Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ…


Β. Ουγκώ: «δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο στον κόσμο από μια ιδέα που έχει φτάσει η ώρα της»
Η ιδέα αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος είχε εμπεδωθεί προ πολλού στην κοινωνία μας και εκφράστηκε με την ψήφιση του νόμου για την αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης στο εθνικό κοινοβούλιο, από ~80% των μελών του.

Η ιδέα όμως πρέπει να γίνει πράξη, για να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων, που να δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει μια χώρα ανοιχτή στο ταλέντο και να συμπορεύεται με τις εξελίξεις.
Όπως είναι γνωστό, για να επιβιώσει κανείς στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι χρήστης της τεχνολογικής προόδου ή να εργάζεται σε έναν τομέα όπου η εκμηχάνιση είναι αδύνατη. Κατά συνέπεια, μια εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών αποτελεί το μέσο για την επιβίωση του λαού μας, κοινό μυστικό αλλά και πεδίο μη συμφωνίας… για πολλά χρόνια!
Οι συνθήκες της κρίσης έχουν ενεργοποιήσει την ευθύνη, γιατί έγινε κατανοητό ότι η βάση της τεχνολογικής εξέλιξης, της καινοτομίας και της αφομοίωσης της νέας πραγματικότητας απαιτούν εκπαιδευτικό σύστημα κύρους.
Το πολιτικό μας σύστημα είχε αδυναμία πρόβλεψης της κρίσης, εντοπισμού της όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα της σημάδια και έλλειψη εθνικής συμφωνίας για το δέον γενέσθαι. Το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό, γιατί η αργοπορία και η έλλειψη συλλογικής δράσης οδήγησαν τη χώρα σε απρόβλεπτες περιπέτειες.
Τώρα που έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι η προστιθέμενη αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας αποτελεί την ελπίδα να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να ενεργοποιήσουμε τις δυνατότητες που συνοδεύουν το νέο νόμο για τα ΑΕΙ.
Ο νόμος αυτός, όπως κάθε νόμος, έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Η εφαρμογή του θα αναδείξει τις αδυναμίες του, αλλά και τη βούληση για διορθωτικές παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του. Επειδή ο νέος νόμος εισάγει ένα νέο πνεύμα σε όλες τις εκφάνσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οι όποιες αδυναμίες του δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε απόρριψή του, αλλά στη βελτίωσή του που θα οδηγεί στην αποτελεσματική λειτουργικότητά του. Αντίθετα, η αρνητική στάση στην εφαρμογή του θα οδηγήσει σε περιπέτειες που δεν αντέχει η χώρα μας. Δεν έχουμε άλλο χώρο για να δραπετεύσουμε!
Ο νέος νόμος πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή. Τα τύμπανα του πολέμου πρέπει να σιγήσουν και η έκφραση του μέτρου να κυριαρχήσει. Άλλωστε, οι δυνατότητες που έχουν τα ιδρύματα με τον οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό δίνουν τους απαιτούμενους βαθμούς ελευθερίας για την οικοδόμηση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος που μπορεί να ενσωματώσει την αποταμιευμένη εμπειρία και να ελαχιστοποιήσει τόσο τις παθογένειες του παρελθόντος όσο και τις ατέλειες του νέου νόμου.
Η στάση των ακαδημαϊκών δασκάλων είναι το κλειδί της αξιόπιστης εφαρμογής του νόμου και της άνοιξης του δημόσιου πανεπιστημίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνιστώσες του ακαδημαϊκού μας περιβάλλοντος δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από εκείνες άλλων κοινωνιών. Το φοιτητικό δυναμικό μας είναι από τα πλέον αξιόλογα σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που στοιχειοθετείται από τις επιδόσεις του σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα «έμπειρων» κοινωνιών. Άλλωστε, η δοκιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων αποτελεί ένα ισχυρό τεκμήριο. Το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας είναι λίαν αξιόλογο και μάλιστα σημαντικό μέρος του στελεχώνει τα πανεπιστήμιά μας και το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις υποστηρικτικές δομές τους έχει ανταποκριθεί με αρκετή επάρκεια και σε περιβάλλον σύγχυσης. Με την ενεργοποίηση όλων των συνιστωσών των ΑΕΙ με στόχο μια εκπαιδευμένη πατρίδα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βγει η πατρίδα μας ενισχυμένη από την κρίση. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο αυτό χρειάζεται και η έμπρακτη στήριξή τους από την πολιτεία. Οι δηλώσεις και ο νόμος δεν αρκούν…
Για τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας τα πολιτικά κόμματα πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο. Ρόλο στον προσανατολισμό ανάπτυξης της χώρας με αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, ρόλο στη στήριξη της αξιόπιστης λειτουργίας των ΑΕΙ και ρόλο παιδευτικό στις νεολαίες τους.
Η πατρίδα μας έχει ανάγκη την έκφραση υπευθυνότητας, τόσο από την πολιτική όσο και την πνευματική της ηγεσία και η γρήγορη και αξιόπιστη εφαρμογή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι η ευκαιρία…
Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς
π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγή: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου