Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωταθλήτρια στο συμπύρηνο αναδεικνύεται η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Αμυνταίου


«Χάι σκορ», στην φετινή εμπορική χρονιά ροδάκινου φαίνεται ότι πέτυχε το Αμύνταιο, με συμβόλαια τα οποία φθάνουν τα 35 λεπτά το κιλό την στιγμή που στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μέση τιμή κυμαίνεται στα 25 λεπτά. Επίσης, ιδιαιτέρως καλή τιμή (24 λεπτά/κιλό) απολαμβάνουν οι παραγωγοί του Αμυνταίου και για τα ροδάκινα που χρησιμοποιούνται για χυμοποίηση. Την ίδια στιγμή η τιμή για τα δεύτερης ποιότητας ροδάκινα που πάνε για χυμοποίηση στις υπόλοιπες ροδακινοπαραγωγικές περιοχές διαμορφώθηκε στα 15 λεπτά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ρεκόρ του Αμυνταίου οφείλεται σίγουρα στην καλή ποιότητα του προϊόντος και την μείωση της φετινής παραγωγής (γεγονός που αυξάνει την ζήτηση) όμως, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έχει παίξει και η διαπραγματευτική ικανότητα της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ, αφού το 90% των συμπύρηνων ροδάκινων που καλλιεργούνται στην περιοχή διακινείται μέσω αυτής. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά στην περιοχή αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι μισές βιομηχανίες αγοράζουν από την Ένωση στις τιμές που προαναφέραμε, ενώ η καθημερινή παραλαβή φθάνει ακόμα και τους 800 τόνους. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η συγκομιδή ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες στο Αμύνταιο θα «μαζεύουν» έως και τις 25 Σεπτεμβρίου.
Πρόσφατα ο ΑγροΤύπος είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αμυνταίου, κ. Γιώργο Γιαννιτσόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «Εμείς εδώ όλα αυτά τα χρόνια στο Αμύνταιο καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό. Αντί να μειώσουμε την παραγωγή την αυξήσαμε στα 17 εκατ. κιλά (από 7 εκατ. κιλά) και τα επόμενα χρόνια βάση των φυτεύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρία έτη θα πάμε στα 30 εκατ. κιλά».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2010 η παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων στη χώρα μας ανήλθε στους 400.000 τόνους και απορροφήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από τη βιομηχανία. Η κονσερβοποιία απορρόφησε περίπου 250.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα, 90.000 τόνοι περίπου οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση άμεσα και 30.000 τόνοι έμμεσα (από την κονσερβοποιία μετά τη διαλογή ως β’ ποιότητας και άρα ακατάλληλο για κομπόστα) και 30.000 τόνοι περίπου πήγαν για κατάψυξη.
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου