Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

1 εκατ.€ εβδομαδιαίως «φεύγει» από την αγορά της Φλώρινας


«Αιμορραγεί» η βόρεια Ελλάδα προς Σκόπια και Βουλγαρία
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος όχι μόνο για την ελληνική αγορά και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και για το ίδιο κράτος, λόγω της πολύ μεγάλης απώλειας φόρων, έχει προσλάβει πλέον στη Βόρεια Ελλάδα η «διαρροή» εισοδημάτων προς τις αγορές της γειτονικής ΠΓΔΜ, αλλά και της Βουλγαρίας.

Τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ «φεύγει» σε εβδομαδιαία βάση από την αγορά του νομού Φλώρινας προς την ΠΓΔΜ, λόγω των επισκέψεων των κατοίκων του νομού σε καθημερινή βάση στα Σκόπια, όχι μόνο για προμήθεια φθηνής βενζίνης, αλλά και για την κάλυψη των παραμικρών τους αναγκών σε τρόφιμα -ακόμα και το ψωμί και λαχανικά- σε είδη ένδυσης-υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες (κομμωτήρια, φωτογραφικές υπηρεσίες μέχρι και οδοντιάτρους, κ.ο.κ.), όπως επισημαίνουν στη «Ναυτεμπορική» οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού, κ.κ. Θωμάς Ταλλίδης και Σάββας Σαπαλίδης. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, όπως σημειώνουν, συνεχώς πληθαίνει και ο αριθμός των κατοίκων των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Καστοριάς, που ακολουθούν την ίδια διαδρομή.
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ταλίδης, πέρασαν στην ΠΓΔΜ περί τα 12.500 αυτοκίνητα, ήτοι τουλάχιστον 25.000 άτομα, ενώ δύο φορές την εβδομάδα, όταν υπάρχει «παζάρι» στην Μπίτολα (Μοναστήρι) -η οποία σημειωτέον βρίθει πινακίδων στα ελληνικά- ο χρόνος αναμονής για τη διέλευση των συνόρων ξεπερνά τα τρία τέταρτα της ώρας.
«Στην πράξη, λοιπόν, για την αγορά της Φλώρινας διπλασιάζεται η κρίση», τονίζει ο κ. Ταλίδης και δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε. ο Εμπορικός Σύλλογος Φλώρινας ζητά την εφαρμογή πλαφόν στις αγορές από τη γείτονα, με παράλληλη άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρησή του, επικρίνοντας το υπουργείο Οικονομικών για αδιαφορία για το ζήτημα παρά τις αλλεπάλληλες κοινοποιήσεις του προβλήματος από πλευράς του Συλλόγου.
Επιβολή φόρου
Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φλώρινας, κ. Σαπαλίδης «καταγγέλλει» πλήρη αντικατάσταση της αγοράς της Φλώρινας από εκείνη της ΠΓΔΜ, η οποία έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 370 λουκέτα επαγγελματιών από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά και σε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ και μάλιστα στην τρέχουσα περίοδο της έντονης κρίσης.
Ζητά από την πλευρά του αφενός αναστολή του νόμου, που είχε ψηφιστεί το 2007, από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και επιτρέπει αγορές ύψους 180 ευρώ από την ΠΓΔΜ ατελώς, που μπορούν να αυξηθούν σε 400 ευρώ σε απόσταση 15 χλμ. από τα σύνορα, αφετέρου την επιβολή φόρου ύψους ένα τοις χιλίοις για όσους «μπαίνουν» για ψώνια στην ΠΓΔΜ.
Καύσιμα
Καθημερινή και μάλιστα ακατάσχετη «αιμορραγία» προς ΠΓΔΜ, για προμήθεια φθηνής βενζίνης και όχι μόνο, υπάρχει αντίστοιχα και στο νομό Κιλκίς, όπου από τους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων και της Δοϊράνης σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και πρόεδρο των πρατηριούχων του Κιλκίς, Δημήτρη Μαγλουσίδη, κάθε Πέμπτη και Σαββατοκύριακο, όταν υπάρχουν παζάρια στην ΠΓΔΜ, περνούν περί τα 13.00 αυτοκίνητα, ενώ σε καθημερινή βάση, κάθε βράδυ περνούν από τη Δοϊράνη περί τα 3.000 με 4.000 αυτοκίνητα για φθηνή βενζίνη και επίσκεψη στα καζίνα της ΠΓΔΜ.
Η ίδια κατάσταση, όσον αφορά την προμήθεια φθηνής βενζίνης, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επικρατεί καθημερινά και στο γειτονικό νομό Σερρών, από όπου επίσης (από τον Προμαχώνα) καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα εισέρχονται στη Βουλγαρία για προμήθεια φθηνής βενζίνης.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Μαγλουσίδη, συνεχώς εντείνεται και έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων την τελευταία τριετία σε λουκέτο τουλάχιστον 30 πρατήρια βενζίνης του νομού Κιλκίς. Αίτημα των πρατηριούχων του Κιλκίς, αλλά και όλων των όμορων με τα βόρεια σύνορα νομών είναι η μείωση κατά 50% του φόρου στα καύσιμα στους παραμεθόριους νομούς.
«Ουρές»
Από το «χορό» της αναζήτησης φθηνής βενζίνης στη Βουλγαρία δεν λείπουν και οι νομοί Δράμας και Εβρου, όπου επίσης οι «ουρές» αυτοκινήτων με ελληνικές πινακίδες που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο αποτελούν, με «διαρροή» επίσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές αγορές αλλά και τα ταμεία του κράτους.
Πηγή: Ναυτεμπορική

14 σχόλια:

  1. Προσωπικά έχω πάει στα Μπίτολα μια φορά στη ζωή μου και βλέπω κάποιον λόγο να ξαναπηγαίνω.. Όμως όταν ο κοσμάκης δεν έχει για να ζήσει.. λογικό δεν είναι να ψωνίσει από κεί; Μετρημένα κουκιά είναι τα ευρώ στη τσέπη.. τα μετράς και βλέπεις πως το μόνο που μπορείς να ψωνίσεις απ΄την Φλώρινα είναι ένα ψωμί και τρείς κονσέρβες,= 10 ευρώ.. Όσα έχεις δηλαδή πάνω σου.. Άντε ζήσε. Τα λεφτά όλα πηγαίνουν στους λογαριασμούς (ρεύματος, τηλεφώνων κ.λ.π... και δεν περισσεύουν για μάσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βλέπω κάποιον λόγο να ξαναπηγαίνω εννοούσα..
    Μου διέφυγε το "δεν" στο παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν μου επιστρέψουν πίσω αυτά που μου έκοψαν σε ένα μισθό των 1000 ευρώ, όταν χαμηλώσουν την φορολογία, όταν φέρουν πίσω τα κλεμμένα, όταν θα μου φτάνουν να ζήσω αξιοπρεπώς, όταν θα πωλείται η βενζίνη σε κανονική τιμή, και όταν με πείσουν ότι θα αποδώσουν τα μέτρα τότε δεν ξαναπάω στη fyrom, αλλά μέχρι τότε πρέπει να ζήσω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. OI ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΔΩ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ 200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΩΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΕΡΩΜΕ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩΜΕ ΠΟΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΕΙΑ 3 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩΜΕ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10 Αυγούστου 2011 12:56 μ.μ. μπα θα σου κοψουν και αλλο... εσυ γιατι βαρας την Φλωρινα και τα μαγαζια της?? αυτοι σου τα εκοψαν... για βλακασ μου φαινεσε!!! σκεψου κατι καλο και γραψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλα βρε μην κάνετε έτσι. Επενδύουν και αυτοί σε εμάς.

    Θα κάνουν και ραδιόφωνο δεν το μάθατε; Θα διαφημίζουν προσφορές κ.λ.π., ώστε να ενημερωνόμαστε από πριν για τις αγορές μας. Ίσως να υπάρχουν και δικοί μας δημοσιογράφοι στον σταθμό για να μεταφράζουν την γλώσσα, που, όπως και να το κάνεις, θα είναι λίγο δύσκολο να την καταλαβαίνουμε (ειδικά οι νεότεροι). Θα το συνηθίσουμε και αυτό σιγά σιγά. Σαν το ευρώ.

    (Μετά κλαιγόμαστε γιατί προκόβουν οι γειτονικές μας -Ελληνικές- πόλεις).

    Praetorian.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. ΑΝΩΝΥΜΟ 12.56 και - αν μου επιτρέπει - θα ήθελα να προσθέσω το εξής: Πρώτοι από όλους τους εγχώριους καταναλωτές πρέπει να σεβαστούν και να στηρίξουν την αγορά της Φλώρινας οι ίδιοι οι έμποροι. Από τα 25.000 άτομα που επισκέφτηκαν τη γειτονική χώρα το τριήμερο το Αγίου Πνεύματος οι περισσότεροι ήταν Φλωρινιώτες έμποροι. Αλλά υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος στο όλο θέμα. Η Φλώρινα, λόγω γεωγραφικής θέσης, αντιμετωπίζει άλλο ένα πρόβλημα. Δεν είναι όπως η Κοζάνη ή η Έδεσσα όπου αφήνουν κάποια χρήματα και οι διερχόμενοι ταξιδιώτες. Στη Φλώρινα έρχονται μόνον όσοι έχουν την πόλη μας αποκλειστικό προορισμό και αυτοί είναι λίγοι. Όμως, δεν είναι θεμιτό, συμπολίτες μας να επισκέπτονται γειτονικές πόλεις (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, κ.λ.π.) προκειμένου να ψωνίσουν από την εκεί αγορά. Οι οικονομικοί πόροι που χάνονται από την τοπική αγορά δεν έχουν μοναδική κατεύθυνση τη FYROM αλλά και το εσωτερικό της χώρας μας. Οπότε, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ τοπικιστική συνείδηση; Αν δεν στηρίξουμε εμείς οι ίδιοι τι σπίτι μας γιατί απαιτούμε από τους άλλους να το κάνουν για λογαριασμό μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ. Ε! ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. ΑΣ ΚΑΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΕ 1 €. ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ "ΜΑΤΙ" ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ. ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΨΩΜΙ Κ.Α. ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΜΕΝΑ? ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΥΣ "ΚΑΡΜΙΡΙΔΕΣ" ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πράγματι η ζημιά είναι μεγάλη και το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τους ηλιθίους της Αθήνας.. Όσο περνάει ο καιρός τόσο γιγαντώνει το πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε ψώνιζα τίποτα από τη FYROM .Δεν είμαι έμπορος αλλά οι έμποροι της Φλώρινας μου έδειξαν το δρόμο. Αυτοί ψώνιζαν και ψωνίζουν από εκεί και μάλιστα πολλοί χονδρικά (νόμιμα ή παράνομα)και μεταπωλούν τα προϊόντα.Αυτοί μου πλάσαραν προϊόντα μαϊμού από τη FYROM για γνήσια και επιπλέον όταν ήταν ουσιαστικά μονοπωλειο λόγω της μεγάλης απόστασης της πόλης από άλλες αγορές πλούτιζαν σε βάρος μου ενώ η συμπεριφορά ήταν άθλια από ορισμένους. ΤΏΡΑ ΘΑ ΨΩΝΊΖΩ ΜΟΝΟ ΑΠΌ ΤΗ FYROM ΓΙΑΤΊ ΠΛΈΟΝ ΔΕ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΆΡΩ ΣΑΣ ΕΧΩ ΣΙΧΑΘΕΊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΙΛΕ 11.35 ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΚΕΙ. ΣΙΧΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΙΧΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ? ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ? ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ. ΒΡΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ? ΠΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. ΟΙ ΜΕΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΟΙ ΔΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ... ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή