Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι πελεκάνοι στο επίκεντρο εθνικών και διεθνών συνεργασιών

Στο πλαίσιο των δικτύων συνεργασίας που έχουν πλέον καθιερωθεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για την προστασία των πελεκάνων, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) συμμετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Πρέσπα και Κερκίνη.

Στα τέλη Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα συνάντηση του διεθνούς προγράμματος με τίτλο «Διαχείριση υγροτόπων και διατήρηση του Αργυροπελεκάνου στη λεκάνη της Μεσογείου». Το πρόγραμμα συντονίζει η γαλλική ΜΚΟ Noé Conservation και αποσκοπεί στη βελτίωση διαχείρισης σημαντικών τόπων φωλιάσματος των πελεκάνων: της λιμνοθάλασσας Καραβαστά στην Αλβανία, τη λίμνης Σκαντάρ στο Μαυροβούνιο και της λίμνης Κερκίνης. Σε αυτό συμμετέχουν πολλοί κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, ενώ η ΕΠΠ έχει ρόλο συμβουλευτικό, λόγω της πολύχρονης εμπειρίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης δουλειάς της στους πελεκάνους. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στην περιοχή με έμφαση στα σημεία παρακολούθησης των αποικιών των πελεκάνων, ενώ έγινε και επίδειξη του νέου τηλεκατευθυνόμενου συστήματος που χρησιμοποιεί η ΕΠΠ για την παρακολούθηση των αποικιών.
H Δεύτερη Συνάντηση Εργασίας για τους Πελεκάνους, στα πλαίσια του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης, της ΕΠΠ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε στην Κερκίνη από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων παρακολούθησης που εφαρμόζει ο κάθε φορέας στην περιοχή του, αλλά και η συζήτηση σημαντικών θεμάτων διαχείρισης και απειλών που αντιμετωπίζουν αυτά τα σπάνια είδη των ελληνικών υγροτόπων και ο σχεδιασμός κοινών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα συνταχθεί Ετήσια Αναφορά για την κατάσταση των πελεκάνων στη χώρα ως αποτέλεσμα των συντονισμένων πλέον δράσεων των Φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου