Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & οι Reforestation Roboteam


Δεν είναι τίτλος ταινίας επιστημονικής φαντασίας
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Οι Reforestation Roboteam είναι έλληνες έφηβοι εφευρέτες που κέρδισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης!
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & οι Reforestation Roboteam ταξιδεύουν μαζί στο Abu Dhabi από τις 17 ως τις 21 Νοεμβρίου για να λάβουν μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής!
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, από το 1997 μέχρι σήμερα έχει φυτέψει περίπου 200.000 δέντρα σε ορεινά και περιαστικά δάση όλη την Ελλάδα με τη φροντίδα ειδικών και δασολόγων για να εμπλουτίσει σε τροφικές πηγές το βιότοπο άγριων ζώων και να βοηθήσει καμένες ή υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές να ανακάμψουν.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ρομπότ-Αναδασωτή και μάλιστα από ελληνικά μυαλά και χέρια μας ενθουσίασε τόσο που αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την αποστολή της Reforestation Roboteam στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Το Ρομπότ-Αναδασωτής μπορεί να φυτέψει γρήγορα, αποτελεσματικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα οποιαδήποτε έκταση –ακόμη και δυσπρόσιτη για τον άνθρωπο- που χρειάζεται αναδάσωση.
Το Reforestation Robot φτιάχτηκε σε μικροκλίμακα με υλικά από το βασικό πακέτο της Lego,  για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων.
Τα μέλη που αποτελούν τη Reforestation Roboteam είναι οι:
Βουτυράκου Διαλεχτή-Αθηνά (7ο λύκειο Ν. Σμύρνης)
Βαμβακιά Γαλάτεια (12ο λύκειο Πειραιά)
Βουτυράκος Νικόλαος (3ο λύκειο Ν. Σμύρνης)
Προπονητής της ομάδας είναι ο: Βουτυράκος Κων/νος
Όπως δήλωσαν τα μέλη της ομάδας, «Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που μας κέντρισε το θέμα του διαγωνισμού, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα και να συμμετέχουμε. Στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε (υπό κλίμακα) ένα ρομπότ που προσφέρει έργο αναδάσωσης. Δημιουργήσαμε έτσι μία ρομποτική κατασκευή και μια μακέτα που αναπαριστά ένα καμένο τοπίο που χρειάζεται αναδάσωση. Το ρομπότ ξεκινάει από ένα σημείο εκκίνησης, εντοπίζει προσημειωμένα σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση, ανοίγει τρύπες με το τρυπάνι που διαθέτει και με περιστροφικό σύστημα φυτεύει 5 δενδρύλλια τη φορά στις ανάλογες τρύπες. Ακόμη, διαθέτει αισθητήρες για να ανιχνεύει γκρεμούς και εμπόδια ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα. Το μήκος του ρομπότ δεν ξεπερνάει τα 40cm -αποτελεί απλώς παρουσίαση της ιδέας. Χρησιμοποιήσαμε υλικά που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια για να τονίσουμε ότι είναι μια ιδέα υλοποιήσιμη. 
Σήμερα, μεταφέρουμε την ιδέα ενός ρομπότ από την Ελλάδα, που προσφέρει έργο αναδάσωσης για να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Abu Dhabi, όπου ελπίζουμε να κερδίσουμε και πάλι.»
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη Reforestation Roboteam και ελπίζουμε σύντομα το Ρομπότ-Αναδασωτής να κατασκευαστεί και να φυτεύει με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ χιλιάδες δέντρα.

1 σχόλιο:

  1. τελικα η ομαδα κατορθωσε να καταλαβει την 9η θεση σε παγκοσμιο επιπεδο αναμεσα σε 50 συμμετοχες απο ολο τον κοσμο. Αναφορικα με το κατορθωμα της σε χωρες οπως π.χ ρωσια προσφερεται χωρις εξετασεις εισαγωγη στο πολυτεχνειο για τετοια διακριση. Η 9η θεση ειναι η καλυτερη που εχει καταλαβει η ελλαδα στο συγκεκριμενο διαγωνισμο. Ελπιζουμε σε καλυτερη θεση στον επομενο διαγωνισμο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή