Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ο Σύλλογος Θεσσαλών στην εκδήλωση '' ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ στο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη''

Ο Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας, το Ωδείο και η Λέσχη Πολιτισμού, συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 11:30, μια διάλεξη ανοικτή για το κοινό με θέμα: '' ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ στο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη'' , με τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη στην κατάμεστη
αίθουσα ΄΄Θ.Αγγελόπουλος΄΄ του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.
Έχοντας ως στόχο να γίνει το «Άξιον Εστί» κατανοητό απ’ όλους τους Έλληνες και όλους τους ακροατές της ελληνικής μουσικής, ο μαέστρος – που έχει χριστεί ως ιδανικός εκτελεστής του έργου από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη – μοιράστηκε τη γνώση και την προσωπική του προσέγγιση επάνω στο έργο.
Κατά τη διάλεξή του, χρησιμοποίησε μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Παράλληλα, προβλήθηκαν αποσπάσματα από την μουσικοθεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης – Ποιος τη ζωή μου».
Στο πλαίσιο της διάλεξης, παρουσιάστηκαν ακόμα χορογραφίες από το Χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού σε τραγούδια από το Άξιον Εστί και χορογραφία της Βιβής Κοσκοσά, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η μαθητική χορωδία και η χορωδία γονέων του Ωδείου. Στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια του Συλλόγου μας.
Μία μέρα νωρίτερα, ο κ. Ορφανίδης πραγματοποίησε σεμινάριο ερμηνείας αποσπασμάτων του «Άξιον Εστί».
Αυτός ο κόσμος ο Μικρός,ο Μέγας.
Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί θερμά τον διεθνούς φήμης μαέστρο κ.Θεόδωρο Ορφανίδη που καθήλωσε το κοινό. Με τον απλό και μεστό λόγο του σε ένα συγκινησιακό κλίμα, μάγεψε, συγκίνησε και πλούτισε τις καρδιές, μας μετέφερε το μεγαλείο του " ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ " του Μίκη Θεοδωράκη και μας ταξίδεψε από το παρελθόν στο παρόν.Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του ΄΄ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΄΄. Τα μηνύματα που μεταλαμπαδεύει στον απλό,λαϊκό άνθρωπο για τη ζωή και τις αξίες.......Μνήμη και Προοπτική. Ενόραση και Όραμα. Η ιδανική μορφή του ιδανικού Νεοέλληνα είδε τον εαυτό της στον '' καθρέφτη'' του ΄'ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου