Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινούν τα πρώτα ευρωπαϊκά βήματα του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων


Συνάντηση με τον επικεφαλής της Περιφέρειας Wielkopolska της Πολωνίας, Krzysztof Grabowski είχε ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Μ.Ιωσηφίδης. Η Περιφέρεια Wielkopolska έχει 3,5 εκατομμύρια κατοίκους περίπου και εκατοντάδες Δήμους, ενώ επτά από αυτούς τους Δήμους έχουν λιγνιτικά κοιτάσματα με ορυχεία ανοιχτού τύπου και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τρόποι συνεργασίας του Δικτύου με τους ενεργειακούς Δήμους της Περιφέρειας Wielkopolska της Πολωνίας. Επισημαίνεται ότι έχει υπάρξει αρχική επαφή του Δικτύου με 27 ενεργειακούς Δήμους σε όλη την Ευρώπη και αναμένεται σειρά επαφών των μελών του δικτύου με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, προκειμένου να δημιουργηθεί αντίστοιχη δομή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ένα Δίκτυο των ενεργειακών Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ευρωπαϊκή πορεία του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων θα είναι μία μακρά διαδικασία, που όμως θα αναδείξει το ρόλο των περιοχών με λιγνιτικά πεδία στην ανάπτυξη της κάθε χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα θα απαιτηθούν καλύτεροι όροι διαβίωσης για τους πολίτες των περιοχών αυτών και βελτίωση της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ενέργειας.

1 σχόλιο: