Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

25η Μαρτίου, διπλή γιορτή, αλλά και η ημέρα του παγωτού


Στην αρχή της άνοιξης, και σχεδόν πάντα με ηλιόλουστες ημέρες, αλλά και με θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν, γιορτάζομε κάθε χρόνο την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, αλλά και την ημέρα του ευαγγελισμού.  Εκκλησιασμός και παρέλαση στον Κεντρικό δρόμο, τότε που η εξέδρα των επισήμων στηνόταν στην πλατεία, και τα πεζοδρόμια ήταν για όλους όσους ήθελαν να καμαρώσουν τα νιάτα στην παρέλαση.
Ήταν μια ξεχωριστή ημέρα, εκείνα τα χρόνια, 

τότε που η ώρα δεν άλλαζε, που δεν υπήρχαν πατατάκια, γαριδάκια και κόκα-κόλες, και όλα  σχεδόν τα προϊόντα είχαν την εποχή τους.  Η 25η Μαρτίου ήταν η ημέρα του παγωτού.  Ήταν η πρώτη ημέρα του χρόνου, που οι παγωτατζήδες μετά τον βαρύ χειμώνα, έβγαιναν στους δρόμους και πουλούσαν με καροτσάκια το δικό τους παγωτό, που ο καθένας το έφτιαχνε με την δική του συνταγή, με ντόπια υλικά και πολύ μεράκι.
Την  25η Μαρτίου το πρωί τα καροτσάκια των παγωτατζήδων έπιαναν θέσεις στον Κεντρικό και την πλατεία.  Κάθε παγωτατζής είχε την θέση του, αλλά και την ελευθερία να μετακινείται εκεί, που μαζευόταν ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά.  Και σαν τελείωνε η παρέλαση, το μεσημέρι, που ο ήλιος ήταν ακόμη πιο ζεστός, όλοι οι μαθητές έτρεχαν στα καροτσάκια για να γευτούν το παγωτό, το πρώτο παγωτό της χρονιάς. Αν ο καιρός δεν ήταν καλός, η ημέρα του παγωτού μεταφερόταν μερικές μέρες αργότερα, μετά την 25η Μαρτίου.
Χωνάκι, κασάτο και κυπελλάκι, που τα γέμιζαν οι παγωτατζήδες με ένα κουτάλι, μέσα από το δοχείο του παγωτού. Ένα καρότσι ολόκληρο για να μεταφέρει το μεταλλικό δοχείο του παγωτού, που ήταν χωμένο μέσα στο χιόνι. Το χιόνι το έφερναν από τις ανήλιες πλαγιές των βουνών και ήταν  ο μόνος τρόπος να φτιάξεις παγωτό, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι κατάψυξης του παγωτού. Αργότερα το χιόνι έγινε πάγος, που το αγόραζαν από τα παγοποιεία της πόλης μας.
Ο παγωτατζής Φώνης Αγγελίδης 
με το τρίκυκλό του. 
Οι μαθητές του Ιδιωτικού Γυμνασίου Φλωρίνης, 
του Δάγλα, 
τρώνε παγωτό σε μια εκδρομή 
στην Γεωργική Σχολή, 
το 1963 περίπου.
Οι τελευταίοι παγωτατζήδες ήταν ο Πέτρος Σαμαράς (Μπόλετς), που έγραφε στο καρότσι του «Το Βίτσι».  Ο Ιωάννης Σεραφείμ ή Ματσκαλούλες, πιο γνωστός ως Πάππους, και ο γιός του Στέφος Πέτρου. Ο Ηρακλής Τσελίδης, που στο καρότσι του έγραφε «Η μέλισσα», και φώναζε «γλυκό σαν μέλι».  Ο Φώνης Αγγελίδης, με επιγραφή στο καρότσι «Ο πύραυλος» και φώναζε «δόντια παγώνω και καρδιές δροσίζω …». Ο Βασίλης Μαυρόπουλος, που στο καρότσι έγραφε «Ο βοριάς» και φώναζε « Οοοο   βοριάααας».  Ο Θεόδωρος Νιτσάγιας, που στο καρότσι του έγραφε «Ίρις». Το 1962 άνοιξε το πρατήριο της ΕΒΓΑ με βιομηχανοποιημένο παγωτό. Τα παγωτά ΕΒΓΑ πουλιόταν στους δρόμους με καρότσια από τον Κώστα Αράχη και τον Νίκο Μπόγδη. Αυτοί φώναζαν: «Έβγα να πάρεις ΕΒΓΑ παγωτό…».  Αλλά και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης μας την 25η Μαρτίου άρχιζαν να σερβίρουν παγωτό. Στα ζαχαροπλαστεία απολάμβαναν το παγωτό τους οι μεγάλοι, σε μπολάκι και με το κουταλάκι, σε αντίθεση με τα παιδιά που έγλειφαν το παγωτό από το χωνάκι ή το κασάτο.
Μετά την 25η Μαρτίου τα καροτσάκια με τα παγωτά ήταν στους δρόμους. Αν χαλούσε ο καιρός σταματούσαν για λίγο να φτιάχνουν παγωτό. Ήταν ένα διάλειμμα, για να ξαναρχίσουν πάλι να πωλούν παγωτό στις ηλιόλουστες μέρες. Οι γονείς μάλωναν τα παιδιά τους, που ζητούσαν μια δραχμή για να πάρουν παγωτό. Τα μάλωναν επειδή φοβόταν μην αρρωστήσουν. Μην πιαστεί η φωνή τους. Τα παιδιά όμως δεν καταλάβαιναν. Και ποιος μπορούσε να αντισταθεί στον Φώνη που μετά έγινε ιερέας, (ο παπά – Φώνης Αγγελίδης), που έφτιαχνε μοναδικό παγωτό, αλλά και στίχους και ποιηματάκια;  Φώναζε στις γειτονιές και τα παιδιά έτρεχαν γύρω από το καρότσι του. Η μελωδική και δυνατή φωνή του ακουγόταν παντού.  Αστειευόμενος φώναζε:  «Ποιος θα βρει το χρυσό ελεφαντάκι που είναι μέσα στο παγωτό;». Τα παιδιά σκορπούσαν στα σπίτια τους, για να πάρουν μια δραχμή  για το παγωτό. Μετά μαζευόταν γύρω από το καρότσι, και καθώς ο Φώνης ετοίμαζε τα παγωτά,  κάθε παιδί σκεφτόταν: «που ξέρεις μπορεί το χρυσό ελεφαντάκι να είναι μέσα στο δικό μου παγωτό». Ελεφαντάκι όμως δεν υπήρχε. Το παγωτό όμως ήταν γευστικότατο και άφθονο.  Ο Φώνης με τραγούδια και στιχάκια περνούσε από όλες τις γειτονιές και γύριζε στο σπίτι του μόνο όταν άδειαζε το δοχείο του παγωτού. Η μέρα για αυτόν είχε τελειώσει. Είχε βγάλει το μεροκάματο, και άρχιζε να φτιάχνει το παγωτό της επόμενης μέρας.
Σήμερα υπάρχουν πολλών ειδών παγωτά. Τα βρίσκεις παντού. Έχεις την οικονομική άνεση να τα αγοράσεις, αλλά η νοσταλγία του παλιού Φλωρινιώτικου παγωτού μένει μέσα μας. Νοσταλγικό εκείνο το παγωτό, όσο και τα παιδικά μας χρόνια.
Δημήτρης Μεκάσης

14 σχόλια:

  1. Μα καλά είσαι ....απίθανος κύριε Δημήτρη.Πράγματι όπως και όπως περιμέναμε πιτσιρίκια την παρέλαση της 25ης Μαρτίου για να παρελάσουμε και μετά να φάμε...ΠΑΓΩΤΟ και μαλλί της γριάς. Μέχρι τότε μας είχαν ξελυγώσει στα ραβανί στα κόκκινα γλυφιτσούρια κοκκοράκια και τα καραμελωτά μήλα τα οπόία και βαριόμασταν . Μάλιστα ο γνωστός παραδοσιακός παγωτατζής ο κ.Πέτρου ήταν και είναι οι συνεχιστές του στα φόρτε τους όπως και ο πατέρας του παιδικού φίλου μου του Τζώνη (ζαχαροπλαστείο Η Μελβούρνη) που έκανε με φορτηγό ψυγείο διανομή των παγωτών ΕΒΓΑ στα περίπτερα της πόλης και των χωριών.Τα ταίριαξες στην αφήγηση σου και στην μνήμη των παιδικών μας χρόνων ... αριστοτελειακά θα έλεγα .Όσο για τους σημερινούς πιτσιρικάδες τα παγωτά πλεόν δέν τους συγκινούν Αρέσκονται στα πλέιστεσιον στα φέξμπουξ και παρέλαση ή ηλιοθεραπεία στας πάμπολες φραπετέριες των χωριών και της πόλης . ¨Αλλες εποχές εκείνες . Συγχαρητήρια εκ μέρους μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβαρή παράλειψις ! παγωτό σέρβιρε το ζαχαροπλαστείο Αφοί Τερπίνα με την ονομασία Ολυμπος επι της οδού Παύλου Μελά σημερινή φραπετερια στην γωνία . Έτρωγες το παγωτό ερχόταν ο ζαχαροπλάστης και σου έλεγε...τωρα που ΈΦΑΓΕΣ το ΠΑΓΩΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΣΗΚΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΘΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ στο τραπεζάκι ...Τώρα που να πείς σήκω σε πελάτη; Θα σε κεράσει το γνωστό "παγωτό ΣΗΚΩΒΑΡΑ" που λέγαμε πιτσιρικάδες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολυμπιον λεγοτανε το μαγαζι των τερπινα και ομοιο του δεν θα ξαναγινει...

      Διαγραφή
  3. Αξέχαστα και λησμονημένα μιλούν με το σήμερα.Μεγάλη στήριξη για να αντέξουμε τη σκληρή παρούσα κατάσταση και να αναλογισθούμε ότι μπορεί να ξαναζήσουμε και πάλι τόσο ξένοιαστες στιγμές.Νάσαι καλά Δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς το πρώτο παγωτό της σαιζόν το αγοράζαμε από τον ΚΑΡΑΛΙΒΑΝΟ κοντά στα δικαστήρια αμέσως μετά την παρέλαση...το δεύτερο παγωτό το τρώγαμε την Πρωτομαγιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι λέτε ρε παιδιά, Ιούνιος και πάλι νωρίς ήταν για παγωτό. Μετά από 6 μήνες χειμώνα ζεστάθηκε λίγο το κοκαλάκι μας, δεν θα το ξανακρυώσουμε.
    Οσον αφορά τις γεύσεις εκείνες της εποχής, συμφωνώ ήταν καταπληκτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kύριε Δημήτρη.Σε έψαχνα μετά την παρέλαση να σε κεράσω παραδοσιακό παγωτό απο τον κΠέτρου να διηγηθούμε αναμνήσεις απο τα παλιά αλλά δυστυχώς δέν σε βρήκα.Μάλλον έβλεπες την παρέλαση απο την ..τηλεόραση .Τελικά ο βακαλάος φέτος ήταν καλύτερος φέτος .πεντανόστιμος θα 'έλεγα/..//

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφη η αφήγηση σας, Κύριε Μεκάση! Σαν μια επιμνημόσυνη δέηση, για 'κείνα τα χρόνια... Τα χρόνια τα απλά!!!

    Παύλος, γεννημένος το 1991.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1) Ο ΠΑΠΑ - ΦΩΝΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΑΡΙ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ, ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΣΑΝΤΤΟΥΪΤΣ ΜΕ ΚΕΜΠΑΠΙ. ΣΤΗΝ ΤΕΝΤΑ - ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΣΙΟΥ (ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ) ΕΓΡΑΦΕ: "Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ". 2) ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ "Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ" ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ, ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΛΥΚΟ "ΦΟΙΝΙΚΙ". ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΝ ΜΙΜΗΘΕΙ. 3) Ο κ. ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΑΧΗΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΜΠΑΠΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΟ LA CASA), ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΦΑΟ ΤΟΥ Ο.Τ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θεωρώ τον εαυτό μου πολύ άτυχο που δεν γεννήθηκα νωρίτερα και δεν πρόλαβα να ζήσω τέτοιες στιγμές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΛΩΡΙΝΑ = η πόλις των νοσταλγιών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι!!! Αρκετοί γλείψαν παγωτό σαν σήμερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκπληκτική,μοναδική η αφήγσή σου Δημήτρη.Προσωπικά θυμάμαι πολύ καλά το καροτσάκι της ΕΒΓΑ που περνούσε νωρίς το απόγευμα απο το Οικονομικό Γυμνάσιο και φώναζε ..έβγα να πάρεις ΕΒΓΑ....Αναμνήσεις που ζούν μέσα μας να σαι καλά που τις ζωντανεύεις με τον μοναδικό σου ανεπανάληπτο μέχρι την επόμενη φορά τρόπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Σταύρος Αγγελίδης, μεγαλύτερος γιος του Φώνη, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση πουλώντας παγωτό, στο παλιό κατάστημα του Καραλίβανου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή