αμυνταίου καθώς πληροί τις προϋποθέσεις θέσπισής της (άτυπη βιομηχανική περιοχή και μεγάλης έκτασης υπό κατάργησης στρατοπέδου δυτικά του οικιστικού ιστού της πόλης του Αμυνταίου).
- Την προσθήκη στην υποπαράγραφο «ως προς τις αστικές παρεμβάσεις, τις αναπτυξιακές και τις κοινωνικές υποδομές» της λειτουργίας του κολυμβητηρίου στην πόλη της Φλώρινας, το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί (παράγραφος Δ.4.4).
- Την προσθήκη στην υποπαράγραφο «ως προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον» καθορισμού χώρου αποθήκευσης – απόθεσης Αποβλήτων Εκσκαφών – Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) καθώς τέτοιος σήμερα δεν υφίσταται με επίπεδο εξυπηρέτησης την Αναπτυξιακή Ενότητα Δήμων Φλώρινας - Πρεσπών (παράγραφος Δ.4.4).
- Την πρόβλεψη για την εναρμόνιση/ ενσωμάτωση των υφιστάμενων ειδικών σχεδίων με τον υποκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου (όπως π.χ. η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών ή η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Πισοδερίου με το υπό εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πρεσπών -παράγραφος Γ.4.5).
- Την περεταίρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα καθώς εκεί υπάρχουν υφιστάμενες υποδομές και η πόλη της Φλώρινας έχει υπάρξει στο παρελθόν κέντρο της πανεπιστημιακής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
- Την επαναλειτουργία του εγκαταλειμμένου ζωολογικού κήπου της Φλώρινας ως πόλου τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής.
- Την ειδική αναφορά για την τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση των ορειβατικών Ευρωπαϊκών μονοπατιών που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας καθώς και τους νέους αρχαιολογικούς χώρους που ανακαλύπτονται και αναδεικνύονται στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.
- Την προσθήκη στην υποπαράγραφο «για το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Φλώρινας» της προστασίας και ανάδειξης των νέων τύπων οικοσυστημάτων που έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται στις περιοχές των τεχνητών φραγμάτων Παπαδιάς – Κολχικής Τριανταφυλλιάς αλλά και άλλων μικρότερων ταμιευτήρων στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας (παράγραφος Δ.4.4).
- Η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ α.ε. στην περιοχή που συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση του Α.Ε.Π. της Περιφέρειας. Η ύπαρξη των έξι λιμνών και των έξι ταμιευτήρων και οι δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα (γεωργίας – κτηνοτροφίας) από την ύπαρξη μεγάλου υδάτινου δυναμικού και κατά συνέπεια οι δυνατότητες ανάπτυξης δευτερογενούς τομέα. Η ύπαρξη τριών τμημάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ενός τμήματος γεωπονίας τεχνολογικής εκπαίδευσης στην πόλη της Φλώρινας, Τέλος η γεωπολιτική θέση του νομού (διασύνδεση με τις γείτονες χώρες).
 Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα, βάσει τον ανωτέρω, ο Νομός Φλώρινας, στο παρόν σχέδιο, να καταταχθεί ως πόλος πέμπτου επιπέδου.
 Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.
 Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το χωροταξικό ως εργαλείο ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, κινούμαστε και σχεδιάζουμε. «Εμείς πάμε να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη τη στιγμή που η ίδια η χώρα και πολύ περισσότερο η ίδια η Ευρώπη δεν διαθέτει οδικό χάρτη», όπως επεσήμανε. «Δυστυχώς μιλάμε για μια Ευρώπη που αποδείχτηκε ότι στηρίζει το χρήμα και τις αγορές και βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη αξία και τις ελευθερίες των λαών, μια Ευρώπη που μαζεύει νεκρούς από τις θάλασσές της». Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία της Π.Δ.Μ. που, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τις όποιες προσπάθειες, μπαίνει πάνω από τη χωροταξία και τα επιχειρησιακά σχέδια, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα η περιοχή μας ήταν πάρα πολύ ευαίσθητη εν μέσω της διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ως προς το τι σχεδιάζουμε και τι διεκδικούμε. Μίλησε για τους πόρους που βάσει των νομικών πλαισίων οφείλει η πολιτεία στην περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον λιγνίτη, μπορούμε όμως να πάρουμε αποφάσεις επιστρατεύοντας νέες τεχνολογίες, υπερασπίζοντας τον φυσικό και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με αειφορία. Τάχθηκε υπέρ του σχεδιασμού με γνώμονα τα ανοιχτά σύνορα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ισορροπία στην ανάπτυξη προς όφελος του πολίτη, τον σεβασμό προς τις ανθρώπινες αξίες, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, ενώ υπερτόνισε την ανάγκη για κάθετες πολιτικές που θα αξιοποιούν κατάλληλα τις δυνατότητες κάθε περιοχής και όχι οριζόντιες πολιτικές που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες.  Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μπορούμε να απαιτήσουμε ιεραρχώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, όχι τις επιθυμίες. Αν είμαστε σοβαροί, τεκμηριωμένοι, ενωμένοι, έξω από ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και κόμματα, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε πολλά.»_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου