Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γεωργική γη με 5€ το στρέμμα


Φθηνή αγροτική γη για απασχόληση και επιστροφή στην ύπαιθρο δίνει η κυβέρνηση, προσδοκώντας τη μείωση της ανεργίας και τη γέννηση νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκίνησε από χθες η διαδικασία ενοικίασης αγροτικής γης έναντι 5 ευρώ το στρέμμα. Πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείο και όπως είπε είναι ήδη έτοιμα προς ενοικίαση 833 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Βρίσκονται στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας.
Δικαιούχοι είναι άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες. Ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνονται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης, εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία, και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει). Για την απευθείας μίσθωση διαθέσιμου αγροτεμαχίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην πρώτη αυτή φάση οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων - τροφίμων που περιλαμβάνονται στο "καλάθι" της οικείας Περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται.
Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων. Στο σύστημα θα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε Περιφέρειας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενοικιαστούν 1.216.499 στρέμματα.
Νέα αγροτεμάχια κάθε Πέμπτη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Πώς θα γίνει η μοριοδότηση των αγροτών
Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αγροτεμάχια, τόσο για τις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπλέον σήμερα παραδόθηκαν για έλεγχο αγροτεμάχια στη Φλώρινα και ακολουθούν για έλεγχο τα Γρεβενά μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα τεμάχια, με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση:
· 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες.
· 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής.
· 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών.
· 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο).
· 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).
Για προϊόντα ή τρόφιμα εντός "καλαθιού" ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για εκείνα εκτός "καλαθιού" 50 μόρια, όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.
Πηγή: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου