Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Συμβουλές- Οδηγίες από την αστυνομία


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας και των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που  σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να  εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες σήμερα (24-01-2012) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κρίνει ως απαραίτητη την παροχή των κατωτέρω συμβουλών και οδηγιών,  προς τους οδηγούς.

Τι προσέχουμε πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας:
  • Ενημερωνόμαστε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Ελέγχουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας είναι γεμάτο καύσιμα.
  • Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών.
  • Έχουμε εφοδιαστεί με εξοπλισμό όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακό, κουβέρτες, νερό, αλλά και πρόχειρο φαγητό (αν είναι δυνατό).

Τι προσέχουμε εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μας:
  • Δεν γκαζώνουμε για να απεγκλωβιστούμε, γιατί μπορεί οι τροχοί να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά, ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
  • Μετακινούμε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουμε το χιόνι από τους τροχούς.
  • Ειδοποιούμε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
  • Τοποθετούμε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μας από τις διασωστικές ομάδες.
  • Παραμένουμε στο αυτοκίνητο μας και ανάβουμε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Τι προσέχουμε όταν οδηγούμε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες:
  • Χρησιμοποιούμε πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (π.χ. παγετός).
  • Μειώνουμε ταχύτητα και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούμε να σταματήσουμε με ασφάλεια.
  • Δεν φρενάρουμε απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούμε της πορείας μας.
  • Έχουμε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα για να ελέγχουμε καλύτερα το όχημά μας.
  • Είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί όταν διασχίζουμε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούμε σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγουμε τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Έχουμε στο νου μας ότι συνήθως χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουμε το όχημά μας σε παγωμένο δρόμο.

Για τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουμε υπόψη μας ότι:
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ώρα.
  • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
  • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

2 σχόλια:

  1. «Απειλή για τη ζωή του Εθνικού Πάρκου» χαρακτηρίζει ο φύλακας το φαινόμενο.

    Περιστατικό παράνομης θήρας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Ο φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου σε συνεργασία με δασοφύλακα, εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση της θήρας ζώνη του Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ.
    Την ημέρα εκείνη, όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών κυρία Μυρσίνη Μαλακού στο tovima.gr, επικρατούσε ισχυρός παγετός και χιονοκάλυψη «γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας».

    Το περιστατικό αυτό δεν ήταν μεμονωμένο. Οι φύλακες του Φορέα έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες οι οποίοι προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Πάρκο. «Στο τελευταίο περιστατικό, ο φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους κυνηγούς ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους», υποστηρίζει η κυρία Μαλακού.

    Όπως επισημαίνει η ίδια, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή «κιβωτός ζωής» που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς. «Τα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της», αναφέρει.

    Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις -Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ και WWF- καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές. Ζητούν επίσης να ενισχύσει τους Φορείς Διαχείρισης και να δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Φύλακες - Επόπτες.

    Ακόμη καλούν την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να αντιδράσει άμεσα διότι, όπως σημειώνει η κυρία Μαλακού «τα όσα χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένα περιστατικά» είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολικός παγετός στις... κρατικές υπηρεσίες στη Φλώρινα
    Θα είχαμε θρηνήσει θύματα εξαιτίας της κακοκαιρίας αν δεν υπήρχε κοινωνική συνοχή, λένε οι τοπικοί άρχοντεςΘα είχαμε θρηνήσει θύματα εξαιτίας της κακοκαιρίας αν δεν υπήρχε κοινωνική συνοχή, λένε οι τοπικοί άρχοντες

    Για δραματική κατάσταση κάνουν λόγο σε επιστολής τους στο υπουργείο Εσωτερικών ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Φλώρινας, των Πρεσπών και του Αμυνταίου, μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες στην πόλη.

    Τα σχολεία δεν έχουν θέρμανση, υπάρχει έλλειψη νερού καθώς έχουν παγώσει τα εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς, φθορές στο οδικό δίκτυο λόγω παγετού και οι μηχανισμοί αποχιονισμού έχουν αγγίξει τα όρια της αντοχής τους.

    Το θερμόμετρο είχε πέσει τις προηγούμενες μέρες κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου και την ίδια στιγμή για να ζεσταθεί μια οικογένεια χρειάζεται πάνω από χίλια ευρώ το μήνα για θέρμανση τουλάχιστον πέντε μηνών.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης και οι δήμαρχοι Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας επισημαίνουν στην επιστολή τους πως εάν δεν υπήρχε η κοινωνική συνοχή, που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες, θα είχαν θρηνήσει θανάτους από το ψύχος.

    Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ζητούν τη βοήθεια της πολιτείας και τη λήψη μέτρων όπως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για κάθε οικογένεια της Φλώρινας, η έκπτωση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η υποστήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας τηλεθέρμανσης και η επαναφορά των δρομολογίων του τρένου καθώς αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή